Velan vanhentuminen

Velan vanhentuminen on yksi keino päästä veloista eroon. Se ei kuitenkaan ole nopea keino velkaongelman ratkaisemiseksi. Velan vanhentuminen riippuu siitä, minkä tyyppisestä velasta on kyse ja missä vaiheessa perintää velka on.

 Velan vanhentuminen voi helpottaa velkaongelman ratkaisussa, mikäli mikään muu keino ei ole velan maksamiseksi onnistunut. Velan vanhentuminen on eri asia kuin maksuhäiriömerkinnän poistuminen.  Velkojen vanhentuminen on  monen lain säätelemä kokonaisuus.

Vanhentumisajat

Käytännössä velkojat huolehtivat siitä, ettei velka pääse vanhentumaan yleisen vanhentumisajan aikana

  • Velkoja voi aina katkaista vanhentumisen lähettämällä velasta muistutuslaskun, jolloin velkaa voi periä taas seuraavat kolme tai viisi vuotta.
  • Yleisen vanhentumisajan katkaisee myös se, että velkaa maksaa. 

Kierre ei kuitenkaan jatku ikuisesti vaan sen päättää viimein lopullinen vanhentumisaika, jota ei voi katkaista. Sen jälkeen velka lakkaa olemasta. Poikkeuksena tähän on velka tai velan osa, jossa on reaalivakuus.

Velkojen vanhentumisen tarkistaminen on velallisen vastuulla. Ulosottoon menneen velan vanhentumisajan voi nähdä omasta ulosottorekisteriotteesta. Muiden velkojen osalta kannattaa selvittää milloin velka on alun perin tullut. Velkoja ei saa periä vanhentunutta velkaa. Jos vanhentunutta velkaa on kuitenkin peritty, raha on palautettava.

HUOM. Erityistä julkisoikeudellisia velkoja koskevaa vanhentumisaikaa ei voi katkaista.

Velkojen vanhentumisen odottelu on joissakin tilanteissa paras tai ainoa ratkaisu. Se ei kuitenkaan koskaan ole ensisijainen vaihtoehto velkaongelman ratkaisemiseksi.

Maksuhäiriömerkintä voi olla voimassa vielä sen jälkeen, kun sen aiheuttanut velka on vanhentunut.

Lue lisää velkojen vanhentumisesta Kilpailu- ja kuluttajaviraston verkkosivuilta.

Kysymyksiä ja vastauksia velkojen vanhentumisesta

Alla olevasta kysymysluettelosta löydät vastauksia velkojen vanhentumisiin liittyviin kysymyksiin klikkaamalla kysymystä, jonka vastauksen haluat lukea.

Soitathan meille Velkalinjalle tai tulet chattiin keskustelemaan, jos et löytänyt etsimääsi tietoa tältä sivulta.

Oliko sivusta sinulle hyötyä?