Kolme neljästä hyötyi Kohti takausta -verkkovalmennuksesta – lisää välineitä ja selkeyttä rahankäyttöön

Takuusäätiön takausta hakeville on tarjottu taloudenhallintaan liittyvää verkkovalmennusta toukokuusta 2021 lähtien. Verkkovalmennusta on hyödyntänyt jo yli 1300 takauksen hakijaa. Verkkovalmennuksessa työskennellään itsenäisesti taloudensuunnittelun ja -seurannan lisäksi omien arvojen, vahvuuksien, voimavarjojen ja tavoitteiden parissa.

Halusimme tarjota takaushakemuksen käsittelyä odottaville asiakkaille jotakin, jolla he voisivat vahvistaa omaa talousosaamistaan sekä parantaa mahdollisuuksiaan onnistua velkojensa järjestelyssä. Takuusäätiön takausta hakevat joutuvat jonotilanteen vuoksi odottamaan päätöksen saantia yleensä useamman kuukauden ajan ja ajattelimme, että olisi hienoa, jos asiakkaat voisivat käyttää sen ajan paremmin hyödykseen.

Verkkovalmennuksella voimme tarjota laajemmin raha-asioihin liittyvää tietoa, välineitä ja tehtäviä kuin mihin pystymme henkilökohtaisissa keskusteluissa asiakkaiden kanssa. Lisäksi ajasta ja paikasta riippumaton verkkovalmennus palvelee parhaiten asiakkaitamme, koska asiakkaat asuvat ympäri Suomea ja suurin osa heistä käy töissä.

Antoisaa oli omien arvojen pohtiminen, myös säästäminen kiinnostaa

Verkkovalmennuksen käyneistä suurin osa pitää sen toteutusta onnistuneena (84 prosenttia), lisäksi moni on kokenut sen hyödylliseksi ja saaneensa siitä välineitä oman taloudenhallintaan (noin 74 prosenttia vastaajista).

Asiakkaat ovat pitäneet tärkeänä omien arvojen pohtimista, tavoitteiden asettamista, säästämistä sekä talouden suunnittelua. Vapaassa palautteessa asiakkaat mainitsevat usein kiinnostavimmaksi aihealueeksi säästämisen. Osa on kokenut oivaltavaksi tiedon, että heilläkin voi olla mahdollisuus pieneen säästämiseen.

Ajatus siitä, että voisin sittenkin säästää, oli ihana! Päätin tutkailla verkkopankissa läpi kaupan sähköiset kuitit ja laskea paljonko kuluu kuukaudessa turhiin nameihin ja leivonnaisiin, ne eivät kuitenkaan nosta elämiseni laatua hintansa arvosta. Arvioin etukäteen, että summa saattaa olla jopa 40 € pahimmillaan kuukaudessa. Päätin siirtää tämän summan joka tapauksessa säännöllisesti säästöön.

Verkkovalmennuksen tehtävissä on mahdollisuus pysähtyä miettimään tarkemmin omia voimavaroja, tavoitteita sekä arvoja. Omien arvojen pohtiminen on esimerkiksi lisännyt itsetuntemusta ja tuonut selkeyttä omiin valintoihin. Osallistujat tietävät, mitä tarvitsevat voidakseen hyvin, ja tunnistavat, mikä on omassa elämässä tärkeää. Moni kuitenkin kokee, ettei nykyisessä taloudellisessa tilanteessa pysty elämään täysin oman näköistä elämää.

Arvot-osio oli hyvä. Syvällisempi ajattelu ja itsetuntemus vahvistavat elämänhallintaa ja oman toiminnan ohjauskykyä (itsesääntely). Aion jatkaa ja vahvistaa tätä omassa elämässäni jatkossakin.
Voimavarat ja tavoitteet oli mielenkiintoinen. Pääsi pysähtymään hetkellisesti itseensä.

Osalle asiakkaista asiat olivat jo tuttuja, mutta kokivat muistutuksen olevan paikallaan. Yhdessä palautteessa on hyvin ilmaistu se, että raha-asioiden käsittely voi tuntua tylsältä, mutta kun siihen ryhtyy, niin se voikin olla kiinnostavaa.

Oli hyvä kurssi, ajattelin että on joku tylsää mutta olin täysillä mukana ja kiinnosti.

Verkkovalmennuksen käyneet hakijat sai useammin takauksen

Verkkovalmennukseen osallistuminen on vapaaehtoista, eikä sen käymisellä ole itsessään vaikutusta takauspäätökseen. Verkkovalmennuksella näyttää kuitenkin olevan positiivinen vaikutus velkojen järjestelyn onnistumiselle Takuusäätiön takauksella. Vuoden 2024 aikana verkkovalmennukseen osallistuneista 30 prosenttia sai myönteisen takauspäätöksen, kun vastaavasti ei-osallistuneista vain 15 prosenttia sai myönteisen takauspäätöksen.

Vuosina 2022–2024 verkkovalmennuksen palautekyselyyn vastanneista 85 prosenttia suosittelisi sitä myös muille takauksen hakijoille.

Verkkovalmennuksesta on otettu käyttöön uusi versio tämän vuoden alusta. Asiakkailla on nyt mahdollisuus myös jakaa anonyymisti asioita muiden osallistujien kanssa ja kysyä Takuusäätiön takaukseen liittyvistä asioista yleisluonteisesti meidän asiantuntijoiltamme.

Aiemmin verkkovalmennukseen on osallistunut noin kolmasosa kutsutuista ja toivommekin, että asiakkaat haluavat jatkossa vielä useammin hyödyntää verkkovalmennusta!

Ella Vuorinen
perinnän asiantuntija