Velkojen maksujärjestys

Avun saaminen lasku- ja velkakierteeseen voi kestää. Näillä ohjeilla voit saada rahasi riittämään paremmin.

Listaa ensin kaikki laskurästit ja velat. Merkitse listaan ainakin velkojen määrä ja kuukausierä. Ohjeita velkojen kartoittamiseen löydät Opas velkojen selvittämiseen -vihosta.

Tärkeysjärjestys löytyy helpoimmin, kun mietit jokaisen laskurästin ja velan kohdalla, mitä tapahtuu, jos jätät sen maksamatta.

Turvaa ensin asuminen ja arjen sujuminen

Jos sinulle on kertynyt maksurästejä alla lueteltuihin laskuihin ja velkoihin, maksa ne ensin. Muutoin voit vaarantaa asuntosi säilymisen ja työssäkäynnin, myös muu arjen sujuminen vaikeutuu.

  • vuokrat tai vastikkeet
  • asuntolainan lyhennykset
  • sähkölaskut
  • koti- ja autovakuutusmaksut
  • puhelin- ja nettiliittymämaksut.

Asuntolainaan voit pyytää pankilta lyhennysvapaata. Jos pankki suostuu, se perii muutoksesta maksun. Siksi lyhennysvapaata kannattaa pyytää kerralla mahdollisimman pitkäksi aikaa. Maksa lyhennysvapaan aikana mahdollisimman paljon tärkeimpiä rästimaksuja pois.

Kannattaako velkoja päästää perintätoimistoon tai ulosottoon?

Seuraavaksi voit keskittyä maksamaan summaltaan pienintä velkaa, mikäli sinulle jää vielä rahaa velkojen maksuun. Näin voit päästä kokonaan eroon yksittäisistä veloista. Pieniin velkoihin kertyy suhteessa eniten kuluja, jos ne päätyvät perintätoimistoon tai ulosottoon.

Mieti lopuksi, onko syytä jättää joitakin velkoja kokonaan maksamatta. Ne päätyvät ajallaan perintätoimiston tai ulosoton perittäväksi. Yleensä näitä ovat suurimmat kulutusluotot sekä suoraan ulosottokelpoiset velat.

  • Suurten velkojen poismaksu kestää kauan, joten et ehkä selviydy niiden maksamisesta kuitenkaan ilman velkajärjestelyä. Kun niiden kuukausimaksut jäävät pois, voit hoitaa usean kuukauden ajan enemmän muita velkoja ennen, kun ulosotto alkaa. Suurista veloista tulee myös suhteessa vähemmän ylimääräisiä kustannuksia perinnässä ja ulosotossa kuin pienistä veloista.
  • Suoraan ulosottokelpoisiin velkoihin ei kerry lainkaan oikeudenkäyntikuluja, koska niitä voidaan periä ilman maksutuomion hakemista oikeudesta. Lisäksi ne vanhenevat muita velkoja nopeammin.

Lue lisää perinnän ja ulosoton etenemisestä täältä.

Soitathan meille Velkalinjalle tai tulet chattiin juttelemaan, jos et löytänyt etsimääsi tietoa tältä sivulta.

Oliko sivusta sinulle hyötyä?