Budjetointi eli omien tulojen ja menojen seuranta ja suunnittelu

Omien tulojen ja menojen suunnittelu on tärkeä osa oman talouden hallintaa. Näillä ohjeilla pääset alkuun!

Kuluttaminen on välttämätön osa arkeamme ja se aiheuttaa meissä monenlaisia tunteita. Oman kulutuksen pohtiminen on hyvä aloittaa niin, että tutustut omaan rahatilanteeseesi.

Mikäli et vielä tarkalleen tiedä, mihin rahasi menevät, kannattaa omaa rahankäyttöä seurata muutama viikko. Voit aloittaa menojen seuraamisen keräämällä kuitit ostoksista talteen ja merkitsemällä ne kerran viikossa ylös. Näin saat selville arkisiin menoihin kuluvan rahasumman.

Selvitä myös säännölliset tulosi ja säännolliset menosi, kuten laskut, esimerkiksi verkkopankista. Kun vähennät menot tuloista, näet kuinka paljon sinulla jää rahaa pakollisten menojen jälkeen.

Pidä huoli, että vähennät tuloista tärkeimmät maksut ja menot ensin: asumisen kulut, ruoan, lääkkeet, liikkumisen ja puhelimen kulut. Näiden menojen jälkeen voit käyttää rahaa muuhun kuluttamiseen ja säästämiseen. Jos huomaat, että rahasi eivät riitä, tulee omaa kulutusta vähentää.

Rahankäytön seuraamista helpottaa erilaiset välineet, kuten maksuton verkkosovellus Penno.fi tai Penno-työkirja. Lue lisää Pennosta Takuusäätiön sivuilta (aukeaa uuteen välilehteen).

Penno

Penno.fi on ilmainen palvelu omien tulojen ja menojen seurantaan. Pennosta on saatavilla myös tulostettava työkirja.

Tutustu Pennoon