Mitä tehdä kun häätö uhkaa?

Häätöä voi yrittää estää. Se vaatii aktiivisuutta, mutta neuvontaa ja ohjausta on olemassa.

Maksamattomat vuokrat tai vastikkeet ja niiden aiheuttamat maksuhäiriömerkinnät vaikeuttavat asunnon saamista.

  • Onko sinulla usein vaikeuksia maksaa vuokraa tai vastiketta? Jos maksuongelmat johtuvat liian suurista velanhoitomenoista, hae niihin ratkaisua. Taloussuunnitelma voi auttaa varaamaan riittävästi rahaa vuokran tai vastikkeen maksuun ja miettimään mistä muista menoista voisit tinkiä.
  • Onko sinulla jo vuokra- tai vastikevelkaa? Ota heti yhteyttä vuokranantajaasi tai taloyhtiöösi ja yritä sopia hänen kanssaan maksusuunnitelma rästien lyhentämiseksi. Häätötoimenpiteet voivat käynnistyä jo kahden kuukauden vuokra- tai vastikerästeistä.
  • Oletko jo saanut kirjeen tai häätötuomion käräjäoikeudesta? Yritä vielä estää häätö ja koeta sopia vuokravelkojen maksamisesta vuokranantajan kanssa tai vastikkeiden maksusta taloyhtiön kanssa.

Kysy neuvoa ja hae apua talousvaikeuksiisi

Ota yhteyttä:

  • asumisneuvontaan, mikäli taloyhtiössäsi on sellainen
  • kotikuntasi sosiaalitoimeen
  • oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvontaan
  • oman seurakunnan diakoniatoimistoon (vaikka et kuuluisi kirkkoon)

Asumineuvoja, sosiaalityöntekijä, velkaneuvoja tai diakoni voivat auttaa neuvotteluissa vuokranantajan kanssa. Sosiaali- ja diakoniatyöstä saatat saada myös taloudellista apua.

Jos vuokranmaksuongelmiisi liittyy velkaongelmia, ota yhteyttä Takuusäätiön neuvontaan tai talous- ja velkaneuvontaan.

Vuokra- tai vastikevelan maksaminen kannattaa myös häädön jälkeen

Joistakin vuokra-asuntoyhtiöistä voi saada asunnon häädöstä ja maksuhäiriömerkinnästä huolimatta.

Tärkeintä on, että olet maksanut aiemmat vuokra- tai vastikevelat pois. Ilmoita luottotietorekisteriin, kun olet saanut ne maksettua. Rekisteriin tehdään niin sanottu ref-merkintä. Se todistaa vuokranantajalle, että velka on maksettu.

Aiemman vuokra- tai vastikevelan vuoksi takuuvuokra saattaa olla tavallista korkeampi. Kelasta voi hakea toimeentulotukea takuuvuokraan.

Oliko sivusta sinulle hyötyä?