Sosiaalinen luotto

Sosiaalinen luotto on kunnan myöntämä edullinen laina välttämättömien hankintojen tekemiseen tai velkojen pois maksamiseen. Luotto on tarkoitettu pienituloisille, mutta maksukykyisille ihmisille.

Suomessa noin 30 kuntaa myöntää sosiaalisia luottoja. Tarkista ensimmäiseksi oman asuinkuntasi nettisivuilta, onko kunnassasi sosiaalista luototusta. Voit myös soittaa kunnan puhelinvaihteeseen ja tiedustella asiaa sieltä. Huomaa, että sosiaalista luottoa myönnetään vain oman kunnan asukkaille eli et voi hakea sitä esimerkiksi naapurikunnasta.

Luoton määrä vaihtelee eri kunnissa. Kunnasta riippuen sitä voi saada parista sadasta eurosta alkaen aina jopa 15 000 euroon asti. Yläraja on tavallisimmin 2 000 – 10 000 euroa. Tyypillinen laina-aika on enintään viisi vuotta. Luoton korko on hyvin edullinen, 12 kuukauden euribor -viitekorko eikä siitä peritä mitään muita kuluja. Nykyisellä korkotasolla lainasta ei siis tule laisinkaan kuluja. Luotosta merkitään laina-ajaksi maksuhäiriömerkintä, jolla estetään uuden lainan nostaminen, kunnes sosiaalinen luotto on maksettu pois.

Luoton saadakseen on oltava pienituloinen ja vähävarainen, mutta maksukykyinen. Eli elinkustannusten ja asumismenojen jälkeen velan lyhentämiseen tulee jäädä kuukausittain säännöllinen summa rahaa. Luoton saaminen edellyttää siis säännöllisiä tuloja, kuten palkkaa, eläketuloja tai koko maksuohjelman ajan saatavaa ansiosidonnaista päivärahaa. Velkojen maksamiseksi sosiaalinen luotto myönnetään vain, jos sen avulla saa kerralla kaikki velat maksettua pois.