Ulosotto on velkojen pakkoperintää ja sitä säätelee laki. Ulosotto voi ottaa suoraan tuloista eli palkasta tai eläkkeestä noin kolmanneksen velkojen maksuun. Ulosotto voi myös ulosmitata ja myydä velallisen omaisuutta esimerkiksi auton velkojen maksamiseksi.
Joskus velkojen maksu ulosoton kautta on järkevää. Esimerkiksi jos maksaa montaa velkaa takaisin isoja summia kuukaudessa, voi olla järkevämpää maksaa niitä ulosoton kautta. Ulosotto ottaa tuloista noin kolmanneksen kaikkien velkojen maksamiseen. Ulosoton kautta maksat siis vain yhtä summaa. Jos tulosi ovat pienet, voi ulosotto toimia välivaiheena muille velkojen järjestelyille kuten kotikunnan sosiaaliselle luotolle tai yksityishenkilön velkajärjestelylle.
Jos velkojen maksu ulosoton kautta on järkevin vaihtoehto, ota yhteyttä velkojaan kirjallisesti. Pyydä häntä hakemaan velalle maksutuomio käräjäoikeudesta ja siirtämään velka ulosoton perittäväksi. Velkojan tulisi hyvän perintätavan mukaan toimia pyynnön mukaisesti. Jollet tee pyyntöä, siirtää velkoja velan ensin perintätoimistoon perittäväksi. Perintätoimiston vapaaehtoisesta perinnästä tulee sinulle lisämaksuja.
Ulosoton alkamiseen menee useita kuukausia. Velkoja kannattaa maksaa myös odotellessa. Keskitä maksut yhteen tai useampaan pieneen velkaan, jonka pystyt maksamaan muutamassa kuukaudessa kokonaan pois. Jokaiseen ulosottoon menevän maksamattomaan laskun tai velan lisäksi velalliselle tulee maksettavaksi maksu käräjäoikeuden maksutuomiosta ja muita maksuja. Siksi velallisen näkökulmasta mitä vähemmän erillisiä velkoja menee ulosottoon sen parempi.