EU:n logo. Euroopan unionin osarahoittama.

Kotouttavat taloustaidot -hankkeen ensimmäiset kokemukset taloustaitokursseilta

Takuusäätiön Kotouttavat taloustaidot -hankkeessa järjestetään taloustaitokursseja maahanmuuttajille. Hankkeen projektikoordinaattori Niina Lehtimäki pohtii Takuusäätiön blogissa taloustaitokursseilta saatuja kokemuksia ja parhaimpia oppeja.

Kotouttavat taloustaidot -hankkeen taloustaitokurssille osallistunut henkilö kertoi tapaamisella ryhmässä, että tämä on hänen ensimmäinen kertansa, kun hän juttelee suomalaisten kanssa saman pöydän äärellä rahasta. Kurssin osallistujan toteamus havahdutti pohtimaan sitä, miten tärkeän asian ympärillä hankkeessa todella työskennellään.

Hankkeen ensimmäiset taloustaitokurssit järjestettiin marras- ja joulukuussa 2023 Kalliolan Setlementin Pasilan ja Matinkylän Naapuruustaloissa. Kursseilta saadut kokemukset olivat positiivisia ja ajatuksia herättäviä. Osallistujat kertoivat oppineensa kurssilla uusia taloustaitoja ja taloussanastoa. Myös sellaiset osallistujat, jotka ovat asuneet Suomessa jo pidempään, oppivat uutta taloussanastoa.

Kursseilla tutustutaan arjen taloustaitoihin

Taloustaidoista on keskusteltu kursseilla hyvin arkisten ja konkreettisten asioiden tasolla. Kursseilla on tutustuttu erilaisiin aiheisiin: omiin tuloihin ja menoihin, erilaisiin etuuksiin, laskujen maksamiseen ja mitä tapahtuu, jos lasku jää maksamatta, ruokamenojen ja arjen suunnitteluun. Myös omista arvoista ja rahasuhteesta on riittänyt keskusteltavaa.

Keskusteluissa on tullut esiin tärkeitä pohdintoja muun muassa siitä, miten lapsille voi opettaa rahan arvoa ja mihin kaikkeen perheellä on varaa. Eräs osallistuja kertoi, että heidän perheessään rahasta puhutaan avoimesti ja lapsille kerrotaan, miksi juuri nyt ei voida ostaa kaupasta lelua tai miksi ravintolassa ei voida käydä syömässä kovin usein. Samassa keskustelussa pohdittiin myös sitä, että maahan muuttaneilla ei ole välttämättä sukulaisia Suomessa, jotka voisivat osallistua lasten arjen rahoittamiseen esim. antamalla lapselle syntymäpäivälahjaksi tarpeellisia tavaroita.

Oivalluksia haasteiden kautta

On ollut innostavaa huomata, että ihmisiä kiinnostaa puhua rahasta ja jakaa omia kokemuksiaan muille. Ryhmissä on keskusteltu tärkeistä aiheista, kuten osallistujien kotimaan ja suomalaisen kulttuurin eroista liittyen rahaan ja kuluttamiseen. Arjen nousevat elinkustannukset ovat herättäneet keskustelua. Lisäksi on pohdittu sitä, mikä on välttämätöntä, tarpeellista ja turhaa.

Haasteilta ei ole vältytty, mutta niiden kautta on saatu parhaat oivallukset. Kohderyhmän kanssa toteutettavissa kokeiluissa joutuu välillä haastamaan omia ennakko-oletuksiaan ja vaihtamaan suunnitelmia jopa lennosta. Suunnitelmien muuttuessa onkin tilaa asioiden yhteiselle tutkimiselle ja ihmettelylle. Hankkeen taloustaitokurssit jatkuvat jälleen helmikuussa.

 

Kirjoittaja: projektikoordinaattori Niina Lehtimäki, Kotouttavat taloustaidot -hanke, Takuusäätiö

Kuvituskuva: Unsplash