Maksuhäiriömerkintä

Maksuhäiriömerkintä tulee maksamattomasta velasta ja se merkitään luottotietoja ylläpitävän yrityksen tietoihin eli luottotietorekisteriin.

Ennen maksuhäiriömerkintää lasku on ollut yleensä maksamatta jo pitkään. Perintätoimisto on yrittänyt periä sitä maksumuistutuslaskulla.

Maksuhäiriömerkintä ja luottotietojen menettäminen tarkoittavat samaa asiaa. Toisen ihmisen luottotietoja saa tarkistaa vain tietyissä tilanteissa, kuten uutta vuokrasopimusta solmittaessa.

Maksuhäiriömerkinnän ilmoittaa rekisteriin yleensä käräjäoikeus tai ulosotto, mutta sen voi ilmoittaa myös laskun velkoja. Jokaisesta maksamattomasta laskusta tai velasta tulee oma maksuhäiriömerkintä. Yhdestä maksamattomasta laskusta voi siis tulla useampi merkintä eri aikaan.

Esimerkki maksuhäiriömerkinnän tavanomaisesta synnystä:

  1. Lasku menee perinnän kautta käräjäoikeuteen ja laskulle tehdään maksutuomio. Käräjäoikeus tekee laskusta maksuhäiriömerkinnän. Vaikka laskun maksaa, on maksuhäiriömerkintä voimassa kaksi vuotta maksutuomion päivämäärästä laskettuna.
  2. Yhden laskun lisäksi käräjäoikeuden kautta ulosottoon menee toinen lasku. Tämä pidentää ensimmäisen laskun maksuhäiriömerkinnän keston neljään vuoteen. Jos laskuja ei maksa tai niitä ei ole saanut maksettua kokonaan, tekee ulosotto niistä jonkin ajan päästä uuden maksuhäiriömerkinnän. Tavanomaisesti tämä merkintä tulee joko varattomuudesta eli, kun tulot ovat niin pienet, ettei niistä voida ulosmitata tai pitkäkestoisesta ulosotosta eli kun velkaa on maksettu ulosottoon 18kk ajan viimeisen 2 vuoden aikana. Nämä merkinnät ovat voimassa kolme vuotta.