Luottotietojen tarkistaminen

Omista luottotiedoista selviää, onko sinulla voimassa olevia maksuhäiriömerkintöjä. Luottotietoja Suomessa ylläpitävät Suomen Asiakastieto Oy sekä Dun & Bradsteet Finland Oy (entinen Bisnode Finland Oy).

Molempien luottotietoja ylläpitävien yritysten listassa on pääosin samat tiedot, mutta joskus velka voi näkyä vain toisen yrityksen rekisterissä. Luottotiedot voi tarkistaa kerran vuodessa maksutta. Jos tarkistat niitä useammin, tarkistaminen maksaa n. 20€/krt.

Luottotietoraportista näet seuraavat asiat:

  • Mikä taho, esimerkiksi yritys on ilmoittanut tiedot luottotietorekisteriin?
  • Mistä päivästä ja mihin asti merkinnät ovat voimassa? Lue lisää maksuhäiriömerkinnän kestosta
  • Minkälainen maksuhäiriömerkintä on kyseessä?
  • Mistä velasta tai laskusta maksuhäiriömerkintä on tullut?
  • Ketkä ovat tarkistaneet luottotietojasi viimeisen 12 kuukauden aikana

Tiedot kannattaa pyytää molemmista yrityksistä. Niistä käy ilmi myös se, jos maksuhäiriömerkintöjä ei ole. Tällöin ne toimivat todisteena siitä, että luottotietosi ovat kunnossa.

Kuka voi tarkistaa luottotietosi?

Luottotiedot eivät ole julkista tietoa. Laki säätelee sitä, kuka voi tarkistaa tietosi ja missä tilanteessa. Esimerkiksi tuttava ei siis voi uteliaisuuttaan katsella tietojasi.

Tavallisimpia tilanteita, joissa luottotiedot voidaan tarkistaa:

  • lainaa hakiessa
  • vuokra-asuntoa hakiessa
  • osamaksusopimuksella ostaessa
  • puhelinliittymää hankkiessa
  • työpaikkaa hakiessa tietyillä aloilla kuten rahoitusalalla

Näissä tilanteissa toisen henkilön luottotiedot voi tarkistaa Suomen Asiakastieto Oy:stä ja Dun & Bradstreet Oy:stä.

Takuusäätiö ei ylläpidä luottotietorekisteriä eikä tietoja voi selvittää Takuusäätiön kautta.

Huomioithan, että velan perässä oleva päivämäärä luottotiedoissa tarkoittaa maksuhäiriömerkinnän poistumista ei velan vanhenemista.

Suomen Asiakastieto oy ylläpitää myös positiivisten luottotietojen kuluttajaluottojen kyselyjärjestelmää, johon osa pankeista ja rahoituslaitoksista kuuluu. Tähän järjestelmään voidaan tehdä merkintöjä esimerkiksi laskun maksun viivästymisestä. Kyselyjärjestelmä on kuitenkin eri rekisteri, kuin luottotietorekisteri. Lue lisää positiivisten luottotietojen kuluttajaluottojen kyselyjärjestelmästä Suomen Asiakastiedon verkkosivulta.

Lue lisää perinnän ja ulosoton etenemisestä.

Lue lisää velkojen vanhentumisesta.

Maksuhäiriömerkintöjen kestoa säätelevä laki muuttui 1.12.2022. Se koskee maksettuja velkoja myös takautuvasti. Uuden lain myötä maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden sisällä siitä, kun luottotietorekisteriä ylläpitävä yritys on saanut tiedon velan maksusta. Lain myötä maksuhäiriömerkinnät eivät myöskään enää vaikuta toisiinsa eli 1.12.2022 alkaen uusi merkintä ei pidennä enää aiemman merkinnän kestoa. Maksuhäiriömerkintä on täten voimassa 2 tai 3 vuotta mikäli se ei tule maksetuksi ennen tätä.

Oliko sivusta sinulle hyötyä?