Omaisuuden myyminen

Omaisuuden kuten auton tai asunnon myyminen voi olla ratkaisu velkaongelmaan.

Oman kodin tai kesämökin myyminen ei yleensä tunnu hyvältä, mutta se on velallisen kannalta usein järkevin vaihtoehto. Se on järkevää varsinkin, jos myyntivoitolla on mahdollista maksaa pois muita velkoja kuten kulutusluottoja ja pikalainoja. Auton myyminen voi olla järkevä ratkaisu, vaikka myyntivoittoa ei saisikaan. Jatkossa säästät auton käyttökustannukset kuten polttoaineen ja vakuutusmaksut.

Omaisuutta myymällä voi välttää maksuhäiriömerkinnän

Omaisuuden myyminen on paras vaihtoehto myös, jos myynnillä pystyy välttämään maksuhäiriömerkinnän ja ulosoton. Ulosotossa omaisuudesta voi joka tapauksessa joutua luopumaan. Ulosotolla on oikeus myydä omaisuutta velkojen maksamiseksi.

Usein ulosotto antaa ensin jonkin verran aikaa maksaa velkoja tuloista. Viimeistään jonkin ajan päästä omaisuuden myyntiä ryhdytään kuitenkin suunnittelemaan, jos et ole saanut velkoja maksettua tulojen ulosmittauksella.

Velkojen järjestelykeinojen kuten Takuusäätiön takaaman järjestelylainan edellytyksenä on perusturvaan kuulumattoman omaisuuden kuten kesämökin tai sijoitusasunnon myyminen. Takuusäätiön takaaman järjestelylainan yhteydessä perusturvaan kuuluvan omaisuuden kuten asunnon, jossa asuu, voi säilyttää.

Esimerkki: Henkilöllä on 100 000 € asuntolainaa ja 39 000 € erilaisia reaalivakuudettomia velkoja kuten kulutusluottoja. Kaikkien lainojen maksaminen ei ole enää mahdollista, koska reaalivakuudettomia lainoja on liian monta ja yhteenlasketuista kuukausieristä kertyy liikaa maksettavaa.

Takuusäätiön takaama laina ei ole mahdollinen, koska reaalivakuudettomien velkojen määrä on yli suurimman mahdollisen takausmäärän eli 34 000 € yhdelle henkilölle. Asunnon arvo on 150 000 €. Asunnon myymällä hän pystyy maksamaan pois sekä jäljellä olevan asuntolainan että reaalivakuudettomat velkansa.

Lue lisää perinnän ja ulosoton etenemisestä täällä.

Lue lisää maksuhäiriömerkinnästä täällä.

Lue lisää Takuusäätiön takaamasta pankkilainasta täällä.