Järjestelylainat

Järjestelylainoja kutsutaan usein vapaaehtoisiksi velkojen järjestelykeinoiksi. Vapaaehtoinen velkojen järjestely tarkoittaa sitä, että voit itse vielä valita, miten järjestelet ja maksat velkasi. Muita keinoja järjestellä velkoja ovat ulosotto ja yksityishenkilön velkajärjestely.

Milloin pitää miettiä vapaaehtoisia velkojen järjestelyitä?

Velkojen järjestelyä tulee miettiä viimeistään silloin, kun rahat eivät riitä kaikkien velkojen maksuun. Vapaaehtoiset velkojen järjestelyt eivät vähennä velkamäärää. Ne voivat tehdä maksamisesta halvempaa, jos kulut pienenevät. Vapaaehtoisia velkojen järjestelykeinoja ovat Takuusäätiön takaama pankkilaina, hyvinvointialueen sosiaalinen luotto ja järjestelylainat pankista tai rahoituslaitoksesta.

Järjestelylaina

Yksi vapaaehtoinen velkojen järjestelykeino on velkojen maksaminen pois yhdellä uudella järjestelylainalla. Omaisuutta voi olla mahdollista käyttää vakuutena järjestelylainan saamiseen pankista tai rahoituslaitoksesta.

Järjestelylaina on vaihtoehto silloin, kun on ylipäänsä mahdollista maksaa lainaa. Järjestelylainan saamiseen tarvitaan siksi yleensä vakituiset ja riittävät tulot. Lainaa ei saa myöntää, jos hakijan ei ole mahdollista maksaa lainaa esimerkiksi työttömyyden takia.

  • Järjestelylainalla maksetaan kaikki vanhat velat pois. Yleensä maksaminen täytyy tehdä itse.
  • Sen jälkeen maksat vain uutta lainaa takaisin.
  • Yksi takaisinmaksuerä voi olla parempi kuin monta, vaikka velkasumma pysyy samana. Silloin et maksa korkoja ja kuluja useasta velasta.
  • Kannattaa kuitenkin verrata vanhojen velkojen kuluja ja järjestelylainan kuluja. Voit sillä varmistaa, että järjestelylaina tulee halvemmaksi sinulle.

Lainalaskurilla voit arvioida paljonko järjestelylaina tulisi sinulle maksamaan.

Järjestelylainoissa on tärkeää, että keskittyy vain järjestelylainan takaisin maksamiseen. Velkojen maksu järjestelylainalla ei auta, jos otat sen jälkeen taas muuta uutta lainaa tai maksa osamaksulla.

Voit laittaa itsellesi positiivisessa luottotietorekisterissä luottokiellon. Voit tutustua positiiviseen luottotietorekisteriin tällä sivullamme.

Sosiaalinen luotto ja Takuusäätiön takaama laina

Vapaaehtoisina velkojen järjestelykeinoina on saatavilla hyvinvointialueen sosiaalinen luotto, Takuusäätiön takaus järjestelylainaan ja järjestelylaina rahoitusmarkkinoilta.

Lopullinen velkojen järjestelykeino on käräjäoikeudesta haettava yksityishenkilön velkajärjestely. Yksityishenkilön velkajärjestely perustuu lakiin. Se voi olla ratkaisukeino velkojen maksamiseksi, mikäli mikään vapaaehtoisista järjestelyistä ei ole mahdollinen.

Lue lisää Takuusäätön takaamasta pankkilainasta

Miten velat kannattaa järjestellä?

Velkojen järjestelyssä on tärkeää yrittää järjestellä kaikki velat. Usein järjestelyn ulkopuolelle jätetään velkoja joissa on vakuus. Näitä velkoja ovat esimerkiksi asuntolaina, autolaina, opintolaina tai muu velka, jossa vakuutena on kiinteää omaisuutta. Maksuvarasi eli pakollisten menojen kuten ruoan ja asumisen jälkeen jäävän rahan tulee kuitenkin riittää myös näiden velkojen maksuun järjestelylainan lisäksi.

Velkojen järjestely järjestelylainalla ei onnistu, jos liian monta velkaa jää sen ulkopuolelle. Silloin muut velat tekevät kuukausittaisista maksueristä yhteensä liian isot maksettavaksi. Talous ei kestä, koska pakollisiin menoihin kuten ruokaan ja asumiseen jää liian vähän rahaa.

Velkojen järjestelyssä on tärkeää, että lisävelkaantuminen loppuu. Siksi ei ole hyvä ottaa enää uusia luottoja tai lainoja silloin, kun on järjestellyt velkansa esimerkiksi yhdeksi järjestelylainaksi. Velkojen järjestelyn tarkoitus on, että maksettuaan lainan, ihminen on velaton.

 

Onko minun mahdollista järjestellä velkani uudella lainalla?

Mahdollisuuksiin järjestellä velat uudella lainalla vaikuttaa moni asia. Siihen vaikuttavat tulosi eli kykysi maksaa järjestelylaina takaisin. Lisäksi kokonaisvelkamäärälläsi on vaikutusta siihen, mikä järjestelylaina olisi kohdallasi mahdollinen.

Mistä selvitän eri vaihtoehtoja?

Voit selvittää mahdollisuuttasi saada hyvinvointialueen sosiaalinen luotto eli edullinen laina pienituloisille. Voit kysyä sitä omalta hyvinvointialueeltasi. Takuusäätiöstä voit kysyä mahdollisuuttasi saada takausta järjestelylainaan. Voit kysyä järjestelylainaa suoraan pankista tai muista rahoituslaitoksista. Tarkista tarkasti lainan ehdot kuten todellinen vuosikorko.

Soitathan meille Velkalinjalle tai tulet chattiin juttelemaan, jos et löytänyt etsimääsi tietoa tältä sivulta.

Katso selkokielinen video velkojen yhdistämisestä järjestelylainalla

Oliko sivusta sinulle hyötyä?