Harkitse ennen kuin otat velkaa

Joskus eteen voi tulla tilanne, jossa lainan nostaminen on yksi vaihtoehto. Ennen kuin nostat luottoa, kannattaa asiaa harkita.

Tässä neljä vinkkiä, jotka kannattaa käydä läpi ennen kuin nostat velkaa.

 1. Kyseenalaista luottomainoksen tyrkyttämät mielikuvat
  Mainokset maalaavat mielikuvia, ja niiden tavoitteena on houkutella sinut ottamaan nopeasti ja harkitsemattomasti luottoa. Älä siis usko kaikkea, mitä mainokset lupaavat. Usein mainokset jättävät myös kertomatta sen, kuinka kalliiksi lainan takaisinmaksu todellisuudessa tulee.
 2. Selvitä, onko sinulla oikeasti varaa
  Pystytkö oikeasti maksamaan lainan takaisin ilman, että ajaudut velkakierteeseen? Laina ei ole ratkaisu rahanpuutteeseen eikä se koskaan lisää käytettävissä olevia tulojasi. Päinvastoin lainan takaisinmaksu sitoo tulevia tulojasi, jolloin sinulla on vähemmän rahaa käytettävissä tulevaisuudessa. Selvitä siis maksukykysi eli paljonko sinulle jää nykyisistä tuloistasi jäljelle rahaa lainanlyhennystä varten, kun kaikki pakolliset menot on ensin maksettu?
 3. Mieti hetki
  Tarvitsetko lainaa ihan oikeasti nyt heti? Voisitko odottaa jonkin aikaa ja säästää ainakin osan? Lainasta maksat ylimääräistä, koska lainatun summan lisäksi maksat korkoja ja kuluja. Mieti lainanoton lisäksi kriittisesti myös omia kulutusvalintojasi. Nopeasti ja harkitsemattomasti tehty ostos on usein turha heräteostos.
 4. Havahdu ajoissa
  Mikäli talousasiat mietityttävät sinua, puhu asiasta läheisesi kanssa tai kysy apua Takuusäätiöstä. Ajan kuluminen usein vain pahentaa tilannetta, joten älä viivyttele.

 

Velka ei ole mustavalkoisesti joko hyvä tai huono asia

Tässä muutama esimerkki luoton käyttöön liittyvistä mahdollisuuksista ja riskeistä. Voit puntaroida päätöstäsi näiden kannalta.

Mahdollisuudet:

 • Luotto mahdollistaa isompien hankintojen tekemisen.
 • Luoton avulla on mahdollista hallita menoja muuttuneessa elämäntilanteessa.
 • Luottokortilla maksaminen voi olla turvallisempi vaihtoehto verkko-ostamisessa.
 • Luottokortilla voi saada korotonta maksuaikaa.

Riskit:

 • Luotonkäyttö voi hämärtää käsitystämme siitä, mihin omat rahat riittävät sekä houkutella impulsiivisiin kulutuspäätöksiin.
 • Voimme yliarvioida omat kykymme selviytyä luoton takaisinmaksusta ja ajautua maksuvaikeuksiin.
 • Elämäntilanteen muuttuessa velka voi johtaa velkakierteeseen.
 • Luotolla joudumme maksamaan usein enemmän verrattuna käteisellä maksamiseen (luoton korot ja kulut).
 • Luottokortilla käytettävissä oleva raha ei ole sinun. Velaksi ostaminen on kuluttamista etukäteen, jolloin rahaa on tulevaisuudessa vähemmän käytettävissä.