Milloin maksuhäiriömerkintä tulee?

Maksuhäiriömerkintä merkitään luottotietorekisteriin tavallisesti vasta sen jälkeen, kun velkoja on hakenut laskulle tai velalle käräjäoikeudesta maksutuomion.

Maksuhäiriömerkintöjä voi saada useammassa eri vaiheessa. Tässä niistä yhteenveto:

Velkojan ilmoittama maksuhäiriömerkintä

Velkoja voi ilmoittaa tällaisesta maksulaiminlyönnistä luottotietorekisteriin, jos

  • laskusi on ollut maksamatta vähintään 60 vuorokautta
  • olet saanut laskusta maksukehotuksen 21 päivää aiemmin
  • luottosopimuksessasi on mainittu, että maksuhäiriö ilmoitetaan luottotietorekisteriin
  • et ole tehnyt laskun maksusta maksusopimusta velkojan kanssa.

Velkojat eivät kovin usein käytä tätä mahdollisuutta. Todennäköisempää on, että merkintä tulee käräjäoikeuden tai ulosoton ilmoituksesta.

Käräjäoikeuden ilmoittama maksuhäiriömerkintä

Maksuhäiriömerkintä merkitään luottotietorekisteriin yleensä sen jälkeen, kun velkoja on hakenut laskulle tai velalle käräjäoikeudesta maksutuomion. Tämän avulla velka voidaan siirtää ulosottoon. Tuomio ei tule yllätyksenä. Ennen tuomion hakua velkoja on kertonut perintäkirjeessään käynnistävänsä tuomion haun ja varoittanut tulevasta maksuhäiriöstä. Lisäksi saat myös haasteen käräjäoikeudesta. Siihen ei tarvitse vastata paitsi, jos lasku tai velkatiedot eivät pidä paikkaansa.

Julkisoikeudelliset laskut kuten kunnalliset terveydenhoitolaskut, päivähoitomaksut ja verot ovat suoraan ulosottokelpoisia ilman maksutuomiota. Suoraan ulosottokelpoisista laskuista maksuhäiriömerkintä voi tulla vasta myöhemmin ulosoton ilmoittamana maksuhäiriömerkintänä. 

Ulosoton ilmoittama maksuhäiriömerkintä

Ulosoton ilmoittama merkintä tulee joko siitä, ettei tulojasi pystytä ulosmittaamaan tai siitä, että sinulla on pitkäkestoinen ulosotto. Ulosotto ilmoittaa luottotietorekisteriin merkinnän, jos

  • sinut on todettu varattomaksi tai tulosi ovat liian pienet ulosmitattaviksi
  • sinua ei ole tavoitettu tai olinpaikkasi ei ole tiedossa
  • tulojasi on ulosmitattu pitkäkestoisesti: viimeisen kahden vuoden aikana vähintään 18 kuukautta yhtämittaisesti.

Maksuhäiriömerkintä velkajärjestelystä

Voit saada merkinnän luottotietorekisteriin, jos

  • teet velkojiesi kanssa vapaaehtoisen sopimuksen
  • olet saanut Takuusäätiöltä takauksen järjestelylainaan
  • olet saanut kunnalta sosiaalisen luoton.

Luottotietomerkintä estää velallista saamasta uutta velkaa maksuohjelman aikana, mikä tukee järjestelyn onnistumista. Merkintöjä on kahdenlaisia. Vapaaehtoisesta velkajärjestelystä velallisen täytyy antaa velkojalle suostumus merkinnän ilmoittamiseen. Sen sijaan lakisääteisessä yksityishenkilön velkajärjestelyssä merkintä tulee automaattisesti oikeusrekisterikeskuksesta.

Maksuhäiriömerkintä edunvalvonnasta tai oma luottokielto

Luottotietojasi tarkistava velkoja tai muu taho näkee luottotiedoistasi, jos sinulle on määrätty edunvalvoja ja/tai toimintakelpoisuuttasi on rajoitettu. Tiedot menevät sinne maistraatin ylläpitämästä holhousasiainrekisteristä.

Itselleen voi pyytää luottokieltomerkinnän, jonka tarkoituksena on estää varastetuilla papereilla tehtyjä petoksia. Merkinnän voi ottaa myös vaikeuttamaan omaa velkaantumistaan osto- tai peliriippuvuuden vuoksi. Se on voimassa kaksi vuotta, mutta saa pois halutessaan. Maksuhäiriömerkinnän saaminen estää paljon paremmin luoton saamisen, mutta sekään ei ole täysin varma keino. Luotonantaja voi myöntää luoton maksuhäiriöstä huolimatta. Ainoa varma keino estää oma lainan saaminen on hakeutua edunvalvontaan.

Soitathan meille Velkalinjalle tai tulet chattiin juttelemaan, jos et löytänyt etsimääsi tietoa tältä sivulta.

Saitko sivuilta tarvitsemasi tiedon?