Sosiaalinen luotto

Sosiaalinen luotto on kunnan myöntämä edullinen laina välttämättömien hankintojen tekemiseen tai velkojen pois maksamiseen. Luotto on tarkoitettu pienituloisille, mutta maksukykyisille ihmisille. Vuoden 2023 aikana sosiaalisen luoton järjestäminen siirtyy hyvinvointialueiden vastuulle.

Suomessa noin 30 kuntaa myöntää sosiaalisia luottoja. Tarkista ensimmäiseksi oman asuinkuntasi nettisivuilta, onko kunnassasi sosiaalista luototusta. Voit myös soittaa kunnan puhelinvaihteeseen ja tiedustella asiaa sieltä. Huomaa, että sosiaalista luottoa myönnetään vain oman kunnan asukkaille eli et voi hakea sitä esimerkiksi naapurikunnasta. Vuoden 2023 aikana sosiaalisen luoton myöntäminen siirtyy Helsinkiä lukuun ottamatta hyvinvointialueiden vastuulle ja luottoa voi olla mahdollista saada myös paikkakunnilla, jossa sosiaalinen luotto ei aiemmin ollut käytössä.

Luoton määrä vaihtelee eri kunnissa. Kunnasta riippuen sitä voi saada parista sadasta eurosta alkaen aina jopa 15 000 euroon asti. Yläraja on tavallisimmin 2 000 – 10 000 euroa. Tyypillinen laina-aika on enintään viisi vuotta. Luoton korko on hyvin edullinen, korkolain mukainen viitekorko, jonka Euroopan Keskuspankki vahvistaa puolivuosittain (1.1.2023 lähtien 2,5%). Luotosta ei peritä muita kuluja. Luotosta merkitään laina-ajaksi maksuhäiriömerkintä, jolla estetään uuden lainan nostaminen, kunnes sosiaalinen luotto on maksettu pois.

Luoton saadakseen on oltava pienituloinen ja vähävarainen, mutta maksukykyinen. Eli elinkustannusten ja asumismenojen jälkeen velan lyhentämiseen tulee jäädä kuukausittain säännöllinen summa rahaa. Luoton saaminen edellyttää siis säännöllisiä tuloja, kuten palkkaa, eläketuloja tai koko maksuohjelman ajan saatavaa ansiosidonnaista päivärahaa. Velkojen maksamiseksi sosiaalinen luotto myönnetään vain, jos sen avulla saa kerralla kaikki velat maksettua pois.

Oliko sivusta sinulle hyötyä?