Häätö

Häätö on lakisääteinen prosessi, jossa vuokralainen joutuu muuttamaan pois vuokra-asunnosta. Myös omistusasunnosta voi saada häädön.

Vuokranantaja hakee häätöä käräjäoikeudesta ja häätötuomion perusteella sen toimittaa ulosottoviranomainen. Vuokranantaja käynnistää häädön joko purkamalla vuokrasopimuksen tai hakemalla häätötuomion käräjäoikeudesta. Häätötuomiossa vuokralainen määrätään muuttamaan pois asunnosta tiettyyn päivämäärään mennessä ja maksamaan vuokravelat.

Häätö-prosessi kestää useita kuukausia ja siitä tulee aina kuluja vuokralaiselle. Vältä häätöä viimeiseen asti. Uuden asunnon saaminen voi olla hankalaa tai jopa mahdotonta.

Mistä häätö voi tulla?

Yksi yleisimmistä häädön syistä on maksamattomat vuokrat. Siksi vuokra pitää maksaa aina ensimmäisenä. Asukas voidaan häätää myös omistusasunnosta, jos yhtiövastikkeet jäävät maksamatta.

Ole heti yhteydessä vuokranantajaasi, jos sinulla on maksamattomia vuokria. Yritä neuvotella vuokrarästille maksusuunitelma.

Lue lisää maksusuunnitelman tekemisestä täällä.

Mistä saan neuvoja, jos häätö uhkaa?

Kartoita vaihtoehtojasi häätöön liittyen ja ole yhteydessä Takuusäätiön neuvontaan, asumisneuvontaan, kotikuntasi sosiaalitoimeen tai oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonta.

Takuusäätiön puhelin- ja chat- neuvonta

 

Oliko sivusta sinulle hyötyä?