Velkojen maksaminen ulosoton kautta

Ulosotto on yksi keino maksaa velkoja. Velkojen maksaminen ulosoton kautta voi olla helpottavaa tai jopa järkevää, jos lisävelkaantuminen päättyy. Ulosotto ei tarkoita, että peli on menetetty.

Olisiko järkevää päästää velat ulosottoon?

Ulosotto voi olla hyvä ratkaisu, kun rahat eivät riitä velkojen maksuun. Se on usein järkevää varsinkin, jos velkaannut lisää ottamalla uusia lainoja vanhojen velkojen maksamiseksi.

 • Velkojen päästäminen ulosottoon voi selkeyttää tilannetta.
 • Ulosotossa sinulle jätetään elämiseen aina rahaa.
 • Ulosotto katkaisee velkakierteen, koska uuden velan ottaminen ei enää onnistu.
 • Ulosotosta tulee kuluja, mutta myös velkojen maksu uudella velalla tulee kalliiksi ja kasvattaa velkamäärää.

Ulosottoon menevistä veloista tulee maksuhäiriömerkintä. Ulosottoa ei kuitenkaan kannata vältellä vain maksuhäiriömerkinnän pelon takia. Maksuhäiriömerkinnän välttely maksamalla velkaa velalla johtaa hankalampaan velkakierteeseen.

Ennen velkojen päästämistä ulosottoon selvitä vielä muut velkojen järjestelykeinot kuten maksusuunnitelma, Takuusäätiön takaama järjestelylaina ja kotikunnan sosiaalinen luotto.

Mitä tarkoittaa velkojen päästäminen ulosottoon? 

Ulosotto ja siihen liittyvät termit voivat kuulostaa pelottavilta. Todellisuus ei ole niin kamalaa kuin miltä termit kuulostavat.

Kun saat ohjeen päästää velat ulosottoon, toimi silloin näin:

 1. Tee lista veloistasi.
 2. Ulosoton alkaminen vie yleensä useita kuukausia. Ennen ulosoton alkamista kannattaa keskittää maksaminen johonkin pieneen velkaan, jonka saa maksettua kokonaan pois. Ulosottoon menee silloin vähemmän yksittäisiä velkoja ja säästät kuluissa.
 3. Ilmoita muille velkojille kirjallisesti, että sinulla ei ole varaa maksaa velkaa ja lopeta velan maksaminen. Pyydä velkojilta perinnän keskeyttämistä ja velan siirtoa ulosottoon. Hyvien perintätapojen mukaan velkojien tulisi noudattaa pyyntöä. Mikään ei kuitenkaan pakota velkojaa siirtämään velkaa ulosottoon. Velat voivat mennä sinne hyvin eri aikaan.
 4. Ennen ulosottoa velkojan pitää yleensä hakea velalle maksutuomio käräjäoikeudesta. Saat käräjäoikeudesta postitse kirjeen, kun velka tulee heillä käsittelyyn. Maksutuomion jälkeen velkoja voi siirtää velan ulosottoon. Julkisoikeudelliset maksut kuten verot ja terveyskeskusmaksut voidaan siirtää ulosottoon ilman maksutuomiota. Käräjäoikeus tekee maksutuomiosta maksuhäiriömerkinnän luottotietoihisi.
 5. Saat ulosotosta postitse kirjeen, kun velka menee lopulta ulosottoon. Tämän jälkeen velkaa voidaan alkaa ulosmittamaan.

Miten maksat velkojasi ulosoton kautta? 

 • Ulosotto ottaa sinuun yhteyttä, kun velat siirtyvät sinne. Ulosottoon maksamisesta on hyvä keskustella ulosottomiehen kanssa.
 • Tavanomaisesti ulosotto ottaa tuloistasi tietyn osuuden automaattisesti. Ulosottoon maksetaan yleensä riittävän suurista nettotuloista kuten palkasta tai eläkkeestä noin kolmannes.
 • Arvokasta omaisuutta kuten mökki, moottoripyörä tai omistusasunto voidaan ulosmitata. Kodin irtainta ei ulosmitata.
 • Rahaa, osakkeita ja esimerkiksi veronpalautukset voidaan ulosmitata.

Ulosotto ei todennäköisesti voi toistaiseksi ottaa tuloistasi mitään, jos tulosi ovat pienet. Tällöin tulosi jäävät omaan käyttöösi. Ulosoton kuukaudessa ottamaan summaan vaikuttaa nettotulot sekä huollettavien lasten määrä

Voitko järjestellä ulosotossa olevia velkoja enää muulla tavoin? 

Ulosotto ei välttämättä ole lopullinen ratkaisu. Ulosotossa olevat velat voi olla mahdollista järjestellä ja maksaa muullakin tavoin. Sinulla voi olla mahdollisuus saada kotikuntasi sosiaalinen luotto, Takuusäätiön takaus järjestelylainaan tai yksityishenkilön velkajärjestely, vaikka velkasi ovat ulosotossaKaikki velat myös vanhenevat joskus. 

Lue lisää perinnän ja ulosoton etenemisestä täältä.

Lue lisää maksuhäiriömerkinnästä täältä.

Ulosotto voi parantaa omaa tilannetta

Vaikka ulosottoon joutuminen ei ole ideaalitilanne, myös siinä voi olla omat etunsa. Videolla kerromme, milloin ulosotto voi parantaa omaa taloudellista tilannetta.

Oliko sivusta sinulle hyötyä?