Miten auttaa rahavaikeuksissa olevaa läheistä?

Jatkuva rahanpuute ja velkakierre heijastuu helposti myös lähipiiriin. On luonnollista haluta auttaa rahavaikeuksissa olevaa läheistä.

Pelkästään se, että olet tietoinen talousvaikeuksista on tärkeää. Läheisesi on uskaltanut kertoa sinulle tilanteestaan, koska tietää, että voi luottaa tukeesi.

On myös tärkeää hakea apua riippuvuuteen tai sairauteen, jos ne ovat läheisesi talousvaikeuksien taustalla. Läheistään voi tukea monin tavoin, rahan antaminen ei aina ole ainoa keino. Läheinen voi olla tukemassa avun hakemisessa ja tilanteen selvittämisessä.

Läheistä voi tukea ja rohkaista esimerkiksi:

Huolehdi omasta taloudestasi

Jos haluat antaa rahaa, varmista, että pystyt silti maksamaan asumisen kulusi ja muut tärkeät laskusi ajallaan. Muista myös varata rahaa ruokaan ja muihin elämisen välttämättömiin menoihin. Velkaantuneella voi olla oikeus sosiaaliturvaan kuten toimeentulotukeen. Sosiaalietuudet kannattaa tarkistaa Kelan verkkosivuilta.

Muistathan, että lainan maksuvastuu on sinun, jos olet ottamassa lainaa omiin nimiisi ja antamassa rahat läheisen käyttöön. Yhteisvelallinen ja takaaja ovat myös maksuvastuussa lainasta kokonaisuudessaan, jos velallinen ei itse pysty maksamaan lainaa. Lainan panttina oleva omaisuus voidaan myydä, jos lainaa ei makseta.

Lue lisää

Takuusäätiön läheisen oppaaseen on koottu vinkkejä siitä, miten halutessaan voi auttaa talousvaikeuksissa olevaa läheistä. Oppaaseen on myös listattu tahoja, joista talousvaikeuksissa oleva ja hänen läheisensä voivat saada apua.

Lue myös verkkosivuiltamme, miten voit tunnistaa taloudellisen hyväksikäytön vaaranmerkit.