Perintä eli velan vapaaehtoinen perintä

Perintä tarkoittaa sitä, että velkoja yrittää saada maksun maksamattomaan laskuun tai velkaan. Laskujen ja velkojen perintä alkaa eräpäivästä ja loppuu viimeistään velkojen lopulliseen vanhenemiseen. Jo ennen velan lopullista vanhenemista kannattaa selvittää velkojen järjestelykeinoja.

Perintä alkaa, kun saat perintäkirjeen. Ole yhteydessä perintätoimistoon, jos pystyt sopimalla uuden maksusuunnitelman maksamaan velkasi. Lisää maksusuunnitelmasta täällä.

Uuden maksusuunnitelman tekeminen perintätoimiston kanssa saattaa olla jopa helpompaa kuin alkuperäisen velkojan kanssa. Maksuhuomautusten ja -vaatimusten tarkoituksena on saada sinut ottamaan yhteyttä ja sopimaan maksuista mahdollisuuksiesi mukaan. Perintätoimistojen on noudatettava lakia ja hyvää perintätapaa.

Laskun ajautuminen perintään ei yleensä tarkoita, että sinulle tulee maksuhäiriömerkintä. Positiiviseen luottotietorekisteriin ilmoitetaan maksuviivemerkintä, kun lasku on ollut maksamatta yli 60 päivään. Lue lisää positiivisesta luottotietorekisteristä täällä.

Tavallisesti maksuhäiriömerkintä tehdään luottotietorekisteriin vasta, jos perintään maksaminenkaan ei onnistu. Silloin velkoja hakee velalle maksutuomion käräjäoikeudesta. Maksuhäiriömerkintä tulee maksutuomion yhteydessä. Maksutuomion jälkeen velkaa voidaan alkaa periä ulosoton kautta. Lisätietoa maksuhäiriömerkinnästä löydät täältä.

Joskus lasku voi olla epäselvä tai perusteeton. Toimi silloin nopeasti. Toimintaohjeet löydä-  Kilpailu- ja kuluttajaviraston verkkosivuilta.

Voit tehdä perintätoimistolle pyynnön vapaaehtoisen perinnän keskeyttämisestä, jos maksukykyä velan lyhentämiseen ei ole ja velkasi olisi järkevämpää päästää ulosottoon. Tee pyyntö kirjallisesti ja pyydä perintätoimistoa siirtämään velkasi ulosottoon.

Perinnän vaiheet, kulut ja viivästyskorko on määritelty laissa

Perintä on lakisääteistä toimintaa. Löydät lisää tietoa perinnän etenemisestä ja kuluista kilpailu- ja kuluttajaviraston perinnän etenemisestä kertovalta verkkosivulta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) ylläpitää rekisteriä perintätoiminnan harjoittajista ja valvoo valtakunnallisesti, että rekisteriin merkityt noudattavat toiminnassaan lakia ja hyvää perintätapaa. Voit lukea lisää perintätoiminnan valvonnasta Aluehallintoviraston verkkosivuilta