Olet täällä

Milloin maksuhäiriömerkintä tulee?

Maksuhäiriömerkinnän voi saada aikaisintaan noin kahden kuukauden kuluttua eräpäivästä. Usein sen saaminen kestää puoli vuotta. Luottotietojaan ei menetä pelkän laskun tai velanmaksun viivästymisen vuoksi.

Maksumyöhässä -sivustolla olevasta kuvasta näet mitä perinnässä tapahtuu ennen merkinnän saamista ja kuinka pitkä aika sen saamisen vähimmillään kuluu. Merkintä ei tule kaikista veloista yhtä nopeasti. Täältä löydät lisää tietoa siitä, missä vaiheessa erilaiset merkinnät tulevat.

Merkintä ei tule yllättäen tai tietämättä

Velkoja lähettää useita maksuhuomautuksia ja -vaatimuksia eli perintäkirjeitä ennen kuin maksuhäiriömerkintä kirjataan luottotietorekisteriin. Viimeinen maksukehotus on lähetettävä vähintään 21 päivää ennen maksuhäiriön rekisteröintiä.

Perintäkirjeissä varoitellaan tavallisesti hyvissä ajoin mahdollisesta maksuhäiriömerkinnästä. Varoittelu voi tuntua uhkaavalta, mutta siten velkoja haluaa saada velallisen ottamaan yhteyttä. Tarkoituksena on selvittää voidaanko maksuista vielä sopia ja samalla välttää myös merkintä.

Ensimmäisestä maksuhäiriömerkinnästä tulee aina ilmoitus. Luottotietorekisterinpitäjä lähettää kirjeen, jossa näkyy muun muassa velka, velkoja ja merkinnän päättymispäivä.

 

Palautetyökalu