Haetko apua maksuongelmiin?

Haetko ratkaisua maksuongelmiin, mutta et tiedä mitä tehdä tai millaisia ratkaisukeinoja on olemassa? Voit selvitellä omaa tilannettasi ja etsiä itsellesi sopivia ratkaisuja alla olevista ohjeista ja vinkeistä.

1. Laita menot tärkeysjärjestykseen

Listaa kaikki laskut ja laita arkimenot tärkeysjärjestykseen. Mieti mitä tapahtuu, jos jokin lasku jää maksamatta tai rahat eivät riitä esimerkiksi ruokaan. Kaikista maksamattomista laskuista voi tulla maksuhäiriömerkintä, mutta vuokran tai sähkölaskun maksamatta jättämisestä voi seurata myös häätö tai sähköjen katkaiseminen. Hoida siksi aina ensin elämiseen liittyvät välttämättömät menot. Velkoja voit lyhentää vasta, jos niiden jälkeen jää rahaa.

Tässä esimerkki suositeltavasta järjestyksestä:

 1. Vuokra, sähkö ja muut asumiskulut
 2. Ruoka ja lääkkeet
 3. Puhelin -ja nettiliittymälaskut
 4. Matkaliput, polttoaine, vakuutukset jne.
 5. Velkojen maksu

Velkatilanteesta selviämiseksi budjetointi eli oman talouden suunnittelu ja seuranta on lähes välttämätöntä. Lue ohjeet, miten pääset budjetoinnissa alkuun.

2. Selvitä velkasi

Velkamäärällä on suuri vaikutus siihen, millä keinolla velkaongelmasi voidaan ratkaista. Velat on hyvä selvittää huolella ja huomioida kaikki velat. Velkaa ovat myös esimerkiksi osamaksut ja rästilaskut.

Useimmat lainat ja luotot merkitään positiiviseen luottotietorekisteriin 1.4.2024 alkaen. Lue tältä sivulta asiat, jotka siitä on hyvä tietää. Voit joutua silti etsimään velkatietojasi useasta eri paikasta. Samoja velkoja voi myös löytyä useammasta eri paikasta, esimerkiksi sekä perintätoimistosta että ulosotosta.

Velkoja on hyvä selvittää ainakin seuraavista paikoista:

 • Kotoa ja sähköpostista löytyvät laskut ja tositteet
 • Velkojien ja perintätoimistojen saldotodistukset
 • Luottotietorekisteriote
 • Ulosottoasiat-tuloste
 • Verovelkatodistus
 • Rikosvahintotiedustelu/sakkorekisteripyyntö

Täältä pääset positiivisen luottotietorekisterin verkkosivuille.

Näin selvität velkasi -verkkovalmennus

Maksuton Näin selvität velkasi -verkkovalmennus tarjoaa apua oman velkatilanteen selvittämiseen ja velkalistan tekemiseen. Verkkovalmennuksesta saat täytettävän velkalistan, työkaluja oman velkatilanteen purkamiseen ja eväitä miettiä velkaantumisen syitä.

Lue lisää

3. Laske maksukykysi

Voit maksaa velkoja kuukausittain vain sillä rahalla, joka tuloistasi jää jäljelle pakollisten menojen kuten ruoan, lääkkeiden ja asumisen jälkeen. Velkojen maksuun kuukausittain jäävää rahasummaa voi hahmotella esimerkiksi maksuvaralaskurimme avulla.

4. Älä tee hätäratkaisuja

Älä turvaudu ensimmäiseksi kalliskorkoisiin luottoihin. Laskujen ja velkojen maksu velalla voi ensin helpottaa rahatilannetta, mutta saattaa johtaa velkakierteeseen tai syventävää sitä entisestään. Uusi laina ei ole ratkaisu, jos sen maksamiseen ei jää säännöllisesti riittävää maksukykyä.

Riskialttiita ratkaisuja ovat myös vuokran tai muiden asumiskulujen maksamatta jättäminen sekä luoton ottaminen toisen nimiin tai toisen takaamana.

5. Sovi maksuista

Ole ensisijaisesti yhteydessä laskun lähettäjään tai velkojaan, kun et pysty maksamaan laskua tai velkaa. Laskuista tai veloista voi sopia vielä, vaikka ne olisivat menneet perintätoimistoon tai jopa ulosottoon. Selvitä maksukykysi ennen kuin teet sopimuksia, ettet lupaudu liian suuriin kuukausieriin.

Maksuongelmat ovat yleisiä. Sinun ei tarvitse hävetä tilannettasi. Laskujen lähettäjät, velkojat ja ulosotto ovat tottuneet sopimaan veloista aiemmasta poikkeavia maksusopimuksia ja arvostavat oma-aloitteisuutta laskuista sopimisessa.

Lue tältä sivulta lisää maksusopimusten tekemisestä.

6. Mieti muita velkojen maksukeinoja

Mikäli veloista sopiminen eri velkojien kanssa on hankalaa eikä järkeviä/realistisia maksusopimuksia saa tehtyä, kannattaa miettiä muita maksukeinoja. Näitä voivat olla esim. omaisuuden myyminen, järjestelylaina, ulosotto tai velkajärjestely.

Velkojen eri maksukeinoista voit lukea tarkemmin lisää täältä.

7. Hae apua

Jos raha-asiat painavat mieltäsi ja tarvitset apua, älä jää yksin. Saat maksutonta neuvontaa Takuusäätiöstä puhelimessa ja chatissa. Hahmotamme tilannettasi, vastaamme kysymyksiisi, neuvomme ja ohjaamme eteenpäin. Jo pelkkä keskustelu voi auttaa näkemään vaihtoehtoja ja jaksamaan eteenpäin. Katso neuvontamme tarkemmat tiedot.

Lisäksi olemme koonneet nettisivuillemme tietoa myös muista talous- ja velkaongelmiin sekä jaksamiseen tukea tarjoavista tahoista.

Voit tulla keskustelemaan raha-asioista myös Facebookin suljettuun Hallitse rahojasi -ryhmään.

Monilla meistä on haasteita velkojen kanssa

Arviomme mukaan jopa 800 000 suomalaisella on velkavaikeuksia. Velkaantumisen taustalla on useita eri syitä ja erilaisia elämäntilanteita. Kuka tahansa voi joutua elämässään taloudellisiin vaikeuksiin.

Oliko sivusta sinulle hyötyä?