Haetko apua maksuongelmiin?

Haetko ratkaisua velkojesi maksuongelmiin, mutta et tiedä mitä tehdä tai millaisia ratkaisukeinoja on olemassa? Voit selvitellä omaa tilannettasi ja etsiä ratkaisuja näillä sivuilla.

Sopiva velkajärjestely, toimiva maksusuunnitelma tai muu ratkaisu velkaongelmiin löytyy kun

  • Olet laskenut maksukykysi eli paljonko sinulla jää pakollisten menojen jälkeen rahaa velkojen maksamiseen.
  • Olet selvittänyt mitä velkoja sinulla on ja kuinka paljon.

Apua ja neuvontaa on helpompi hakea, kun tiedät taloudellisen tilanteesi. Selvittele taloustilannettasi alla olevien ohjeiden ja laskureiden avulla.

Näin lasket maksukykysi

Voit maksaa velkoja kuukausittain vain sillä rahalla, joka tuloistasi jää jäljelle pakollisten menojen kuten ruoan, lääkkeiden ja asumisen jälkeen. Tiliotteelta voit kerätä kaikki menot ja oikeat summat.

  • Velkajärjestelyissä kuten Takuusäätiön takaamassa lainassa, kotikunnan sosiaalisessa luotossa ja yksityishenkilön velkajärjestelyssä maksukyky lasketaan erilaisilla maksuvaralaskelmilla.
  • Velkajärjestelyissä maksukyky lasketaan kaikille tietyllä kaavalla, eikä sitä voi itse päättää.
  • Velkojat myös käyttävät maksuvaralaskureita.
  • Laske Takuusäätiön takaaman lainan maksukykysi maksuvaralaskurilla.

Voit laskea maksukykysi myös omalla tavallasi, jos esimerkiksi neuvottelet velkojiesi kanssa velkoihin ja laskuihin aiempaa pienemmät kuukausierät eli uuden maksusuunnitelman.

Näin selvität velkasi

Velkamäärällä on suuri vaikutus siihen, millä keinolla velkaongelmasi voidaan ratkaista. Velat pitää selvittää huolella ja huomioida kaikki velat. Velkaa ovat myös esimerkiksi osamaksut ja rästilaskut.

Veloista ei ole olemassa yhtä rekisteriä, joten voit joutua etsimään velkatietojasi useasta eri paikasta. Samoja velkoja voi myös löytyä useammasta eri paikasta, esimerkiksi sekä perintätoimistosta että ulosotosta.

Tutustu velkaoppaaseemme Sieltä saat ohjeita, miten voit tiedustella velkoja eri paikoista. Alla olevasta listasta löydät myös, miten ja mistä voit selvittää velkojasi.

Varo hätiköityjä päätöksiä

Älä sorru nopeisiin hätäratkaisuihin kuten velkojen maksamiseen uusilla lainoilla maksuhäiriömerkinnän, ulosoton tai perinnän pelossa. Hätäratkaisut tuntuvat usein alkuun helpottavilta, mutta ongelma siirtyy helposti tulevaisuuteen. Usein velkamäärä vain lisääntyy ja veloista eroon pääseminen pitkittyy.

Selvittele rauhassa maksukykyäsi ja velkojasi. Kun etsit ratkaisua velkaongelmiin, varaudu siihen, että

  • Asiat eivät useinkaan järjesty nopeasti; neuvontaan voi olla jonoa ja järjestelyiden saamiseen kuluu aikaa
  • Asioiden hoito voi vaatia sinnikkyyttä ja aktiivisuutta
  • Sinulle mahdollinen ratkaisu ei vastaa alkuperäistä toivettasi
  • Voit joutua tinkimään kulutustottumuksistasi tai luopumaan omaisuudestasi.

Lue lisää velkojen maksukeinoista täällä.

Kysy neuvoa ja hae apua

Soita Takuusäätiön Velkalinjalle tai keskustele kanssamme chatissa.  Hahmotamme tilannettasi, vastaamme kysymyksiisi, neuvomme ja ohjaamme eteenpäin. Jo pelkkä keskustelu voi auttaa näkemään vaihtoehtoja ja jaksamaan eteenpäin. Lue lisää neuvonnastamme.

Varaa aika talous- ja velkaneuvojalta oikeusaputoimistosta henkilökohtaiseen neuvontaan. Velkaneuvojat voivat auttaa velkojen selvittelyssä, maksukyvyn arvioimisessa, velkojien kanssa neuvottelemisessa sekä velkajärjestelyhakemusten laatimisessa. Palvelu on maksutonta. Lue lisää oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnasta.

Yrittäjän talousapu neuvoo ja tukee yksin- ja pienyrittäjä. Neuvojat ovat yrityksen talouden ja terveyttämisen asiantuntijoita. Palvelu on  luottamuksellista, riippumatonta, maksutonta. Lue lisää Yrittäjän talousavusta Ely-keskuksen sivulta.

Matalan kynnyksen talous- ja velkaohjauksesta voit saada tukea ja apua muun muassa laskujen avaamiseen sekä tulojen, menojen ja velkojen selvittelyyn.

Älä jää miettimään yksin. Voit aina pyytää apua. Koskaan ei ole liian aikaista tai myöhäistä, eikä kenenkään maksuongelmat ole liian pieniä tai suuria.

Saitko sivuilta tarvitsemasi tiedon?