Takauksen ehdot

Lue täältä minkä suuruisia takauksia myönnämme ja millaisiin velkoihin sekä mitä muita ehtoja takauksen saamisessa on.

Järjestelylainaan myönnettävä takaus on vähintään 2 000 euroa ja enintään 34 000 euroa. Yhdessä takausta hakeville puolisoille voidaan myöntää 45 000 euron enimmäistakaus. Takausaika on korkeintaan seitsemän vuotta.

Järjestelylainan koroksi voi valita joko 12 kk Euribor- tai pankkikohtaisen Prime-koron. Lisäksi korkoon lisätään marginaali. Todelliseen vuosikorkoon lasketaan myös pankin veloittamat kulut, jotka vaihtelevat pankeittain. Lainaa haetaan omasta pankista.

Mitä luottoja ja muita velkoja Takuusäätiön takaamalla järjestelylainalla voidaan yhdistää?

Järjestelylainalla maksetaan kaikki laskurästit ja vakuudettomat kulutusvelat.  Myös velat, joissa on henkilötakaajia, katsotaan vakuudettomiksi. Järjestelylainalla voidaan maksaa myös sakkoja ja rikosperäisiä velkoja.

Mitään edellä mainituista veloista ei voi jättää järjestelyn ulkopuolelle. Jos velkasi ovat suuremmat kuin 34 000 euroa tai 45 000 euroa, soita Velkalinjalle tai ota yhteyttä chattimme. Voimme keskustella mitä siinä tilanteessa on tehtävissä.

Järjestelylainan ulkopuolelle, sen rinnalla maksettavaksi jäävät velat, joissa on reaalivakuus tai yksityishenkilöiltä saadut lainat. Reaalivakuus voi olla omaa tai jonkun toisen ihmisen omaisuutta, kuten asunto tai talletus. Järjestelylainan rinnalla maksettaviksi jäävät aina:

  • asuntolaina
  • autolaina
  • pankissa hoidossa olevat, Kelan takaamat opintolainat
  • Finnveran takaamat ja myöntämät yrityslainat
  • kuntien myöntämät sosiaaliset luotot
  • lainat, joissa on vakuutena reaaliomaisuutta
  • pääosin yksityishenkilölle olevat velat.

Järjestelylainalla ei voi koskaan maksaa asuntolainan lyhennyksiä, toiminnassa olevan yrityksen velkoja, yksityishenkilön velkajärjestelyvelkoja tai lisäsuorituksia eikä vain yhtä velkaa tai yhdelle velkojalle olevia velkoja. Näihin velkoihin on neuvoteltava maksusuunnitelmat velkojan kanssa.

Pieni osa järjestelylainasta voidaan käyttää johonkin välttämättömään menoon kuten autoremonttiin tai hammashoitoon.

Kuka voi hakea takausta?

Takauksen hakijana voi olla vain vakituisesti Suomessa asuva yksityishenkilö. Suomen kansalaisuutta ei vaadita. Myös yrittäjä voi hakea takausta, jos hän tarvitsee järjestelyä oman talouden tai päättyneestä yritystoiminnasta henkilökohtaiselle vastuulle jääneisiin velkoihin.

Puolisoiden on haettava takausta pääsääntöisesti yhdessä. Yleensä takausta voi hakea yksin, jos velat ovat ajalta ennen parisuhdetta, tai ne ovat syntyneet jonkun henkilökohtaisen syyn kuten peliriippuvuuden vuoksi. Hakemuksessa on kuitenkin aina ilmoitettavat tiedot myös puolison taloudellisesta tilanteesta.

Riippuvuudet kuten päihde-, peli- tai ostoriippuvuus, psyykkiset sairaudet tai rikostausta eivät estä takauksen saamista. Riippuvuuden tai sairauden on oltava hallinnassa niin, että arjen rahankäyttö sujuu, uutta velkaa ei enää synny ja lainan hoito onnistuu.

Luotonkäyttö ja omaisuus

Maksuohjelman aikana ei saa tulla uutta velkaa. Sen vuoksi

  • voimassa olevat luotto- ja maksukortit tai tililimiitit lopetetaan lainan noston yhteydessä
  • luottotietoihisi tehdään vapaaehtoinen velkajärjestely -maksuhäiriömerkintä koko järjestelylainan takaisinmaksuajaksi.

Merkintä tehdään lainan nostamisen yhteydessä. Se tulee sekä Suomen Asiakastieto Oy:n ja Bisnode Finland Oy:n rekisteriin.

Voit säilyttää perusturvaan kuuluvan omaisuutesi. Tällaista omai­suutta on esimerkiksi kotina käytettävä asunto tai kohtuuhintainen auto, jos se on tarpeellinen. Perusturvaan kuulumaton omaisuus kuten kesämökki, vene, asuntoauto on sen sijaan myytävä ja myyntihinta käytettävä velkojen maksuun.