Olet täällä

Käräjäoikeuden ja ulosoton ilmoittamat maksuhäiriömerkinnät

Tavallisimmin maksuhäiriömerkintä tulee, kun velkoja hakee maksutuomion velkaan ja sitä peritään ulosotossa. Merkinnän ilmoittaa luottotietorekisteriin käräjäoikeus tai ulosottomies.

Käräjäoikeuden ilmoittamat merkinnät

Jotta velkoja voi laittaa velan ulosoton perittäväksi, sen  pitää hakea käräjäoikeudesta velkaan maksutuomio. Kärjäoikeus ilmoittaa maksutuomion aina maksuhäiriörekisteriin Tuomioita annetaan seuraavanlaisiin velkoihin:

  • pankin ja muun rahoitusyhtiön myöntämään luottoon, joita ovat esimerkiksi asunto-, auto-, kulutus- tai opintolaina, pikavippi, kortti- tai limiittiluotto
  • laskurästeihin, jota velkoo yritys tai yksityishenkilö, esimerkiksi liittymä-, vakuutus- sähkölaskut tai vuokra- ja vastikevelat

Tuomio ei tule yllätyksenä. Ennen tuomion hakua velkoja on kertonut perintäkirjeessään käynnistävänsä tuomion haun ja varoittanut tulevasta maksuhäiriöstä. Lisäksi saat myös haasteen käräjäoikeudesta. Siihen ei tarvitse vastata paitsi, jos velkatiedot eivät pidä paikkaansa.  Lisätietoja saat videosta Älä maksa huijauslaskua.

Ulosoton ilmoittamat merkinnät

Ulosotto ilmoittaa luottotietorekisteriin seuraavanlaiset merkinnät:

  • varattomuusmerkintä ei sinut on todettu ulosotossa varattomaksi tai tuntemattomaksi, jolloin sinua ei ole tavoitettu
  • pitkäkestoinen ulosottomerkintä eli tulojasi on ulosmitattu viimeisen kahden vuoden aikana vähintään 18 kuukautta yhtämittaisesti

Voit myös välttyä kokonaan luottotietomerkinnältä, jos ulosottoon menee esimerkiksi verovelka, sakko, elatusapumaksu ja muu julkisen laitoksen ulosoton perittäviksi lähettämä lasku ja pystyt maksamamaan ne pois alle kahdessa vuodessa.

Merkintää ei myöskään tule, jos sinut todetaan varattomaksi niin sanotussa suppeassa ulosotossa ja maksat velan heti pois. Jos merkintä ehtii tulla, saat sen pois heti kun maksat velan ja ilmoitat asian rekisterinpitäjille.

Maksuhäiriömerkintöjen kesto

Velkomustuomiosta ja ulosotosta tulleet merkinnät näkyvät rekisterissä periaatteessa kolme vuotta. Käytännössä merkinnän lopullinen voimassaoloaika kuitenkin joko lyhenee tai pitenee seuraavasti:

  • merkintä poistuu kahden vuoden kuluttua, jos maksat velan kokonaan pois etkä saa tuon kahden vuoden aikana uusia merkintöjä
  • aina kun sinulle tulee uusi maksuhäiriömerkintä, edellisen merkinnän kesto pitenee neljään vuoteen.

Maksuhäiriön voimassaoloaika lasketaan käräjäoikeuden antamasta velkomistuomiosta eli oikeuden päätöspäivästä.

Pitkäkestoisen ulosoton merkintä poistetaan kun luottotietoja ylläpitävä yritys saa ulosotosta tiedon sen päättymisestä.