Laske oma hiilijalanjälkesi

Miten arjen valintasi vaikuttavat hiilijalanjälkeesi? Hiilijalanjälki kertoo, kuinka paljon jonkin tavaran tai palvelun käytöstä tai muusta toiminnasta syntyy kasvihuonekaasuja.

Hiilijalanjälkilaskurimme kuvaa, miten arjen kuluttamisessa, asumisessa ja liikkumisessa tehdyt valinnat vaikuttavat hiilijalanjälkeesi. Laskuri noudattaa kohtuullisen minimibudjetin rakennetta. Laskurin antama tulos on viitteellinen eikä se välttämättä vastaa täysin todellisen kulutuksesi päästöjä. Lue lisää laskurin taustasta ja toiminnasta. (Linkistä aukeaa saavutettava pdf-tiedosto.)

Merkitse laskuriin, paljonko sinulla menee kuhunkin kategoriaan rahaa kuukaudessa. Ne tuotteet ja palvelut, joita hankit harvemmin kuin kerran kuukaudessa (esim. kerran vuodessa), voi merkitä laskuriin jakamalla hankintahinnan käyttökuukausien määrällä. Mikäli sinulla ei mene johonkin kategoriaan rahaa ollenkaan, merkitse siihen kohtaan 0.

Ruoka

Merkitse tähän kuukauden aikana ruokaan käyttämäsi rahamäärä kokonaisuudessaan. Ruokakustannuksia ei ole huomioitu lainkaan laskurin muissa kategorioissa, kuten vapaa-ajassa. Laskurissa ei ole huomioitu myöskään alkoholijuomia eikä tupakkatuotteita, joten voit jättää ne kokonaan pois.

Kasviperäiset elintarvikkeet
Ruoan hiilijalanjälkeen vaikuttaa se, miten ruoka on viljelty, lannoitettu, kasvatettu, korjattu ja jalostettu. Ilmastoystävällinen ruokavalio sisältää paljon sesongin mukaan vaihtuvia juureksia, vihanneksia, palkokasveja, hedelmiä, marjoja ja viljatuotteita.
€/kk
Eläinperäiset elintarvikkeet
Pääsääntöisesti eläinkunnan tuotteilla on korkeampi hiilijalanjälki kuin kasviperäisillä vaihtoehdoilla. Vähentämällä eläinperäisiä elintarvikkeita pienennät ruoan hiilijalanjälkeäsi merkittävästi. Erityisesti naudanlihan ja juuston hiilijalanjälki on iso.
€/kk

Arkimenot

Tietoliikenne ja viihde-elektroniikka
€/kk
Kodinkoneet ja huonekalut ym. kestohyödykkeet
€/kk
Kodin lyhytkestoiset tarvikkeet
€/kk
Vaatteet, kengät ja laukut ym.
Vaatteiden, kenkien ja laukkujen ym. hiilijalanjälkeen vaikuttaa paljon niiden materiaali ja hinta sekä myös se, ostaako tuotteet uutena vai käytettynä. Kalliiden merkkituotteiden ja halvempien tuotteiden hiilijalanjäljet voivat olla yhtä suuret, vaikka hinnoissa olisi isokin ero. Pikamuodin sijaan kannattaa suosia kestävyyttä ja kierrätystä. Hiilijalanjälkilaskelman todenmukaisuus riippuu siten monesta eri tekijästä.
€/kk
Henkilökohtainen hygienia
€/kk
Terveydenhoidon tarvikkeet, lääkkeet ja lääkärikäynnit
€/kk
Vapaa-aika ja harrastukset
€/kk

Liikkuminen

Liikkumisesta syntyviin päästöihin voit vaikuttaa valitsemalla vähäpäästöisen matkustusmuodon. Pyöräily ja kävely ovat päästöttömiä tapoja liikkua. Julkinen liikenne tuottaa bensiinikäyttöiseen henkilöautoon verrattuna keskimäärin huomattavasti vähemmän hiilidioksidipäästöjä.
Julkinen liikenne
Alennushinnat vaikuttavat hiilijalanjälkilaskelman lopputulokseen, vaikka todellisuudessa hiilijalanjälki erihintaisilla lipuilla olisikin sama.
€/kk
Polkupyörä ja varusteet ym.
€/kk
Oma auto
Laskennassa on huomioitu polttoaineen valmistuksesta ja palamisesta (bensan ja dieselin keskiarvo) sekä ajoneuvon valmistuksesta aiheutuvat päästöt. Laskelmien pohjalla on käytetty oletuksena keskihintaista autoa. Auton ominaisuudet, valmistusvuosi ja koko vaikuttavat todellisuudessa hiilijalanjälkeen. Tämän vuoksi laskuri kuvaa oman auton aiheuttamaa hiilijalanjälkeä vain karkealla tasolla.
km/kk

Asuminen

Tämä laskuri perustuu tiettyihin valintoihin ja laskentaperusteisiin. Sähkön ilmastopäästöt on laskettu Suomen keskimääräisen sähköntuotantoprofiilin mukaan. Asumiskustannusten hiilijalanjälki on laskettu siten, että on huomioitu 1980-luvun kerrostalon vuokra-asunnon aiheuttamat päästöt. Laskurissa ei huomioida rakennuksen rakentamisesta aiheutuneita päästöjä eikä vaihtelua, joka syntyy rakennuksen energiatehokkuuden mukaan. Todellisuudessa asumisen hiilijalanjälkeen vaikuttavat monet erilaiset tekijät. Tämän vuoksi laskuri kuvaa asumisen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä vain karkealla tasolla.
Sähkö
€/kk
Kotivakuutus
€/kk
Asumiskustannukset
€/kk

Vinkkejä kestävään kuluttamiseen

Tutustu vinkkeihin kestävästä kuluttamisesta ja nappaa talteen itsellesi sopivat vinkit.

Siirry lukemaan vinkit

Oliko sivusta sinulle hyötyä?