Maksuhäiriömerkinnän seuraukset

Maksuhäiriömerkintä voi estää ja vaikeuttaa monia asioita, mutta kaikista seurauksista ei ole välttämättä haittaa juuri sinun tilanteessasi.

Maksuhäiriömerkinnän eli luottotietojen menettämisen vaikutukset riippuvat aina tilanteesta. Maksuhäiriömerkintöjen seurauksista löytyy paljon väärää tietoa, joten älä jää yksin miettimään tilannettasi.

Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa esimerkiksi uuden lainan tai luoton saamista, uuden vuokrasopimuksen tai vakuutussopimuksen tekemistä ja uuden puhelinliittymän avaamista. Vanhoihin vakuutus- tai vuokrasopimuksiin maksuhäiriömerkintä ei yleensä vaikuta, jos maksat niiden laskut normaalisti.

Maksuhäiriömerkintä ei välttämättä ole ehdoton este uusien sopimusten tekemiselle. Siksi uutta vakuutusta, vuokra-asuntoa tai puhelinliittymää kannattaa kysyä useasta paikasta. Omasta tilanteestaan voi myös kertoa silloin kun hakee esimerkiksi vuokra-asuntoa. Mikäli merkinnän syitä ja omaa maksukykyä avaa tarkemmin, voivat ne edistää asunnon saamista, mikäli vuokranantaja voi niiden valossa varmistua henkilön vuokranmaksukyvystä.

Eniten haittaa uutta vuokra-asuntoa haettaessa on sillä, jos sinulle on aiemmin tullut maksuhäiriömerkintä maksamattomasta vuokrasta. Jos sinulla on vanhaa vuokravelkaa, pyri tekemään siitä maksusopimus. Se voi edistää vuokra-asunnon saamista vaikka merkintä olisikin vielä voimassa.

Monet työnantajat tarkistavat työnhakijan luottotiedot. Maksuhäiriömerkintä saattaa estää uuden työpaikan saamisen silloin kun työhön liittyy taloudellista vastuuta tai rahojen käsittelyä.

Työnantajan palkanlaskenta saa tietää ulosmittauksesta, jos se tehdään suoraan palkastasi. Voit yrittää sopia ulosottomiehesi kanssa, että maksat ulosottomaksuasi itse. Silloin palkanlaskenta ei saa tietää ulosmittauksesta. Jos haluat tehdä sopimuksen, ole yhteydessä ulosottomieheesi.