Näin onnistut Takuusäätiön vapaaehtoisessa velkajärjestelyssä – 5 vinkkiä onnistuneeseen järjestelyyn

Lue, miten asiakkaamme ovat onnistuneet vapaaehtoisessa velkajärjestelyssä ja miten sinäkin voit onnistua.

Takuusäätiön vapaaehtoinen velkajärjestelysi alkaa, kun olet saanut Takuusäätiöltä takauksen järjestelylainaan ja lainan pankista. Lainan takaisinmaksu kestää useamman vuoden, yleensä neljä vuotta tai jopa seitsemän vuotta. Se vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista. Yksi asiakkaamme kuvaa järjestelyä seuraavasti:

”Takauksen saaminen ja lainan hoitaminen vaatii rutkasti sitoutumista, työtä, kärsivällisyyttä ja aikaa. Mutta näin sen pitää minun mielestäni ollakin.”

Seuraavassa viisi vinkkiä, joiden avulla onnistut viemään järjestelyn loppuun.

1. Säilytä motivaatio

Motivaatiosi säilyy ja jaksat paremmin, jos pystyt pitämään mielessäsi, miksi halusit järjestellä velkasi. Halusitko kenties eroon ulosotosta tai saada raha-asiat paremmin hallintaan? Tai halusitko maksaa velat pois kohtuullisimmilla ehdoilla ja lyhyemmässä ajassa, kuin mitkä sinulla oli aiemmissa luotoissa?

”On hienoa, että pystyn maksamaan laskut ajallaan. Eikä tarvitse olla perintätoimistojen tai ulosoton kanssa tekemisissä. Henkisesti ollut todella tärkeää, että raha-asiat järjestyksessä.”

”Minulle henkilökohtaisesti takaus oli kuin lottovoitto. Nyt tiedän, milloin velkani on maksettu ja se on helpottanut elämää monin tavoin.”

Mies istuu keittiönpöydän ääressä, nainen halaa häntä takaa, kädet kietoutuneena miehen kaulan umpärille. Mies katsoo viistosti halaavaa naista. Pöydällä kahvikuppi, kyniä, laskin ja muistivihko. Velkojen järjestely auttaa selviytymään arjen menoista, mikä vähentää rahahuolista stressaamista. Kuvituskuva Pexels.

2. Seuraa rahankäyttöäsi

Elinkustannuksiin varattu summa voi tuntua pieneltä, varsinkin jos maksuohjelma on pitkä. Siksi raha-asiat kannattaa ottaa haltuun heti alkuun. Suunnittele ja seuraa tulojasi ja menojasi, jotta tiedät, paljonko sinulla on rahaa käytettävissä. Taloudenseurantaan ja suunnitteluun on olemassa erilaisia keinoja ja välineitä, esimerkiksi maksuton Penno. Velkojen maksuun käytettävä rahasumma pysyy yleensä samana koko järjestelyn ajan.

Seuraa rahankäyttöäsi sinulle parhaiten sopivalla tavalla. Asiakkaamme kertovat hallitsevansa rahankäyttöään esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

”Takaus helpotti suunnattomasti elämääni ja jo ennen hakemusta pakotti tarkastelemaan tarkasti talouteni tuloja ja ennen kaikkea menoja. Nyt pidän tarkkaa kirjanpitoa kuluistani, joten tiedän aina, paljonko rahaa on käytettävissä.”

”Minulla on käytössä kolme tiliä; yhteen tulee palkka, josta maksan laskut, toiselle siirrän rahaa lainan maksuerää varten ja kolmannelle siirrän ruokarahat, johon on pankkikortti.”

”En juurikaan seuraa talouttani, vaikka useasti on mielessä käynyt, että se voisi olla ihan hyvä idea. Saisin paremman kuvan mihin rahaa käyttää ja kuinka paljon. Tosin lasken aina, kuinka paljon esim. per viikko on rahaa käytettävissä.”

Kaksi kolikkopinoa, joiden päällä kolmioksi taiteltu viidenkymmenen euron seteli. Tulojen ja menojen seuraaminen tuo mielenrauhaa, kun oma rahatilanne on tiedossa. Kuvituskuva Pexels.

3. Voitko vaikuttaa tuloihisi tai menoihisi?

Jos sinulla on mahdollisuus järjestelyn aikana parantaa tulojasi tai pienentää menojasi, se helpottaa tilannettasi. Pienikin muutos tuo joustoa ja voit säästää vararahastoa yllättäviä menoja tai hankintojen tekemistä varten.

”Tässä olen myös huomannut miten pienellä rahalla tulen toimeen. Tosin olen myös luopunut paljosta kuten autosta ja vaihtanut työpaikan lähemmäs kotia, jotta työmatkoihin ei mene rahaa. Odotan sitä päivää, että olen veloista vapaa.”

4. Kysy ja hae apua, jos tilanteesi muuttuu järjestelylainan maksuohjelman aikana

Järjestelylainan maksamiseen kuluu useita vuosia. On selvää, että elämässä voi tulla muutoksia järjestelyn aikana, kuten perheenlisäystä, työttömyyttä tai sairautta. Ota silloin rohkeasti yhteyttä meihin. Tarkista maksukykysi uudelleen, kun tulosi tai menosi muuttuvat. Järjestelylainan maksuerää ja maksuaikataulua voidaan muuttaa harkinnan mukaan.

Muutoshakemukset tehdään Takuusäätiön verkkoasioinnin kautta. Tarkempaa tietoa löydät sivulta Tietoa järjestelylaina-asiakkaille.

”Kaunis kiitos, kun sain siirrettyä lainan lyhennystäni jo tästä kuusta alkaen, ihana yllätys. Muuten olisin ollut aika liemessä.”

Jos tulosi ovat pienet ja esimerkiksi terveydenhoitomenot nousevat yllättäen, tarkista Kelasta ja sosiaalitoimesta, voitko saada toimeentulotukea näiden menojen kattamiseen.

Äiti ja kaksi lasta keittiönpöydän ääressä leipomassa. Haaveilu tulevasta velattomasta elämästä auttaa säilyttämään motivaation. Kuvituskuva Pexels.

5. Haaveile jo tulevaisuudesta

Mitä haluat tehdä sitten, kun vapaaehtoinen velkajärjestely on ohi? Useampi asiakas on kertonut järjestelyn jälkeen säästävänsä kokonaan tai osittain aiemmin järjestelylainaan menneen summan. Jollekin toiveissa on oman asunnon hankkiminen, toisella lomamatka.

”On helpompi hengittää, kun tietää muutaman vuoden päästä tienaamisen kerryttävän viimein plussaa tulevaisuutta rakentamaan.”

”Takuusäätiön toiminta ja palvelu pelasti talouteni ja teidän ansiostanne unelma omasta talosta heräsi henkiin. Elämänlaatuni on parantunut huomattavasti.”

Järjestelyn aikanakin voi olla mahdollista päästä kotimaassa lomamatkalle esimerkiksi hakemalla tuetulle lomalle. Lomia myönnetään taloudellisin, sosiaalisin ja terveydellisin perustein. Tuetun loman matkakulujen ja omavastuuosuuden maksuun, voit tarvittaessa hakea järjestelylainaan lyhennysvapaata. Lisätietoja tuetuista lomista.


Yli 25 vuoden aikana Takuusäätiön takaaman järjestelylainan on maksanut loppuun jo yli 7800 asiakasta. Sinäkin pystyt siihen!