Ulosoton lievennykset ja vapaakuukaudet

Ulosoton maksuun on mahdollista saada tietyin ehdoin lievennyksiä ja vapaakuukausia. Niitä haetaan omalta ulosottomieheltä.

Ulosoton lievennykset ovat:

  • Vapaakuukaudet eli sellaiset kuukaudet ettei ulosmittausta oteta palkasta tai eläkkeestä ollenkaan.
  • Lykkäys, jota voi hakea, jos työllistyy pitkän työttömyyden jälkeen.
  • Ulosmittauksen rajoittaminen eli se, että ulosottoon maksetaan pienempää summaa.

Vapaakuukaudet

  • Saat automaattisesti kaksi vapaakuukautta vuodessa, jos palkkaasi tai eläkettäsi on ulosmitattu yhtäjaksoisesti vuoden ja sinulla on niin sanottu tulorajaulosmittaus. Tulorajaulosmittauksessa nettotulot ovat pienemmät kuin kaksi kertaa suojaosuuden määrä. Automaattisten vapaakuukausien lisäksi voit pyytää tarvittaessa myös lisää vapaakuukausia. Pyyntö on perusteltava.
  • Voit saada enintään kolme vapaakuukautta vuosittain, jos tulosi ovat suuremmat kuin kaksi kertaa suojaosuus. Sinun täytyy itse hakea vapaakuukausia ja perustella pyyntö.

Ulosoton rajoittaminen

Ulosottoon maksettavaa määrää voidaan pienentää erityisestä syystä. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi terveyteen tai työttömyyteen liittyvät syyt kuten suuret lääkemenot tai huonontunut maksukyky. Rajoittamista pitää hakea itse ja pyyntö pitää perustella.

Ulosoton lykkäys

Ulosottoon on mahdollista hakea lykkäystä jos on ollut vuoden työttömänä ennen työllistymistään. Lykkäystä haetaan itse.

Pääset Ulosottolaitoksen verkkosivulle, jossa on ohjeet ulosmittauksen helpotusten hakemiseen täältä.