Hae ratkaisua lasku- ja velkakierteeseen

Kaipaatko ratkaisua velkaongelmiisi, mutta et tiedä mitä tehdä tai millaisia ratkaisukeinoja on olemassa? Voit selvitellä omaa tilannettasi ja etsiä ratkaisuja näillä sivuilla.

Sopiva velkajärjestely, toimiva maksusuunnitelma tai muun ratkaisu velkaongelmiin löytyy parhaiten kun

  • olet laskenut maksukykysi velkojen hoitoon ja
  • sekä selvittänyt mitä velkoja sinulla on kuinka paljon.

Myös apua ja neuvontaa on mukavampi hakea, kun tiedät taloudellisen tilanteesi. Selvittele taloustilannettasi alla olevien ohjeiden ja laskureiden avulla.

Näin lasket maksukykysi

Voit maksaa velkoja kuukausittain vain sillä rahalla, joka tuloistasi jää jäljelle arkimenojen jälkeen. Kuukausittainen velanmaksukyky = tulot – välttämättömät menot, kuten asumiskulut, ruoka-, vaate- lääke- ja työmatkamenot sekä välttämättömät laskut. Tiliotteelta voit kerätä kaikki menot ja oikeat summat.

Eri tyyppisissä velkajärjestelyissä maksukyky lasketaan maksuvaralaskelmalla. Sitä käytetään Takuusäätiön järjestelylainassa, yksityishenkilön velkajärjestelyssä sekä sosiaalisessa luotossa. Myös velkojat voivat käyttää sitä, jos velkoihin tehdään kaikki velat kattava maksuohjelma. Laske maksuvarasi maksuvaralaskurilla.

Voit laskea maksukykysi myös omalla tavallasi, jos esimerkiksi neuvotelet velkojiesi kanssa velkoihin ja laskuihin aiempaa pienemmät kuukausierät.

Näin selvität velkasi

Velkamäärällä on suuri vaikutus siihen, millä keinolla velkaongelmasi voidaan ratkaista. Siksi ne kannttaa selvittää huolella ja  huomioida kaikki velat. Myös esimerkiksi osamaksut ja rästilaskut ovat velkaa.

Veloista ei ole olemassa yhtä rekisteriä, joten voit joutua etsimään velkatietojasi useasta eri paikasta. Samoja velkoja voi myös löytyä useammasta eri paikasta, esimerkiksi sekä perintätoimistosta että ulosotosta.

Varo hätiköityjä päätöksiä

Älä sorru nopeisiin hätä- ja osaratkaisuihin maksuhäiriömerkinnän, ulosoton tai perinnän pelossa. Hätäratkaisut tuntuvat usein alkuun helpottavilta, mutta ongelma siirtyy helposti tulevaisuuteen. Usein velkamäärä vain lisääntyy ja veloista eroon pääseminen pitkittyy.

Selvittele rauhassa maksukykyäsi ja velkojasi. Kun etsit ratkaisua velkaongelmiin, varaudu siihen, että

  • asiat eivät useinkaan järjesty nopeasti; neuvontaan voi olla jonoa ja järjestelyiden saamiseen kuluu aikaa
  • asioiden hoito voi vaatia sinnikkyyttä ja aktiivisuutta
  • sinulle mahdollinen ratkaisu ei vastaa alkuperäistä toivettasi
  • voit joutua tinkimään kulutustottumuksistasi tai luopumaan omaisuudestasi.

Kysy neuvoa ja hae apua

Soita Takuusäätiön Velkalinjalle tai keskustele kanssamme chatissa.  Hahmotamme tilannettasi, vastaamme kysymyksiisi, neuvomme ja ohjaamme eteenpäin. Jo pelkkä keskustelu voi auttaa näkemään vaihtoehtoja ja jaksamaan eteenpäin. Lue lisää neuvonnastamme.

Varaa aika talous- ja velkaneuvojalta oikeusaputoimistosta henkilökohtaiseen neuvontaan. Velkaneuvojat voivat auttaa velkojen selvittelyssä, maksukyvyn arvioimisessa, velkojien kanssa neuvottelemisessa sekä velkajärjestelyhakemusten laatimisessa. Palvelu on maksutonta. Lue lisää oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnasta.

Yrittäjän talousapu neuvoo ja tukee yksin- ja pienyrittäjä. Neuvojat ovat yrityksen talouden ja terveyttämisen asiantuntijoita. Palvelu on  luottamuksellista, riippumatonta, maksutonta. Lue lisää Yrittäjän talousavusta Ely-keskuksen sivulta.

Matalan kynnyksen talous- ja velkaohjauksesta voit saada tukea ja apua muun muassa laskujen avaamiseen sekä tulojen, menojen ja velkojen selvittelyyn.

Älä jää miettimään yksin. Voit aina pyytää apua. Koskaan ei ole liian aikaista tai myöhäistä, eikä kenenkään maksuongelmat ole liian pieniä tai suuria.