Riittääkö rahat? -lautapeli
Pelin tavoitteena on ymmärtää arjen laskujen ja menojen tärkeysjärjestys ja merkitys oman talouden tasapainossa pysymiselle.Materiaalit ja välineet:
- Pelilauta
- Tapahtuma-kortit, jotka asetetaan pinoon pelilaudan viereen
tekstipuoli alaspäin - Kuukauden tulot ja menot -lista jokaiselle pelaajalle
- Kynä ja pelinappula jokaiselle pelaajalle
- Yksi noppa
Ohje:
- Pelin alussa jokaiselle pelaajalle jaetaan Kuukauden tulot ja menot -lista.
Siihen on valmiiksi merkitty rahamäärä, joka pelaajalla on käytössään
pelin alussa (550 euroa). Pelin aikana pelaaja pitää kirjaa menoistaan
ja tuloistaan. Nämä riippuvat pelitapahtumista. - Jokainen pelaaja liikkuu vuorollaan nopan osoittaman askelmäärän.
Pelilaudalla on erilaisia askelia, joihin liittyy pelitapahtumia. - Pelilauta vastaa yhtä kuukautta. Peliä voi pelata peräkkäin useita
kierroksia. Tällöin edellisen kierroksen saldo (+/-) siirtyy seuraavalle
kierrokselle. Peli päättyy, kun kaikki pelaajat ovat päässeet maaliin.
Voittaja on se, jolla on eniten rahaa jäljellä.
Pelilaudalla on erilaisia askelia:
- Pieni sininen: pysähdyttäessä tähän tulee nostaa Tapatuma-kortti
- Pieni vihreä: pysähdyttäessä tähän pelaaja saa itse päättää, nostaako Tapahtuma-kortin vai ei. Tapahtumakortti voi aiheuttaa yllättäviä tuloja tai menoja.
- Isot valkoiset askeleet: pysähdyttäessä tai ohitettaessa ison askeleen tulee suorittaa ilmoitettu maksu. Sinulle tärkeä meno -askeleet ovat vapaaehtoisia. Näiden kohdalla kannattaa miettiä, miten omaan hyvinvointiin panostaminen vaikuttaa elämänlaatuun.
Peli on syntynyt yhteistyössä DIAK:n opiskelijoiden kanssa.
Pelin luominen sai alkunsa, kun Diakin opiskelijoiden tiimillä oli tehtävä perehtyä yhteiskunnassa vallitsevaan ilmiöön. Viiden hengen tiimi valitsi aiheekseen velkaantumisen ja kohdisti sen nuorten ja nuorten aikuisten velkaantumiseen. Kirjallisen työn lisäksi tiimillä oli tehtävä toteuttaa yhdessä työelämäyhteistyötahon kanssa ohjaustuokio. Ohjaustuokio järjestettiin kohderyhmälle, jonka ohjauksessa tuli käyttää tiimin suunnittelemaa menetelmää ilmiön tutuksi tekemiseksi. Diakin opiskelijoiden tiimi otti yhteyttä Takuusäätiöön ja oli kiinnostunut Rahat riittää –hankkeesta. Hankeen tarkoitus on opettaa taloudenhallintaa nuorille, joka oli myös Diakin opiskelijoiden tiimityön tavoite. Yhteistyö käynnistyi ja Diakin opiskelijoiden tiimi pääsi Takuusäätiön kanssa pitämään ohjaustuokion noin 16-18-vuotiaille nuorille Perhon ammattikoulun tapahtumassa. Diakin opiskelijat yhdessä Takuusäätiön kanssa ryhtyivät pohtimaan menetelmää, jonka avulla nuoret saataisiin innostumaan ja pohtimaan rahankäyttöä. Takuusäätiössä oltiin kehitelty aikaisemmin peliä, jota oltiin kokeiltu nuorille. Silloin syntyi idea myös tähän projektiin pelillistämisestä. Diakin opiskelijat kehittelivät lautapelin ohjaustuokiota varten. Peli koettiin toimivaksi ja hyödylliseksi. Peliä testattiin myös muilla kohderyhmillä eri tilaisuuksissa. Peli vastasi tarpeeseen ja tavoitteisiin, joten Diakin opiskelijat yhdessä Takuusäätiön kanssa jatkokehittivät pelistä pysyvän menetelmän taloudenhallinnan opetukseen. Peli sai nimensä Riittääkö rahat? käänteisesti Takuusäätiön Rahat riittää –hankkeen innoittamana.
Mari Aho, Karita Karttunen, Outi Sivonen, Jenni Hirsimäki ja Laura Pietiläinen.