Maksuhäiriömerkinnän kesto

Maksuhäiriömerkintä on voimassa 2–3 vuotta. Merkintä poistuu kuitenkin kuukauden kuluttua siitä, kun siihen johtanut velka on maksettu ja maksusta on ilmoitettu luottotietorekisteriin.

Maksuhäiriömerkintöjen voimassaoloaika tarkoittaa, miten kauan merkintä näkyy luottotietorekisterissä. Merkinnät eivät ole voimassa ikuisesti. Maksuhäiriömerkintä on voimassa 3 vuotta, jos velkaa ei maksa ennen tätä. Luotonantajan itse ilmoittamien maksuhäiriömerkintöjen (OSP tai LKP) voimassaoloaika on 2 vuotta.

  • Samasta velasta voi tulla monta maksuhäiriömerkintää.
  • Jokaisesta velasta tulee maksuhäiriömerkintöjä erikseen.
  • Käytännössä jokin maksuhäiriömerkintä on voimassa yleensä niin kauan kuin velkaa on maksamatta.

Maksuhäiriömerkinnän voimassaoloaika ei ole sama asia kuin velan vanhenemisaika. Vaikka maksuhäiriömerkinnän voimassaolo päättyy, maksamaton velka ei kuitenkaan vanhene. Maksuhäiriömerkintä voidaan kuitenkin myös uusia, mikäli merkinnän vanhetessa velka on vielä maksamatta eikä se ole vanhentunut. Lue lisää velan vanhentumisesta

Maksuhäiriömerkintään johtaneen velan maksaminen nopeuttaa merkinnän poistumista. Maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluttua siitä, kun velan maksusta on ilmoitettu luottotietorekisteriin. Pitkäkestoisesta ulosotosta (UMP) ja ulosotossa todetusta varattomuudesta (UMS) tulleet maksuhäiriömerkinnät poistuvat luottotiedoista heti, kun niihin liittyvän velan maksusta on mennyt tieto luottotietorekisteriin. Luottotietorekisteriä ylläpitävät Asiakastieto Oy ja Dun & Bradstreet Finland Oy. (Entinen Bisnode Finland Oy)

Maksuhäiriömerkintöjä koskeva laki muuttui 1.12.2022. Keskeisimpinä muutoksina oli se, että:

  • 3 vuoden maksuhäiriömerkintä ei enää pitene tai lyhene uusien merkintöjen mukaan
  • maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluttua, kun velka on maksettu.

Miten voin nopeuttaa maksuhäiriömerkinnän poistumista?

Maksuhäiriömerkinnän poistumisen edellytyksenä on, että luottotietorekisteri saa tiedon velan maksusta. Se vaatii omaa aktiivisuutta, sillä tieto maksusta ei yleensä välity automaattisesti.

Oliko sivusta sinulle hyötyä?