Häätö

Häätö on lakisääteinen prosessi, jossa vuokralainen joutuu muuttamaan pois vuokra-asunnosta. Myös omistusasunnosta voi saada häädön.

Häätöä haetaan käräjäoikeudesta ja käräjäoikeuden myöntämän häätötuomion perusteella häädön toimittaa ulosottoviranomainen. Häätötuomiossa vuokralainen tai asunto-osakkeen omistaja määrätään muuttamaan pois asunnosta tiettyyn päivämäärään mennessä sekä tyhjentämään asunto.

Häädön syynä on jokin esimerkiksi vuokrasopimuksen ehtoihin liittyvä rikkomus. Se voi häiriökäyttäytyminen tai maksamaton vuokra.

Yleinen häädön syy on vuokravelka. Häätöä voidaan hakea jo, jos on kaksi vuokraa maksamatta. Häädön voi usein välttää maksamalla vuokravelan. Selvitä omat mahdollisuutesi vuokravelan maksamiseen.

  • Vaihtoehto voi olla esimerkiksi hyvinvointialueen myöntämä  harkinnanvarainen tai ennalta ehkäisevä toimeentulotuki. Lisätiedot siitä löydät hyvinvointialueesi tai kotikuntasi verkkosivuilta.
  • Voit tarvita aikaa vuokravelan vaihtoehtojen selvittämiseen. Jos olet jo saanut käräjäoikeudesta haasteen, ota yhteyttä haastemieheen ja pyydä lisäaikaa. Jos olet saanut tiedon häädöstä ulosotosta, ota yhteyttä ulosottomieheen ja pyydä lisäaikaa.

Häätöprosessi kestää useita kuukausia ja siitä tulee aina kuluja vuokralaiselle. Vältä häätöä viimeiseen asti. Uuden asunnon saaminen voi olla hankalaa, jos sinulla on maksuhäiriömerkintä vuokravelasta.

Mistä häätö voi tulla?

Yksi yleisimmistä häädön syistä on maksamattomat vuokrat. Siksi vuokra pitää maksaa aina ensimmäisenä. Asukas voidaan häätää myös omistusasunnosta, jos yhtiövastikkeet jäävät maksamatta.

Ole heti yhteydessä vuokranantajaasi, jos sinulla on vaikeuksia maksaa vuokraa tai vuokraa on jo jäänyt maksamatta. Yritä neuvotella vuokravelalle maksusuunnitelma.

Lue lisää maksusuunnitelman tekemisestä täällä.

Mistä saan neuvoja, jos häätö uhkaa?

Ota yhteyttä:

  • oman kotikunnan, hyvinvointialueen tai vuokranantajan asumisneuvontaan
  • kotikuntasi sosiaalitoimeen
  • oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvontaan
  • oman seurakunnan diakoniatoimistoon (vaikka et kuuluisi kirkkoon)

Asumisneuvoja, sosiaalityöntekijä, velkaneuvoja tai diakoni voivat auttaa neuvotteluissa vuokranantajan kanssa. Sosiaali- ja diakoniatyöstä saatat saada myös taloudellista apua vuokravelan maksuun.

Jos vuokranmaksuongelmiisi liittyy velkaongelmia, ota yhteyttä Takuusäätiön neuvontaan tai talous- ja velkaneuvontaan.

 

Oliko sivusta sinulle hyötyä?