Työkalut ammattilaisille

Näiltä sivuilta löydät vinkkejä, miten voit ottaa raha-asiat puheeksi. Sivuille on myös koottu työkaluja neuvontaan ja ohjaukseen.

Rahasta on vaikea puhua luontevasti. Talous- ja velkaongelmat ovat kuitenkin hyvin yleisiä. Esimerkiksi maksuhäiriömerkintä on lähes 392 000 suomalaisella.

Kuka tahansa voi joutua talousvaikeuksiin. Taustalla on usein yllättävä tapahtuma, kuten työttömäksi jääminen, sairastuminen tai ero. Monet sinnittelevät pienillä tuloilla, jolloin pienikin yllättävä meno voi suistaa talouden tasapainosta. Erilaiset elämän taitekohdat, kuten itsenäistyminen tai eläkkeelle siirtyminen, kasvattavat riskiä ylivelkaantua. Myös erilaiset rakenteelliset tekijät, kuten asumisen kalleus, kulutuskeskeinen kulttuuri ja kulutusluottojen helppo saatavuus tuottavat ja ylläpitävät talousongelmia.

 

Puhu rahasta – edistät taloustaitoja ja murrat häpeää

Talousvaikeuksiin liittyy usein paljon häpeää ja itsesyytöksiä. Apua haetaan monesti vasta kun tilanne on jo solmussa. Huoli ja tiedon puute voivat johtaa hätäratkaisuihin, jotka vaikeuttavat tilannetta entisestään. On siis tärkeää, että ihmiset saavat oikeaa tietoa, ettei omaa taloutta koskevia päätöksiä tehdä puutteellisten tai virheellisten tietojen perusteella.

Rahasta puhumalla voidaan edistää taloustaitoja, ehkäistä velkakierteitä ja torjua asunnottomuutta. Puhuminen voi keventää mieltä ja vähentää kuormitusta, vaikka tilanteeseen ei löytyisi nopeaa ja helppoa ratkaisua.