Tietoa järjestelylainaa maksaville asiakkaille

Kun olet saanut järjestelylainan, olet sekä Takuusäätiön että pankin asiakas. Lue täältä, miten maksuohjelmaan haetaan muutosta ja mitä tapahtuu, jos laina irtisanotaan tai saat maksettua sen loppuun.

Elämäntilanne voi muuttua laina-aikana. Jos sinulle tulee vaikeuksia järjestelylainan maksamisessa, maksuohjelmaa voidaan muuttaa väliaikaisesti tai pysyvästi.

Kun maksuvaikeudet ovat väliaikaisia, voit saada lyhennysvapaata. Sen aikana maksat lainan korot ja kulut. Kuukausierä pienenee lainan lyhennysosan verran. Jos maksukykysi muuttuu pysyvästi, lainan kuukausierät voidaan määritellä uudelleen ja tehdä uusi maksuohjelmasopimus.

Milloin asioit pankin kanssa?

Ota yhteyttä pankkiin, kun tarvitset helpotusta lainan maksuun ensimmäisiä kertoja ja syynä on jokin yllättävä tilanne tai tilapäinen muutos, esimerkiksi autoremontti tai sairasloma.

Pankki voi myöntää lyhennysvapaata järjestelylainaasi ilman Takuusäätiön suostumusta:

 • kerrallaan enintään kolme kuukautta
 • ensimmäisen maksuohjelmavuoden aikana enintään kolme kuukautta
 • koko järjestelylainan takaisinmaksuaikana enintään kuusi kuukautta

Jokaisen lyhennysvapaajakson jälkeen järjestelylainaa on lyhennettävä alkuperäisen maksuohjelman mukaan vähintään kolmen kuukauden ajan ennen seuraavaa lyhennysvapaajaksoa.

Ota yhteyttä ensin pankkiin myös näissä tilanteissa:

 • haluat muuttaa lainan suoramaksun eräpäivää
 • veloituksessa tai muussa pankin toiminnassa on tapahtunut virhe
 • et pysty maksamaan lainaa eräpäivänä.

Milloin asioit Takuusäätiön kanssa?

Voit sopia maksuohjelman muutoksista vain Takuusäätiön kanssa, jos

 • maksukykysi heikkenee olennaisesti tai pysyvästi, esimerkiksi jäät työttömäksi, siirryt eläkkeelle tai eroat.
 • olet jo käyttänyt kaikki pankin kanssa sovittavat lyhennysvapaakuukaudet.

Aloita muutoksen hakeminen näin:

 • Kirjaudu verkkoasiointiimme sivun alaosasta ja tee maksuohjelman muutoshakemus Takuusäätiöön.
 • Voit myös hakea muutosta kirjallisesti. Pyydä muutoshakemuslomake Takuusäätiöstä: puh. 09 6126 340 tai info@takuusaatio.fi.
 • Jos haluat ensin keskustella tilanteestasi, ota yhteyttä verkkoasioinnin kautta tai soita numeroon 09 6126 3444 (ti, ke ja pe, klo 9-11 ja 12-14). Voit myös soittaa vaihteemme numeroon 09 6126340 ja pyytää yhdistämään muutoksia käsittelevälle asiantuntijalle.

Jos pankki irtisanoo lainan, se siirtyy Takuusäätiön perintään

Pankki irtisanoo järjestelylainan, mikäli se jää maksamatta tai muu lainan irtisanomisehto täyttyy.

Kun pankki irtisanoo lainan, Takuusäätiö maksaa jäljelle jääneen lainan pankille, koska säätiö on antanut lainasta omavelkaisen takauksen pankille. Järjestelylaina-asiakkuutesi pankkiin päättyy.

Tämän jälkeen olet Takuusäätiön perinnän asiakas. Maksamatta jäänyttä lainaa peritään sinulta sekä mahdollisilta kanssavelallisilta ja järjestelylainan takaajilta.

Lainaan on mahdollista neuvotella uusi maksusuunnitelma Takuusäätiön perinnän kanssa. Ellemme pääse sopimukseen lainan maksusta tai et ole lainkaan yhteydessä, aloitamme oikeudellisen perinnän. Silloin haemme velkaan maksutuomion käräjäoikeudesta. Sen jälkeen velka siirretään ulosoton perittäväksi.

Pantattu omaisuus, kuten kiinteistö, asunto-osakkeet tai kuolinpesäosuus voidaan realisoida velan maksamiseksi. Jos velallinen kuolee, saatavaa peritään kuolinpesältä. Ole yhteydessä Takuusäätiön perintään, mikäli säätiön takaaman järjestelylainan saanut läheisesi on kuollut.

Kun laina on maksettu loppuun

Sinun ja mahdollisten takaajiesi vastuu sekä asiakkuus Takuusäätiöön päättyy, kun olet maksanut järjestelylainan viimeisen erän.

Jos sinun tai takaajasi omaisuutta on pantattu säätiölle, vapautamme panttauksen. Mikäli pantti on vakuutena myös muussa lainassa ja sinulla on sitä koskevia kysymyksiä, ole suoraan yhteydessä pankkiin.

Jos järjestelylainasi on maksettu loppuun ennen kun säätiön ilmoittaman maksuhäiriömerkinnän tallennusaika on päättynyt, ota yhteyttä Takuusäätiöön. Säätiö pyytää maksuhäiriörekisterin ylläpitäjältä merkinnän poistamista.

Jos maksuhäiriömerkintä on jonkun muun velkojan kuin Takuusäätiön ilmoittama, säätiö ei voi pyytää sen poistamista. Näet merkintöjen ilmoittajat luottotietorekisteristä. Voit tarkistaa luottotiedot maksutta kerran 12 kuukaudessa.

Verkkoasiointi

Kirjaudu verkkoasiointiin omalla sähköpostiosoitteella sekä verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Siirry verkkoasiointiin.

Oliko sivusta sinulle hyötyä?