Sosiaalinen luotto

Sosiaalinen luotto on hyvinvointialueen myöntämä laina alueen asukkaille. Sitä voidaan myöntää välttämättömiin hankintoihin tai velkojen yhdistämiseksi. Sosiaalinen luotto on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille. Luoton takaisin maksamiseen tarvitaan kuitenkin maksukykyä.

Tiedot sosiaalisesta luotosta löytyvät oman hyvinvointialueesi tai kotikuntasi verkkosivuilta. Sosiaalista luottoa haetaan hyvinvointialueelta. Katso listaus hyvinvointialueiden yhteystiedoista ja myöntämästä sosiaalisesta luotosta (PDF-tiedosto).

Sosiaalisen luoton määrä vaihtelee hyvinvointialueilla. Alueesta riippuen sitä voidaan myöntää parista sadasta eurosta alkaen aina jopa 15 000 euroon asti. Yläraja on tavallisimmin 2 000 – 10 000 euroa. Tyypillinen luoton takaisinmaksuaika on enintään viisi vuotta.

Sosiaalisen luoton korko on korkolain mukainen viitekorko. Euroopan Keskuspankki vahvistaa viitekoron puolivuosittain. Luotosta ei peritä muita kuluja. Löydät ajantasaisen viitekoron Suomen Pankin verkkosivulta.

Sosiaalisen luoton saadakseen on oltava pienituloinen ja vähävarainen, mutta maksukykyinen.

  • Pakollisten kulujen kuten asumismenojen jälkeen luoton maksamiseen tulee jäädä kuukausittain säännöllinen summa rahaa.
  • Luoton saaminen edellyttää riittäviä säännöllisiä tuloja kuten palkkaa, eläketuloja tai koko maksuohjelman ajan saatavaa ansiosidonnaista päivärahaa.
  • Velkojen maksamiseksi sosiaalinen luotto myönnetään vain, jos sen avulla saadaan kaikki velat yhdistettyä yhdeksi uudeksi lainaksi.

Sosiaalista luottoa ei voida myöntää, jos sinulle on myönnetty yksityishenkilön velkajärjestely tai Takuusäätiön takaama laina.

Takuusäätiö myöntää ehtojen täyttyessä pienlainoja.

Oliko sivusta sinulle hyötyä?