Luotot, kortit ja pankkitili

Vuoden 2017 alussa tuli luottolaitostoiminnasta annettuun lakiin muutos, joka varmistaa kansalaisille peruspankkipalvelut.

  • Jokaisella on lain mukaan oikeus saada ja pitää pankkitili ja maksukortti.
  • Maksuhäiriömerkinnät eivät enää estä verkkopankkitunnusten saamista. Tunnuksen saaminen voidaan joissain tilanteissa evätä, jos esimerkiksi pankilla on syystä epäillä niiden väärinkäyttöä.

Maksuhäiriömerkinnän tarkoituksena on estää uuden luoton saaminen ja lisävelkaantuminen. Siten esimerkiksi myös maksukortin luotto-ominaisuus voidaan lopettaa. Tosin osamaksusopimuksen tai pienen luoton saaminen voi joskus onnistua merkinnästä huolimatta. Hyvät vakuudet kuten omaisuus tai maksukykyiset takaajat saattavat auttaa saamaan lainaa tai luottoa. Harkitse kuitenkin tarkkaan ennen, kun pyydät takaajia tai muiden ihmisten omaisuutta lainasi vakuudeksi. Lue erilaisista ratkaisukeinoista.

Lainoja ja luottotilejä ei sanota irti maksuhäiriömerkinnän vuoksi. Irtisanomiseen tarvitaan maksujen laiminlyönti.

Luottohäiriömerkintä ei estä velkojen järjestelemistä. Esimerkiksi Takuusäätiön takaaman pankkilainan, sosiaalisen luoton tai maksusopimuksen perimistoimiston kanssa saa merkinnästä huolimatta. Tosin  velkojen järjestelystä tulee oma merkintä, josta lisää tietoa täällä.

Pankin vaihtaminen ei välttämättä onnistu. Pankki saa valita asiakkaansa, eikä sen tarvitse perustella syytä.

Luotonantajat saattavat myös kieltäytyä alentamasta kuukausierää tai myöntämästä lyhennysvapaata. Ne haluavat saada rahansa mahdollisimman nopeasti takaisin, koska merkintä luototiedossa kertoo epävarmasta maksukyvystä. Silloin voi neuvotella perimistoimiston kanssa.

 

Palautetyökalu