Varaudu yllättäviin menoihin

Yllättävät tilanteet, erilaiset kriisit ja elämän taitekohdat voivat vaikeuttaa laskujen ja velkojen maksua. Alla on neljä vinkkiä, jotka auttavat selviämään yllättävistä menoista.

1. Laita menot tärkeysjärjestykseen

Listaa kaikki laskut ja laita arkimenot tärkeysjärjestykseen. Mieti mitä tapahtuu, jos jokin lasku jää maksamatta tai rahat eivät riitä esimerkiksi ruokaan. Kaikista maksamattomista laskuista voi tulla maksuhäiriömerkintä, mutta vuokran tai sähkölaskun maksamatta jättämisestä voi seurata myös häätö tai sähköjen katkaiseminen. Hoida siis aina ensin elämiseen liittyvät välttämättömät menot. Velkoja voit lyhentää vasta, jos näiden jälkeen jää vielä rahaa.

Esimerkki suositeltavasta laskujen maksujärjestyksestä:

  1. Vuokra, sähkö ja muut asumiskulut
  2. Ruoka ja lääkkeet
  3. Puhelin- ja nettiliittymälaskut
  4. Matkaliput, polttoaine, vakuutukset jne.
  5. Velkojen maksu

2. Älä tee hätäratkaisuja

Älä turvaudu ensimmäiseksi kalliskorkoisiin luottoihin. Laskujen ja velkojen maksu velalla voi ensin helpottaa rahatilannetta, mutta saattaa johtaa velkakierteeseen tai syventää sitä entisestään. Riskialtista on jättää myös vuokra tai muut asumiskulut maksamatta ja ottaa luottoa toisen nimiin tai toisen takaamana.

3. Sovi maksuista

Ole ensisijaisesti yhteydessä laskun lähettäjään tai velkojaan, jos et pysty maksamaan laskua tai velkaa. Niistä voi sopia vielä, vaikka ne olisivat menneet perintätoimistoon tai jopa ulosottoon. Selvitä maksukykysi ennen kuin teet sopimuksia, ettet lupaudu liian suuriin kuukausieriin. Maksukykysi voit laskea maksuvaralaskurillamme.

Maksuvaikeuksia ei tarvitse hävetä. Niitä on monilla ja velkojat ovat tottuneet sopimaan maksuista.

4. Hae apua

Jos raha-asiat painavat mieltäsi ja tarvitset apua, älä jää yksin. Saat maksutonta neuvontaa Takuusäätiöstä puhelimessa ja chatissa. Katso neuvontamme tarkemmat tiedot.

Olemme koonneet nettisivuillemme tietoa myös muista auttavista tahoista, joista saat tukea jaksamiseen ja velkaongelmiin. Löydät ne sivulta Auttavia palveluita.

Vertaistukea Hallitse rahojasi -Facebook-ryhmästä

Suljetussa Hallitse rahojasi -Facebook-ryhmässä pääset keskustelemaan ja kysymään raha-asioista, säästämisestä ja veloista. Voit saada uusia näkökulmia ja ideoita, kun luet muiden ryhmän jäsenten tarinoita. Ryhmää ylläpitävät Takuusäätiön työntekijät, mutta he eivät anna ryhmässä henkilökohtaista neuvontaa.

Liity ryhmään Facebookissa