Ulosotto eli velan oikeudellinen perintä

Ulosotto on velan oikeudellista perintää. Ulosottolaitos perii velkoja velkojien puolesta.

Miten ulosottoon maksetaan?

Yleisimmin ulosottoon maksetaan palkka- tai eläketuloista. Tuloista ei voida ulosmitata mitään, jos ne jäävät alle ulosoton suojaosuuden.

Tuloiksi ulosotossa ei lasketa esimerkiksi asumistukea, lapsilisää, toimeentulotukea tai opintolainaa.

Useat tulot kuten takuueläke, työmarkkinatuki tai opintoraha voidaan laskea ulosotossa yhteen niin sanottuun tulopohjaan, vaikka ne itsessään eivät olisi ulosmittauskelpoisia.

Tulojesi lisäksi samassa taloudessa asuvien huollettavien määrä vaikuttaa summaan, joka ulosottoon maksetaan. Ulosoton sivuilta löytyvän maksukieltolaskurin avulla voit laskea, minkä verran maksaisit tuloistasi ulosottoon.

Mitä voidaan ulosmitata?

Tulojen lisäksi esimerkiksi rahaa, arvopapereita, asunto-osakkeita, veneitä, moottoripyöriä ja arvoesineitä voidaan ulosmitata. Ulosotto voi ulosmitata myös muuta arvokasta omaisuutta, kuten kesämökin, arvokkaan auton tai viimeisenä vaihtoehtona myös omistusasunnon.

Ulosottolaitoksen verkkosivuilla on lisätietoa mitä irtainta tai kiinteää omaisuutta voidaan ulosmitata eli myydä velkojen maksamiseksi.

Ulosotto antaa usein mahdollisuuden maksaa velkoja ensin tuloista jonkin aikaa ennen omaisuuden myyntiä. Jos sinulla on arvokasta omaisuutta, selvitä ulosottotarkastajaltasi suunnitteleeko hän omaisuutesi myyntiä. Omaisuuden myyminen velkojen maksamiseksi on todennäköistä, jos velkaa on paljon.

Kodin irtaimistoa ei tavallisesti ulosmitata

Tavanomaista omaisuutta, kuten pesukonetta, huonekaluja tai televisiota, ei pääsääntöisesti ulosmitata. Autoa ei ulosmitata, mikäli se on välttämätön esimerkiksi toimeentulon, työssäkäynnin tai lasten päivähoitoon kuljettamisen takia. Mikäli auto on arvokas, voi ulosotto kuitenkin vaatia sen vaihtamista edullisempaan autoon.

Selvitä ennen ulosottoa muut vaihtoehdot

Ulosotto on viimeinen keino velkojen perimiseen. Sitä ennen velan maksamisesta voi sopia perintätoimiston kanssa.

  • Velkasi voivat siirtyä ulosottoon eri aikaan, sillä jokainen velkoja hakee omalle saatavalleen maksutuomion erikseen.
  • Suoraan ulosottokelpoiset saatavat voivat siirtyä suoraan ulosottoon. Saatava on suoraan ulosottokelpoinen, jos laskussa lukee, että tämä saatava on suoraan ulosottokelpoinen ilman erillistä päätöstä.
  • Lue perinnän ja ulosoton etenemisestä.

Velkojen maksamiselle voi olla vaihtoehtoja. Löydät niistä lisää verkkosivuiltamme. Ennen kuin lasku tai velka päätyy ulosottoon, siitä tulee yleensä maksuhäiriömerkintä luottotietorekisteriin.

Tutustu muihin velkojen maksukeinoihin

Velkoja voi maksaa erilaisin keinoin. Maksukeinoja ulosoton lisäksi ovat esimerkiksi maksusuunnitelman tekeminen, velkojen vyöryttäminen ja järjestelylaina.

Siirry sivulle

Muista, että ulosotto ei välttämättä ole lopullinen ratkaisu, vaan siellä olevat velat voi olla mahdollista järjestellä myöhemmin muulla tavoin. Sinulla voi olla mahdollisuus saada ulosoton aikana hyvinvointialueen myöntämä sosiaalinen luotto, Takuusäätiön takaus järjestelylainaan tai yksityishenkilön velkajärjestely. Kaikki velat myös vanhenevat joskus.

Jos pohdit velkojen päästämistä ulosottoon, toimi silloin näin.

 

5 kysymystä ulosotosta

Klikkaamalla kysymystä, näet vastauksen. Olethan yhteydessä neuvontaamme, mikäli et löytänyt sivustolta vastausta kysymykseesi.

Velkojen lyheneminen ulosotossa

Ulosotto voi olla hyvä ratkaisu, jos tuloistasi menee tällä hetkellä liian suuri määrä velkojen maksuun, eikä rahaa elämiseen meinaa jäädä.

  • Ulosotossa on suojaosuus. Suojaosuuden ylimenevistä tuloista maksetaan ulosottoon tietty määrä.
  • Yleensä ulosottoon maksetaan noin yksi kolmasosa nettotulosta. Maksettava määrä riippuu nettotuloista.
  • Voi olla, että maksat ulosottoon vähemmän kuin mitä lainojesi kuukausierät ovat olleet yhteenlaskettuna.

Voit nopeuttaa velkojen lyhenemistä maksamalla ulosmittauksen lisäksi vapaaehtoisesti ylimääräisiä maksuja, mikäli sinulla on siihen varaa.

Jos velkojen lyheneminen ulosotossa näyttää kestävän pitkään tai sitä on vaikea edes arvioida, lähde selvittämään muita vaihtoehtoja. Yksityishenkilön velkajärjestelyyn hakeudutaan Oikeuspalveluviraston talous- ja velkaneuvonnan kautta. Lue lisää yksityishenkilön velkajärjestelystä.

 

Mitä tietoja omista veloista voi ulosoton kautta saada?

Oliko sivusta sinulle hyötyä?