Elämää ilman luottotietoja

Luottotietojen menettäminen ei ole koskaan tavoiteltava asia, mutta sen vaikutukset omaan elämään kannattaa selvittää, ennen kuin päättää mitä tilanteessaan tekee, kirjoittaa Liina-Lotta Heinonen Takuusäätiöstä.

Sain tilaisuuden kuulla ihmistä, joka on nyt vuoden elänyt ilman luottotietoja. Toivoin, että hän voisi kertoa, millaisia vaikutuksia luottotietojen menettämisellä on ollut hänen elämäänsä. Luottotietojen menettämistä on vaikea käsittää, jos sitä ei ole itse kokenut.

Luottotietojen menettäminen on yksi niistä asioista, joita Takuusäätiön neuvontaan yhteyttä ottavat eniten pelkäävät. Jo pelkästään yksi termi kertoo ihmisten asenteista erittäin paljon. Moni puhuu nimen menettämisestä.

Luottotietojen menettämistä vältellään viimeiseen asti, jotkut ottavat lisää lainaa maksaakseen pois vanhoja lainojaan. Lopputulos on usein entistä huonompi. Lainaa on lopulta niin paljon, ettei hyviä vaihtoehtoja niiden maksamiseksi enää ole.

Haastattelemani ihmisen vastaus kysymykseen, millaisia vaikutuksia luottotietojen menettämisellä on ollut hänen elämäänsä, oli todella yllättävä ja hämmentävä.

Ei mitään, ei kerta kaikkiaan mitään.

Miten on mahdollista, ettei luottotietojen menettämisellä ole ollut mitään vaikutuksia?

Haastattelemani ihmisen mukaan siihen on useita syitä, osaa niistä hän ei ollut etukäteen ajatellut. Toisen ihmisen luottotietoja nimittäin saa tarkistaa vain tietyissä tilanteissa, kuten solmiessa uutta vakuutus- tai vuokrasopimusta. Vanhoihin sopimuksiin, joita maksaa normaalisti, maksuhäiriömerkintä ei vaikuta.

Merkintä ei ole vaikuttanut elämääni muulla tavalla, kun ettei lainaa saa. Vakuus- ja puhelinliittymäasiat yms. on onneksi sujunut kuten ennenkin.

Yleensä luottotiedot voidaan tarkistaa uuden työsopimuksen solmimisen yhteydessä, jos työskentelee alalla, jossa käsitellään rahaa tai taloushallinnon ohjelmia. Vanhaan työsuhteeseen maksuhäiriömerkintä ei vaikuta. Mikään yllä olevista ei ole ollut ajankohtainen haastattelemalleni ihmiselle. Laskulla, kulutusluotolla ja luottokortilla maksaminen loppui, mutta kuulemma se oli vain hyvä asia.

Mutta entä sitten henkinen puoli?

Alussa olin mieli maassa.

Ajatus luottotietojen menettämisestä ei tunnu mukavalta. Haastattelemani henkilön mielessä pyöri ajatus, että joudun nyt mustalle listalle. ”Kaikki saavat tietää, etten pystynyt maksamaan laskua. Olen huono ihminen.” Sitten aikaa kului, eikä mitään tapahtunutkaan. Kukaan ei osoitellut kadulla, eikä tutut tai pankki soittaneet ja kysyneet asiasta. Asia suorastaan unohtui.

Ehkei luottotietojen menettäminen ollutkaan maailman kauhein asia. Edessä on vielä toinen vuosi elämää ilman luottotietoja, nähtäväksi jää, mitä se tullessaan. Luottotietojen menettäminen ei ole koskaan tavoiteltava asia, mutta sen vaikutukset omaan elämään kannattaa selvittää, ennen kuin päättää mitä tilanteessaan tekee.

Liina-Lotta Heinonen
chat- ja verkkoneuvonnan asiantuntija, Takuusäätiö