Ulosotto eli velan oikeudellinen perintä

Ulosotto on velan oikeudellista perintää. Ulosottoa hoitaa velkojien puolesta Ulosottolaitos. Ulosotto alkaa usein siinä vaiheessa, kun et ole saanut sovittua laskun maksusta perintätoimiston kanssa.

Ennen kun lasku tai velka päätyy ulosottoon, siitä tulee tavallisesti maksuhäiriömerkintä luottotietorekisteriin. Vain suoraan ulosottokelpoisista veloista ei tule maksuhäiriömerkintää tässä vaiheessa, koska niille ei haeta maksutuomiota käräjäoikeudesta. Lue lisää maksuhäiriömerkinnästä täältä.

Selvitä kaikki muut mahdollisuudet velkojen maksuun, ennen kun päästät velkoja ulosottoon. Vaihtoehtoja velkojen maksamiseen ovat:

  • Maksusuunnitelma velkojien kanssa
  • Omaisuuden myyminen
  • Järjestelylaina
  • Hyvinvointialueen sosiaalinen luotto tai Takuusäätiön takaus pankkilainaan

Voiko velkojen päätyminen ulosottoon olla hyvä asia?

Velkojen päästäminen ulosottoon selkeyttää tilannetta, kun velkoja ei tarvitse erikseen maksaa useisiin paikkoihin. Ulosotto myös katkaisee velkakierteen. Uuden lainan ottaminen ei enää onnistu, koska ulosottoon menevistä veloista tulee maksuhäiriömerkintä.

Ulosottoa ei kannata vältellä pelkästään maksuhäiriömerkinnän pelon takia. Maksuhäiriömerkinnän välttely maksamalla velkaa uudella velalla johtaa hankalampaan velkakierteeseen, koska velkamäärä kasvaa. Ulosotosta tulee kuluja, mutta myös velkojen maksu uudella velalla tulee velalliselle kalliiksi.

Mitä tietoja omista veloista voi ulosoton kautta saada?

Ulosottolaitoksen sähköisestä asiointipalvelusta voi tilata velallisen ulosottoasiat -tulosteen. Siinä kerrotaan tietoja ulosotossa olevista veloista. Tämän linkin kautta löydät ohjeen, jossa on kerrottu mitä tietoja tulosteesta löytyy ja miten sitä luetaan.

Ulosottolaitoksen Youtube- video Ulosoton sähköinen asiointi- Näin asioit verkossa.

Ulosottolaitoksen Youtube- video Velallisen ulosottoasiat- tulosteesta.

Ulosottolaitoksen yhteystiedot löydät täältä.

 Ajattelitko päästää velat ulosottoon?

  1. Ulosoton alkaminen kestää yleensä useita kuukausia. Sen alkamista odottaessa voit keskittyä maksamaan velkaa tai velkoja, jotka ehdit maksaa kokonaan pois. Säästät kuluissa, jos ulosottoon menee vähemmän yksittäisiä velkoja.
  2. Voit ilmoittaa velkojille kirjallisesti, ettei sinulla ei ole varaa maksaa heidän velkaansa. Voit myös pyytää  velkojilta vapaaehtoisen perinnän keskeyttämistä ja velan siirtoa ulosottoon. Hyvien perintätapojen mukaan velkojien tulisi toimia pyynnön mukaisesti, mutta halutessaan ne saavat myös  jatkaa perintää.
  3. Velka haetaan ulosottoon tavanomaisesti käräjäoikeuden tuomion jälkeen. Saat käräjäoikeudesta haasteen, kun velka tulee heillä käsittelyyn. Tarkista haasteesta, että velan määrä on oikein. Sitten käräjäoikeus antaa velalle maksutuomion, jonka myötä velka voidaan siirtää ulosottoon. Maksutuomiosta tehdään maksuhäiriömerkintä.
  4. Saat ulosotosta postitse kirjeen, kun velka menee lopulta ulosottoon. Tämän jälkeen velkaa voidaan alkaa ulosmittamaan tuloistasi.