Miten ulosottoon maksetaan

Tavanomaisesti ulosotto ottaa tuloistasi tietyn osuuden automaattisesti. Arvokasta omaisuutta kuten omistusasunto tai mökki voidaan ulosmitata eli myydä velkojen maksamiseksi. Kodin irtainta omaisuutta kuten televisiota tai pesukonetta ei ulosmitata.

Ulosotto voi ulosmitata myös rahaa tililtä tai esimerkiksi veronpalautukset. Ulosmittaukseen liittyvistä asioista kannattaa keskustella oman ulosottomiehen kanssa.

Ulosottoon maksetaan yleensä riittävän suurista tuloista kuten palkasta tai eläkkeestä noin kolmannes. Jos tulosi ovat pienet ei ulosotto todennäköisesti voi toistaiseksi ottaa tuloistasi mitään. Tällöin tulosi jäävät omaan käyttöösi. Ulosoton kuukaudessa ottamaan summaan vaikuttaa nettotulot sekä huollettavien lasten määrä. Ulosottolaskurilla voit arvioida, paljonko sinun tuloistasi voidaan ulosmitata. Ulosottolaskurin löydät täältä

Oman ulosottomiehen kanssa voi yrittää sopia, että maksaa ulosottoon maksusuunnitelmalla. Silloin työpaikan palkanlaskenta ei saa tietää ulosmittauksesta. Ulosoton määrä on silloin yleensä sama kuin suoraan palkasta tai eläkkeestä ulosmitattuna.

Ulosotto ei välttämättä ole lopullinen ratkaisu vaan siellä olevat velat voi olla mahdollista järjestellä muullakin tavoin. Sinulla voi olla mahdollisuus saada kotikuntasi sosiaalinen luotto, Takuusäätiön takaus järjestelylainaan tai yksityishenkilön velkajärjestely, vaikka velkasi ovat ulosotossa. Kaikki velat myös vanhenevat joskus.