Velkojen maksukeinot

Apu voi löytyä velkojen maksukeinoista, jos rahat eivät riitä arjen pakollisiin menoihin ja velkojen maksamiseen. Ryhdy selvittelemään velkojen maksukeinoja heti, kun sinulla on ongelmia maksaa lasku.

Useimmat velkojen maksukeinot eivät vähennä velkamäärää, mutta tekevät velkojen takaisin maksamisen mahdolliseksi. 

Velkojen maksua suunnitellessa kannattaa tehdä itselleen budjetti eli listata tulot ja menot. Budjetistasi näet paljonko sinulle jää kuukaudessa rahaa velkojen maksuun. Siirry budjettilaskuriin.

Tässä lyhyt yhteenveto olemassa olevista keinoista velkojen maksamiseksi:

Maksusuunnitelma

Ensimmäinen keino laskujen ja velkojen maksamiseen on maksusuunnitelman tekeminen laskulle yhdessä laskuttajan kanssa. Ole yhteydessä laskun lähettäjään heti, jos sinulla ei ole rahaa maksaa laskua.

Voit yrittää sopia esimerkiksi laskun maksamisesta erissä tai saada laskulle lisää maksuaikaa. Tärkeimmät laskut, joista pitää sopia ovat asumisen menot, lääkkeet, ruoka, sähkö, vakuutukset sekä puhelin- ja nettiliittymät. Lue lisää maksusuunnitelmasta.

Järjestelylaina

Velkojen maksaminen yhdellä järjestelylainalla on vapaaehtoinen velkojen järjestelykeino. Järjestelylainan takaisin maksamiseen tarvitaan riittävät säännölliset tulot koko maksuohjelman ajaksi. Järjestelylainalla kannattaa maksaa kaikki velat.

Järjestelylainoja voi olla mahdollista saada suoraan rahoitusmarkkinoilta, pankista tai kotikunnan sosiaalisesta luotosta. Takuusäätiö myöntää ehtojen täyttyessä takauksia järjestelylainoihin, jotka nostetaan pankista. Takuusäätiön takaama laina ei ole rahallinen avustus. Siksi Takuusäätiö ei saa myöntää takausta pankkilainaan, jos hakijan ei ole mahdollista maksaa lainaa. Lue lisää järjestelylainoista.

Lue lisää Takuusäätiön takauksesta pankkilainaan

Omaisuuden myyminen

Omaisuuden, kuten mökin, auton tai asunnon, myyminen on velallisen kannalta edullinen tapa maksaa velkoja. Lue lisää omaisuuden myymisestä.

Ulosotto

Ulosotto voi olla hyvä keino velkojen maksamiseen. Ulosotto katkaisee velkakierteen, kun et voi ottaa enää uutta lainaa vanhojen velkojen maksamiseksi. 

Maksat ulosottoon vain yhtä summaa, vaikka sinulla olisi siellä monta velkaa. Nettotulosi määrittävät ulosottoon maksettavan summan kuukausittain.

Muut velkojen järjestelykeinot, kuten Takuusäätiön takaus järjestelylainaan tai yksityishenkilön velkajärjestely, voivat olla mahdollisia, vaikka velkasi olisivat ulosotossa. Lue lisää ulosotosta.

Yksityishenkilön velkajärjestely

Viimeinen keino velkojen maksamiseksi on käräjäoikeudesta haettava yksityishenkilön velkajärjestely. Yksityishenkilön velkajärjestelyä on mahdollista hakea vakiintuneessa tilanteessa, jossa velat eivät tulisi koskaan maksetuksi muuten. Ennen kuin voi hakea yksityishenkilön velkajärjestelyä, on velkojen yleensä pitänyt olla ulosotossa jonkin aikaa.

Yksityishenkilön velkajärjestelyssä velkoja maksetaan kolme tai viisi vuotta oman maksuvaran mukaisella summalla. Maksuohjelman päätyttyä jäljelle jäävän velan saa anteeksi.

Mahdollisuuttasi yksityishenkilön velkajärjestelyyn voit selvittää yhdessä oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnan kanssa. Lue lisää yksityishenkilön velkajärjestelystä.

Soitathan meille Velkalinjalle tai tulet chattiin juttelemaan, jos et löytänyt etsimääsi tietoa tältä sivulta.

Katso video velkojen järjestelykeinoista

Oliko sivusta sinulle hyötyä?