Milloin maksuhäiriömerkintä tulee?

Maksuhäiriömerkintää ei voi saada, jos laskun eräpäivä on vasta mennyt. Maksuhäiriömerkintä tulee tavallisesti vasta sen jälkeen, kun velkoja on hakenut laskulle tai velalle maksutuomion käräjäoikeudesta.

Kun laskun eräpäivä on mennyt, saat muistutuslaskun. Jos et edelleenkään maksa laskua tai sovi maksusta laskun lähettäjän kanssa, lasku siirtyy perintään.

Maksuhäiriömerkintä ei tule automaattisesti siitä, että lasku siirtyy perintään. Jos pyydät eräpäivän siirtoa tai teet muun maksusuunnitelman, voit välttää merkinnän. Sivuiltamme löydät tietoa, miten voit sopia laskulle uuden maksusuunnitelman.

Maksamattomasta laskusta seuraa lopulta maksuhäiriömerkintä

Jos et maksa laskua ja sovi perinnän kanssa uudesta maksusuunnitelmasta, siitä seuraa lopulta maksuhäiriömerkintä luottotietoihisi. Merkinnästä ilmoitetaan luottotietorekisteriin. Rekisteriä ylläpitävät Suomen Asiakastieto Oy ja Dun & Bradstreet Oy. (Entinen Bisnode)

Maksamattomasta laskusta tai velasta maksuhäiriömerkintä voi tulla kolmella tavalla:

1. Velkoja hakee laskulle tai velalle maksutuomion käräjäoikeudesta

Kun maksamatonta laskua tai velkaa on yritetty periä kuukausia, velkoja hakee yleensä käräjäoikeudesta laskulle tai velalle maksutuomion. Perintä voi jatkua pitkäänkin, ennen kuin velkoja hakee maksutuomion.

Maksutuomio ei tule yllätyksenä. Velkoja kertoo perintäkirjeissä käynnistävänsä tuomion haun. Käräjäoikeudesta lähetetään myös haaste. Siihen ei tarvitse vastata paitsi, jos lasku tai velkatiedot eivät pidä paikkaansa. Maksutuomiosta seuraa maksuhäiriömerkintä. Sen jälkeen velkoja voi laittaa velan ulosottoon.

2. Kulutusluotosta voi tulla maksuhäiriömerkintä myös ilman käräjäoikeuden päätöstä

Velkojan ei tarvitse hakea käräjäoikeuden tuomiota, jos kulutusluotosta on vain osa maksamatta. Velkoja voi ilmoittaa tiedon maksamattomasta laskusta suoraan luottotietorekisteriin, jos

  • lasku on ollut maksamatta vähintään 60 vuorokautta
  • olet saanut laskusta maksukehotuksen 21 päivää aiemmin
  • luottosopimuksessasi on mainittu, että maksuhäiriö ilmoitetaan luottotietorekisteriin ja
  • et ole tehnyt laskun maksusta maksusopimusta velkojan kanssa.

3. Ulosotto ilmoittaa maksuhäiriömerkinnästä

Julkisoikeudelliset laskut, kuten kunnalliset terveydenhoitolaskut, päivähoitomaksut ja verot, siirtyvät suoraan ulosottoon ilman käräjäoikeuden maksutuomiota.

Ulosotto ilmoittaa suoraan luottotietorekisteriin, jos

  • sinut on todettu varattomaksi tai tulosi ovat liian pienet ulosmitattaviksi,
  • sinua ei ole tavoitettu tai olinpaikkasi ei ole tiedossa tai
  • tulojasi on ulosmitattu pitkäkestoisesti: viimeisen kahden vuoden aikana vähintään 18 kuukautta yhtämittaisesti.

Velkajärjestelyssä maksuhäiriömerkintä estää velkaantumasta lisää

Velkojen järjestelystä seuraa yleensä maksuhäiriömerkintä luottotietoihin. Merkintä katkaisee velkakierteen ja estää velkaantumasta lisää.

Velkajärjestelystä seuraavan maksuhäiriömerkinnän voit saada, kun

  • olet tehnyt velkojien kanssa vapaaehtoisen velkajärjestelyn.
  • olet saanut Takuusäätiöltä takauksen pankkilainaan, jolla yhdistetään kaikki velat.
  • olet päässyt yksityishenkilön velkajärjestelyyn.

Velkajärjestelystä seuraavia merkintöjä on kahdenlaisia. Kun sovit velkojien kanssa järjestelystä tai saat Takuusäätiön takauksen, annat suostumuksen merkinnän ilmoittamiseen. Yksityishenkilön velkajärjestelyssä merkintä tulee automaattisesti oikeusrekisterikeskuksesta.

Oma luottokielto tai omaehtoinen luottokielto vähentää henkilötietojen väärinkäyttöä

Itselleen voi ostaa luottotietorekisteristä luottotietomerkinnän, jonka tarkoituksen on estää varastetuilla papereilla tehtyjä petoksia. Merkinnän voi ostaa myös, jos haluaa katkaista velkakierteen ja estää velkaantumasta lisää. Oma luottokielto -merkintä tai omaehtoinen luottokielto on voimassa 1–2 vuotta, mutta sen saa halutessaan pois.

Vaikka maksuhäiriömerkintä estää yleensä lainan saamisen, ei sekään ole täysin varma keino. Joskus lainanantaja voi myöntää lainan merkinnästä huolimatta. Ainoa varma keino estää lainan saaminen on hakea edunvalvontaa tai toimintakelpoisuuden rajoitusta. Luottotietojen tarkistaja näkee luottotiedoista suoraan, jos sinulle on määrätty edunvalvoja tai toimintakelpoisuuttasi on rajoitettu.

Maksuhäiriömerkintä ei voi tulla yllätyksenä

Maksuhäiriömerkinnästä varoitellaan hyvissä ajoin, eikä sitä voi saada yllättäen. Videolla kerromme, milloin maksuhäiriömerkintä tulee.

Tarvitsetko tukea velkahuolista selviämiseen?

Maksuttomasta neuvonnastamme voit kysyä esimerkiksi maksuhäiriömerkinnästä, ulosotosta tai perinnästä. Pääset keskustelemaan tilanteestasi Takuusäätiön työntekijän, talous- ja velka-asioiden asiantuntijan kanssa.

Ota yhteyttä Takuusäätiön neuvontaan

Oliko sivusta sinulle hyötyä?