Järjestelylainat

Vapaaehtoinen velkojen järjestely tarkoittaa sitä, että voit itse vielä valita miten järjestelet ja maksat velkasi. Muita keinoja järjestellä velkoja ovat ulosotto ja yksityishenkilön velkajärjestely.

Milloin pitää miettiä vapaaehtoisia velkojen järjestelyä?

Velkojen järjestelyä tulee miettiä viimeistään silloin kun rahat eivät riitä kaikkien velkojen maksuun. Velkojen järjestelyt eivät vähennä velkamäärää. Ne tekevät velkojen maksamisesta halvempaa, kun kulut pienenevät. Tällä sivulla esitellään vapaaehtoiset velkojen järjestelykeinot.

Järjestelylaina

Yleisin vapaaehtoinen velkojen järjestelykeino on velkojen maksaminen pois yhdellä uudella järjestelylainalla. Omaisuutta voi olla mahdollista käyttää myös vakuutena järjestelylainan saamiseen.

Järjestelylainalla maksetaan kaikki vanhat velat pois. Sen jälkeen maksat vain uutta lainaa takaisin. Yksi takaisinmaksuerä on yleensä parempi kuin monta, vaikka velkasumma pysyy samana. Silloin et maksa korkoja ja kuluja useasta velasta.

Sosiaalinen luotto ja Takuusäätiön takaama laina

Vapaaehtoisina velkojen järjestelykeinoina on saatavilla kotikunnan sosiaalinen luotto, Takuusäätiön takaus järjestelylainaan ja järjestelylaina rahoitusmarkkinoilta.

Lopullinen velkojen järjestelykeino on käräjäoikeudesta haettava yksityishenkilön velkajärjestely. Yksityishenkilön velkajärjestely perustuu lakiin. Se voi olla ratkaisukeino velkojen maksamiseksi, mikäli mikään vapaaehtoisista järjestelyistä ei ole mahdollinen.

Miten velat kannattaa järjestellä?

Velkojen järjestelyssä on tärkeää yrittää järjestellä kaikki velat. Usein järjestelyn ulkopuolelle voi kuitenkin jättää esimerkiksi asuntolainan, autolainan, opintolainan tai muun velan, jossa vakuutena on kiinteää omaisuutta. Maksuvarasi tulee kuitenkin riittää myös näiden velkojen maksuun järjestelylainan ohella.

Velkojen järjestely järjestelylainalla ei onnistu, jos liian monta velkaa jää sen ulkopuolelle. Silloin muut velat tekevät kuukausittaisista maksueristä yhteensä liian isot maksettavaksi. Talous ei kestä, koska pakollisiin menoihin kuten ruokaan ja asumiseen jää liian vähän rahaa.

Onko minun mahdollista järjestellä velkani uudella lainalla?

Mahdollisuuksiin järjestellä velat uudella lainalla vaikuttaa moni asia. Siihen vaikuttavat tulosi eli kykysi maksaa järjestelylaina takaisin. Lisäksi kokonaisvelkamäärälläsi on vaikutusta siihen, mikä järjestelylaina olisi kohdallasi mahdollinen.

Mistä selvitän eri vaihtoehtoja?

Voit selvittää mahdollisuuttasi saada kotikunnan sosiaalinen luotto eli edullinen laina pienituloisille. Voit kysyä sitä kotikuntasi sosiaalitoimesta. Sosiaalinen luotto ei valitettavasti ole käytössä kaikilla paikkakunnilla. Takuusäätiöstä voit kysyä mahdollisuuttasi saada takausta järjestelylainaan. Jos et hae sosiaalista luottoa tai takausta, voit kysyä järjestelylainaa suoraan pankista tai muista rahoituslaitoksista. Tarkista tällöin tarkasti lainan ehdot.

Katso selkokielinen video lainojen yhdistämisestä järjestelylainalla