Varaudu ajoissa eläkeaikaan

Eläkkeelle siirtymiseen kannattaa varautua jo hyvissä ajoin, vaikka oma eläkeikä tuntuisikin kaukaiselta asialta. Varautuminen kannattaa aloittaa 5-10 vuotta etukäteen, tai mikäli mahdollista, jo aiemminkin.

Työiässä oma eläkeaika voi tuntua kaukaiselta tulevaisuudelta. Eläkkeellä tulot yleensä pienenevät, ja tähän on hyvä varautua riittävän ajoissa. Mitä aiemmin aloitat varautumisen, sen parempi.

Eläkkeelle varautumisen voit aloittaa siitä, että selvität oman eläkearviosi. Voit tehdä sen esimerkiksi Eläketurvakeskuksen verkkosivuilla. Eläkearviosi perusteella voit miettiä jo etukäteen, minkälaisiin menoihin on eläkeaikana varaa, ja mistä pitää mahdollisesti luopua.

Toisinaan eläkkeelle pääseminen voi tarkoittaa myös taloudellista helpotusta, jos esimerkiksi työttömyys tai sairastelu on aiheuttanut pitkiä poissaoloja työelämästä.

Eläkeaika voi kestää useita vuosikymmeniä, joiden aikana tapahtuu usein monia muutoksia niin asumisessa, terveydentilassa kuin perhesuhteissakin. Näitä muutoksia kannattaa ennakoida ja varautua niihin säästämällä.

Jos aloittaminen tuntuu vaikealta, lähde liikkeelle seuraavin askelin:

  1. Tarkastele nykyistä rahatilannettasi. Selvitä tulosi ja menosi. Kirjaa ne ylös. Pohdi, miten pärjäät tulevaisuudessa pienemmillä tuloilla. Mitkä menoistasi ovat välttämättömiä ja mistä voit karsia?
  2. Aloita säästäminen heti. Älä lykkää säästämisen aloittamista siihen, kun rahaa on kenties enemmän. Voit aloittaa vaikka vain muutaman euron kuukausisummalla. Avain säästämisessä on säännöllisyys. Pienenkin puskurin säästäminen kannattaa.
  3. Selvitä velkasi. Tee laskelma siitä, kuinka kauan velkojen poismaksamiseen kuluu aikaa.

10 väittämää rahasta

Vastaa väittämiin ja näet, miten hyvin osaat jo nyt ennakoida tulevaa.

Siirry testiin