Takuusäätiön Pienlaina, luotettava rahoitusvaihtoehto

Takuusäätiön Pienlaina on ollut tarjolla jo vuodesta 2014 lähtien. Sen tarkoituksena on auttaa tasapainottamaan taloutta, selviytymään raha-asioiden hoidosta ja ehkäistä velkaongelmia, kirjoittaa Takuusäätiön talousasiantuntija Virpi Muilu.

Kohtaamme jokaisen Pienlainan hakijan yksilöllisesti. Emme lokeroi asiakkaita hyviin ja huonoihin asiakkaisiin. Jokainen asiakas on meille tärkeä ja arvokas. Asiakkaamme saavat aina perustellun lainapäätöksen sekä tarvittaessa palveluohjauksen muualle.

Lainahakemuksista noin kolmasosalle lainan myöntäminen on ollut mahdollista. Pienituloiselle laina voi olla ratkaiseva tekijä esimerkiksi työhön pääsyn kannalta. Jos auto on rikki eikä tämän korjaamiseen ole juuri nyt käteistä, voi tämä tuoda isompiakin haasteita talouteen. Muuttaminen uuteen asuntoon voi lisätä asiakkaan hyvinvointia monellakin tavoin. Uusi televisio tai sohva voi olla merkityksellinen eläkeläiselle, joka viettää aikaa paljon yksin kotona.

Emme ole rajoittaneet Pienlainan käyttökohteita, vaan lainapäätökseen vaikuttaa aina kokonaisuus.

”Pystyn tuloillani maksamaan lainaa takaisin, kulutukseni ei ole niin suurta ja pystyn säästämään entistä enemmän menoistani tarpeen tullen. Otan laina-asiat vakavasti ja priorisoin sen takaisinmaksun. Olen myös hyvin motivoitunut, kyseessä on rakas kissa. Eläinlääkärin loppukustannuksiin saan apua perheeltä”.
”Käyttöautossa korjausta vaativa remontti. Autoa ei voi käyttää ennen remonttia ja tarvitsen auton työmatkoihin. Työmatka on kotoa työpaikalle 38km ja julkisen liikenteen käyttäminen ei ole mahdollista 3-vuorotyön luonteen vuoksi”.

Lainaa myönnettäessä mietimme aina asiakkaan kanssa yhdessä talouden haastekohtia. Liittyy se sitten pieniin tuloihin tai rahan käyttöön. Tuemme asiakasta tarvittaessa myös maksuohjelman keston aikana. Liputamme myös kestävien kulutusvalintojen puolesta.

”Kiitos paljon, olen todella huojentunut ja kiitollinen. Nyt saan mielenrauhan ja asiat kuntoon tällä hetkellä, pidän todellakin kiinni sanomisistani rahankäytössä, ja olen sitoutunut todella pelaamisen lopettamiseen ja yleisesti rahankäytön järkevöittämiseen”.

Etsimme kestäviä ratkaisuja

Laina ei ole koskaan hyvä ratkaisu arjen jatkuvaan tulovajeeseen tai tilanteeseen, jossa taloudessa on jo useita lainoja. Nämä ovat pääosin syynä lainahakemusten hylkäämiseen.
Asiakas voi silti hyötyä ja saada apua ohjaavasta lainapäätöksestä, jossa on kattava arvio taloudellisesta tilanteesta, maksukykylaskelma sekä tarvittaessa ohjaus hakea apua muualta. Pelkkä keskustelu ja kohtaaminenkin on jo osalle iso ja tärkeä asia.

Ratkaisua ei välttämättä ole edes saatavilla, mutta oikeilla neuvoilla voimme kuitenkin auttaa asiakasta eteenpäin hänen tilanteessaan. Näissä tilanteissa asiakas voisi hyötyä tiiviimmästä asiakkaan omalla paikkakunnalla tapahtuvista tukitoimista. Toimimme valtakunnallisesti, mutta emme kuitenkaan pysty kohtaamaan asiakkaitamme kasvokkain.

Asiakaskuntamme on kasvanut vuosittain isolla harppauksella etenkin nuorten osalta. Nuorimmat asiakkaistamme ovat juuri kahdeksantoista vuotta täyttäneitä. Etenkin nämä nuoret ja näiden tilanne puhuttelee meitä Takuusäätiössä.

Nykyinen maailman tilanne ja valtion leikkaukset tuovat varmasti meille lisää yhteydenottoja asiakkailta. Olemme avoimin mielin valmiita tekemään yhteistyötä eri toimijoiden kanssa saadaksemme aikaan kestäviä ratkaisuja asiakkaillemme.

 

Teksti: Virpi Muilu, Takuusäätiö
Kuvituskuva: Unsplash

Lainamäärä voi olla 200 – 2 000 euroa.

Takaisinmaksuaika on enintään kaksi vuotta.

Kuukausierä lasketaan maksukykysi mukaan.

Lainan kokonaiskorko on 7,00 prosenttia (alkaen 1.1.2024). Lainasta ei peritä muita kuluja. Korko perustuu nostohetkellä voimassa olevaan korkolain mukaiseen viitekorkoon, johon lisätään 4,50 prosenttiyksikköä. Pienlainan oma korkokatto on kuitenkin 7, 00 prosenttia, jonka yli lainan korko ei nouse.

Esimerkiksi 1 000 euron lainasta maksat kaikkiaan 1 055 euroa, jos lyhennät sen pois 1,5 vuodessa 60 eurolla kuukaudessa.