Maksuhäiriömerkintä

Maksuhäiriömerkintä tulee maksamattomasta velasta ja se merkitään luottotietoja ylläpitävän yrityksen tietoihin eli luottotietorekisteriin.

Ennen maksuhäiriömerkintää lasku on ollut yleensä maksamatta jo pitkään. Perintätoimisto on yrittänyt periä sitä maksumuistutuslaskulla.

Maksuhäiriömerkintä ja luottotietojen menettäminen tarkoittavat samaa asiaa. Toisen ihmisen luottotietoja saa tarkistaa vain tietyissä tilanteissa, kuten uutta vuokrasopimusta solmittaessa.

Maksuhäiriömerkinnän ilmoittaa luottotietorekisteriin yleensä käräjäoikeus tai ulosotto, mutta sen voi ilmoittaa myös laskun velkoja. Luottotietorekistereitä ylläpitävät Suomen Asiakastieto oy ja Bisnode oy. Bisnode oy on osa Dun & Bradstreet konsernia.

Jokaisesta maksamattomasta laskusta tai velasta tulee oma maksuhäiriömerkintä. Yhdestä maksamattomasta laskusta voi myös tulla useampi maksuhäiriömerkintä eri aikaan.

Esimerkki maksuhäiriömerkintöjen syntymisestä ja yleisimmistä maksuhäiriömerkinnöistä:

  1. Lasku menee perinnän kautta käräjäoikeuteen ja laskulle tehdään maksutuomio. Käräjäoikeus tekee laskusta maksuhäiriömerkinnän (YVK yksipuolinen tuomio velkomusasiassa). Maksuhäiriömerkintä on voimassa kolme vuotta maksutuomion päivämäärästä laskettuna, mutta lyhenee kahteen vuoteen, jos laskun tai velan maksaa. Maksuhäiriömerkintöjen kesto pitenee neljään vuoteen, jos yhden maksuhäirimerkinnän lisäksi tulee toinen maksuhäiriömerkintä. Näistä maksuhäiriömerkinnöistä viimeisen kesto voi lyhentyä kahteen vuoteen, jos laskut tai velat maksaa.
  2. Yhden laskun lisäksi käräjäoikeuden kautta ulosottoon menee toinen lasku. Ulosotto tekee niistä jonkin ajan päästä uuden maksuhäiriömerkinnän, jos laskuja ei maksa tai niitä ei ole saanut maksettua kokonaan.
  3. Ulosoton tekemiä maksuhäiriömerkintöjä ovat:
    • Varattomuudesta johtuva maksuhäiriömerkintä (UMV ulosotossa todettu este tai UMS suppeassa ulosotossa todettu este), kun tulot ovat niin pienet, ettei niistä voida ulosmitata.
    • Pitkäkestoisesta ulosotosta (UMP) johtuva maksuhäiriömerkintämerkintä eli kun velkaa on maksettu ulosottoon 18kk ajan viimeisen 2 vuoden aikana.

Soitathan meille Velkalinjalle tai tulet keskustelemaan chattiin, jos et löydä etsimääsi tietoa tältä sivulta.

Lue lisää perinnän ja ulosoton etenemisestä täältä.

Lue lisää velkojen maksamisesta ulosoton kautta täältä.

Saitko sivuilta tarvitsemasi tiedon?