Tietoa perinnän ja ulosoton etenemisestä

Velkoja siirtää laskun tai velan perintätoimistoon, jos sitä ei makseta maksuhuomautuksista huolimatta. Jos laskua tai velkaa ei edelleenkään makseta, perintätoimisto voi siirtää sen ulosoton perittäväksi.

Perintätoimiston perintä on vapaaehtoista perintää ja silloin sinun on mahdollista vielä sopia miten maksat laskun. Joissain tilanteissa veloista voi olla helpompi sopia perintätoimiston kanssa kuin alkuperäisen velkojan kanssa.

Ulosotto on laskun tai velan lakiin perustuvaa perintään. Velat voivat päätyä ulosottoon silloin, jos perintätoimiston kanssa ei saa sovittua maksuista. Maksamattomasta laskusta tulee maksuhäiriömerkintä yleensä käräjäoikeuden maksutuomion jälkeen. Maksuhäiriömerkintä tehdään luottotietorekisteriin. Luottotietorekisteriä ylläpitävät yritykset ovat Suomen Asiakastieto oy ja Bisnode oy.

Ulosotto voi ulosmitata suoraan tuloista tai säästöistä laskun tai velan maksamiseksi. Ulosotto voi myös ulosmitata arvokasta omaisuutta laskujen tai velkojen maksamiseksi. Ulosotto antaa usein mahdollisuuden maksaa velkoja ensin tuloista jonkin aikaa ennen omaisuuden myyntiä. Jos sinulle on omaisuutta, kannattaa selvittää ulosottomieheltä suunnitteleeko hän omaisuutesi myyntiä.

Perinnän ja ulosoton kulut

Perinnästä ja ulosotosta tulee lisää kuluja alkuperäisen laskun tai velan lisäksi. Näitä kuluja ovat muun muassa maksumuistutusten maksut, kulut maksusuunnitelmista ja ulosoton taulukkomaksut. Laskulle kertyy myös muun muassa viivästyskorkoa. Se, paljonko kuluja kertyy, riippuu muun muassa velkojen kokonaismäärästä.

Siitä huolimatta lainan tai laskun päästäminen perintään tai ulosottoon voi olla järkevää. Ulosotto esimerkiksi katkaisee velkakierteen, kun uutta lainaa ei enää saa. Jos sinulla on paljon velkoja ja tulosi eivät riitä niiden maksamiseen, voi velkojen järjestely ulosoton kautta olla hyvä vaihtoehto.