Tietoa perinnän ja ulosoton etenemisestä

Maksamatonta velkaa kuten lainaa tai laskua voidaan periä perinnässä ja ulosotossa. Perintätoimisto perii velkaa yleensä ennen kuin se siirretään ulosoton perittäväksi.

Velkoja siirtää laskun tai velan yleensä ensin perintätoimistoon, jos sitä ei makseta maksuhuomautuksista huolimatta. Perintätoimisto tai velkoja voi siirtää laskun tai velan ulosoton perittäväksi, jos sitä ei edelleenkään makseta.

Perintätoimiston perintä

Perintätoimiston perintä on vapaaehtoista perintää ja silloin voit vielä sopia miten maksat laskun.

  • Sopiminen tarkoittaa maksusuunnitelmaa eli esimerkiksi laskun maksamista erissä tai pienempää kuukausierää.
  • Joissain tilanteissa veloista voi olla helpompi sopia perintätoimiston kanssa kuin alkuperäisen velkojan kanssa.
  • Positiiviseen luottotietorekisteriin ilmoitetaan maksuviive, jos lasku on ollut maksamatta yli 60 päivää. Lue lisää maksuviiveestä positiivisen luottotietorekisterin verkkosivulta.

Ulosotto

Ulosotto on laskun tai velan perintää, joka perustuu ulosottolakiin. Velat voivat päätyä ulosottoon silloin, jos perintätoimiston kanssa ei saa sovittua maksuista.

  • Ulosotto voi ulosmitata suoraan tuloista tai säästöistä laskun tai velan maksamiseksi.
  • Ulosotto voi myös ulosmitata arvokasta omaisuutta laskujen tai velkojen maksamiseksi.

Yleisimmin ulosottoa maksetaan palkka- tai eläketuloista. Jotkin tulot kuten takuueläke voidaan laskea ulosotossa mukaan tulopohjaan, vaikka ne itsessään eivät olisi ulosmittauskelpoisia. Voit kysyä ulosotosta, mistä kaikista tuloista voidaan ulosmitata.

Ulosotto antaa usein mahdollisuuden maksaa velkoja ensin tuloista jonkin aikaa ennen omaisuuden myyntiä. Kannattaa selvittää ulosottomieheltä suunnitteleeko hän omaisuutesi myyntiä, jos sinulla on omaisuutta.

  • Muille kuin suoraan ulosottokelpoisille veloille velkojan pitää hakea maksutuomio käräjäoikeudesta ennen kuin sitä voidaan periä ulosoton kautta.
  • Maksamattomasta laskusta tulee maksuhäiriömerkintä yleensä käräjäoikeuden maksutuomion jälkeen. Maksuhäiriömerkintä tehdään luottotietorekisteriin. Luottotietorekisteriä ylläpitävät yritykset ovat Suomen Asiakastieto Oy ja Dun & Bradstreet Finland Oy. (Entinen Bisnode Finland Oy.)
  • Lue lisää maksuhäiriömerkinnästä täältä.

Perinnän ja ulosoton kulut

Perinnästä ja ulosotosta tulee lisää kuluja alkuperäisen laskun tai velan lisäksi. Näitä kuluja ovat muun muassa maksumuistutusten maksut, kulut maksusuunnitelmista ja ulosoton taulukkomaksut. Laskulle kertyy myös muun muassa viivästyskorkoa. Kulujen määrä riippuu muun muassa velkojen kokonaismäärästä.

  • Velallisen kannattaa itse tarkistaa laskusta, että siinä olevat velan tiedot ja määrät ovat oikein.
  • Epäselvässä tilanteessa ole yhteydessä laskun lähettäjään ja pyydä tarkemmat tiedot velasta.

Siitä huolimatta lainan tai laskun päästäminen perintään tai ulosottoon voi olla järkevää. Ulosotto esimerkiksi katkaisee velkakierteen, kun uutta lainaa ei enää saa. Velkojen maksaminen ulosoton kautta olla hyvä vaihtoehto, jos sinulla on paljon velkoja ja tulosi eivät riitä niiden maksamiseen.

Ulosottolaitoksen verkkosivut.

Soitathan meille Velkalinjalle tai tule juttelemaan chattiin, jos et löytänyt etsimääsi tietoa tältä sivulta.

 

Oliko sivusta sinulle hyötyä?