Olet täällä

Suunnittele raha-asioitasi

Jotta voit hallita raha- ja velkatilannettasi, tee taloussuunnitelma ja seuraa menojasi. Tällä sivulla oleva suunnittelulomake on tarkoitettu joko viikko- tai kuukausisuunnitteluun.

Lyhyin suositeltava suunnittelujakso kerrallaan on viisi viikkoa tai kaksi kuukautta. Kuukauden vaihde on usein ratkaiseva ajankohta, sillä tili saattaa tyhjentyä ennen kuin sinne tulee seuraava tulo. Seuraavassa kuussa saattaa myös olla tavallista suurempia menoja tai pienempiä tuloja, joihin olisi pitänyt varautua jo edellisessä kuussa.

Kumpi valita viikko- vai kuukausisuunnitelma?

Viikkosuunnitelma sopii erityisesti silloin, jos saat tuloja useissa erissä pitkin kuukautta ja varsinkin jos ne vaihtelevat. Viikkosuunnitelman avulla näet, millä viikolla saat tuloja ja millä viikolla laskut erääntyvät. Voit sovittaa muut menot näiden tietojen mukaan. Lisäksi hahmotat, milloin ja mihin ajankohtaan laskujen maksua kannattaa tarvittaessa siirtää. Osaat myös neuvotella paremmin velkojien kanssa uudesta maksusuunnitelmasta. Siten vältät laskujen hallitsemattoman kasautumisen ja perintäkulut.

Kuukausisuunnitelma voi riittää, jos elämäntilanteesi on selkeä ja saat tuloja säännöllisesti kerran tai kaksi kertaa kuussa. Lisäksi kuukausisuunnitelma voi toimia, jos sinulla ei ole kovin monia velkoja tai laskuja, eikä tarvetta siirrellä laskuja tai neuvotella maksusuunnitelmia. Jos käytät alla olevaa lomaketta kuukausisuunnitteluun, tee heti alkusi vähintään kaksi kuukautta.

Voit myös aloittaa viikkosuunnitelmalla ja siirtyä kuukausisuunnitelmaan, jos viikkojaksotuksesta ei ole sinulle erityistä hyötyä. Kun taloudessasi tapahtuu jotakin poikkeuksellista voit ottaa avuksesi viikkosuunnitelman.

Aloita suunnittelu

Alta löydät viiden viikon/kuukauden suunnitelmalomakkeen ohjeineen. Voit tehdä suunnitelmia pidemmällekin ajalle täyttämällä useampia lomakkeita.

Pdf-lomaketta ei voi tallentaa Adobe Reader -ohjelmalla. Voit täyttää lomakkeen koneellasi ja tulostaa sen täytettynä tai voit tulostaa pelkän lomakkeen ja tehdä kirjaukset käsin. Excel-tiedostossa on automaattinen laskentaominaisuus ja voit tallentaa sen täytettynä omalle koneellesi.

Mitä hyötyä suunnitelmasta on?

  • Pystyt laittamaan menot tärkeysjärjestykseen.
  • Näet paljonko tarvitset välttämättömiin menoihin ja paljonko rahaa jää muuhun.
  • Osaat säästää tuleviin menoihin ja kerätä rahaa yllättävien menojen varalle.
  • Vältät harkitsematonta velkaantumista.
  • Et tee epärealistisia maksusopimuksia velkojien kanssa.
  • Huomaat, jos tarvitset taloudellista tukea tai apua velkaongelmiin.

Palautetyökalu