Häätö

Häätö on lakisääteinen prosessi, jossa vuokralainen joutuu muuttamaan pois vuokra-asunnosta. Myös omistusasunnosta voi saada häädön.

Vuokranantaja hakee häätöä käräjäoikeudesta ja käräjäoikeuden myöntämän häätötuomion perusteella häädön toimittaa ulosottoviranomainen. Häätötuomiossa vuokralainen määrätään muuttamaan pois asunnosta tiettyyn päivämäärään mennessä sekä tyhjentämään asunto. Tässä vaiheessa on vielä mahdollista välttää häätö maksamalla velka pois.

Häätöprosessi kestää useita kuukausia ja siitä tulee aina kuluja vuokralaiselle. Vältä häätöä viimeiseen asti. Uuden asunnon saaminen voi olla hankalaa tai jopa mahdotonta.

Mistä häätö voi tulla?

Yksi yleisimmistä häädön syistä on maksamattomat vuokrat. Siksi vuokra pitää maksaa aina ensimmäisenä. Asukas voidaan häätää myös omistusasunnosta, jos yhtiövastikkeet jäävät maksamatta.

Ole heti yhteydessä vuokranantajaasi, jos sinulla on vaikeuksia maksaa vuokraa tai vuokraa on jo jäänyt maksamatta. Yritä neuvotella vuokravelalle maksusuunnitelma.

Lue lisää maksusuunnitelman tekemisestä täällä.

Mistä saan neuvoja, jos häätö uhkaa?

Ota yhteyttä:

  • oman kotikunnan tai vuokranantajan asumisneuvontaan
  • kotikuntasi sosiaalitoimeen
  • oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvontaan
  • oman seurakunnan diakoniatoimistoon (vaikka et kuuluisi kirkkoon)

Asumisneuvoja, sosiaalityöntekijä, velkaneuvoja tai diakoni voivat auttaa neuvotteluissa vuokranantajan kanssa. Sosiaali- ja diakoniatyöstä saatat saada myös taloudellista apua vuokravelan maksuun.

Jos vuokranmaksuongelmiisi liittyy velkaongelmia, ota yhteyttä Takuusäätiön neuvontaan tai talous- ja velkaneuvontaan.

 

Oliko sivusta sinulle hyötyä?