Vahvista rahataitojasi!

Tutustu kokoamiimme rahataitovinkkeihin, jos olet hakemassa Takuusäätiön pienlainaa tai saanut jo lainapäätöksen. Voit napata vinkeistä itsellesi sopivimmat!

Laina ei yksinään ole ratkaisu, jos raha-asioiden kanssa on haasteita. Laina voi toimia hetkellisenä laastarina. Pidempi ja kestävämpi ratkaisu on ottaa omaa taloutta pala palalta haltuun. Rahojen on aina riitettävä arjen menojen lisäksi lainan lyhentämiseen.

Tutustu vinkkeihimme, joiden avulla voit saada hallinnan raha-asioistasi. Nappaa vinkeistä sinun tilanteeseesi sopivimmat!

 

Laskujen maksujärjestys

Tutustu laskujen maksujärjestykseen. Lue myös, miten voit sopia laskuista tai siirtää laskun eräpäivää, jos rahat eivät riitä laskun maksamiseen.

Avaa pdf-tiedosto

Vinkki! Oletko opiskelija? Nostatko opintolainaa kerralla koko lukukauden tai -vuoden tarpeisiin? Siirrä nostamasi opintolaina pois käyttötililtä toiselle tilille. Jaa lainasi kuukausille, joihin sen on tarkoitus riittää. Suunnittele menosi kuukausitulosi mukaan. Älä “syö” lainaa etukäteen, ellei sinulla ole tiedossa työtuloja kattamaan vajetta.

Tulojen ja menojen seuraaminen

Omien tulojen ja menojen seuranta ja suunnittelu on tärkeä osa taloudenhallintaa. Tutustu vinkkeihimme, joiden avulla pääset oman talouden suunnittelussa alkuun.

Lue lisää

Vinkki! Avaa erillinen laskujen maksutili. Tästä on hyötyä erityisesti, kun tulosi vaihtelevat tai saat tulosi erissä. Selvitä esimerkiksi tiliotteelta säännölliset menosi ja siirrä tilille rahaa vähintään sen verran, että pystyt maksamaan säännölliset menot ja laskut eräpäivinä. Säästä tilille myös puskurirahaa tai avaa säästöille oma tili.

Hallitse rahojasi Pennon avulla

Penno.fi on maksuton verkkosovellus, jonka avulla seuraat omaa rahankäyttöäsi. Kirjaa Pennoon tulosi ja menosi ja näet, mihin asioihin rahasi kuluvat.

Siirry Penno.fi-sivulle

Kokeile budjettilaskuria

Takuusäätiön sivuilta löytyvällä budjettilaskurilla voit suunnitella kuukausittaiset menosi. Menojen budjetoiminen etukäteen auttaa hahmottamaan, mihin kaikkeen rahaa on varattava kuukauden aikana.

 

Siirry budjettilaskuriin

Säästölaskuri

Takuusäätiön säästölaskuri näyttää, miten pienelläkin summalla kasvatat taloudellista puskuria. Laskurilla voit myös laskea, kuinka paljon sinun tarvitsee säästää kuukaudessa päästäksesi säästötavoitteeseesi.

Siirry säästölaskuriin

Rahatarina auttaa pohtimaan omaa rahasuhdetta

Rahatarina on tehtävä, joka johdattelee erilaisten kysymysten avulla pohtimaan rahaan liittyviä muistoja, tapahtumia ja tunteita. Rahatarina auttaa ymmärtämään omaa suhdettaan rahaan sekä rahankäyttöään. Se voi paljastaa ajatusmalleja tai tunteita, joiden vaikutusta ei ole aiemmin edes tullut ajatelleeksi.

Tutustu rahatarinatehtävään

Katso videolta vinkit oman talouden suunnitteluun

Oliko sivusta sinulle hyötyä?