Voiko mobiilisovellus ehkäistä talousongelmien kärjistymistä?

Takuusäätiö ja ROI Financial Technologies ovat kehittäneet yhdessä ilmaisia taloudellisen hyvinvoinnin sisältöjä älypuhelinsovellukseen. Tavoitteena on tarjota tukea erityisesti ihmisille, joilla on vaikeuksia päästä alkuun oman talouden hallinnan polullaan.

Kotitalouksien ylivelkaantuminen on 10 viime vuoden aikana lisääntynyt kaikilla tilastomittareilla selviää Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin joulukuussa 2020 julkaistusta selvityksestä. Maksuhäiriöitä on tällä hetkellä jo lähes 400 000 ihmisellä ja ulosotossa on puoli miljoonaa ihmistä vuosittain.

Talousongelmien taustalla on monia syitä, kuten sairautta, työttömyyttä ja parisuhde-eroja. Toisaalta positiivisetkin elämänmuutokset, kuten lapsuudenkodista pois muutto, työelämään siirtyminen tai perheen perustaminen voivat johtaa talousongelmiin, jos näihin muutoksiin ei ole varauduttu taloudellisesti etukäteen. Moni myös yksinkertaisesti kuluttaa enemmän kuin olisi varaa. Tällöin on usein kyse talousosaamisen puutteista.

Suomi maailman paras talousosaamisen maa vuoteen 2030 mennessä

Suomesta halutaan tehdä maailman paras talousosaamisen maa vuoteen 2030 mennessä. Suuntaviivoja kansallisen talousosaamisen strategiaksi hahmoteltiin viime vuonna Suomen Pankin johdolla. Tuolloin todettiin, että talousosaamisen edistämiseksi tarvitaan yhteistyötä yhteiskunnan eri sektoreiden toimijoiden välillä.

ROI Financial Technologies ja Takuusäätiö haluavat omalta osaltaan olla mukana tämän vision toteuttamisessa kehittämällä yhteistyössä digitaalista talousvalmennusta.

– Talousosaamisen vahvistamiseksi tarvitaan digitaalisia välineitä, jotka on helppo ottaa käyttöön omassa arjessa. On tärkeää, että tavoitamme tukea tarvitsevat nykyistä varhaisemmassa vaiheessa, jo ennen kuin talousongelmat kärjistyvät maksuhäiriöiksi. Yhteistyömme ROIn kanssa mahdollistaa sen, että voimme viedä talousvalmennuksen uudella tavalla tukea tarvitsevien luokse, toteaa Takuusäätiön kehittämispäällikkö Minna Markkanen.

– ROI on oman talouden Personal Trainer -sovellus, jonka avulla kuka tahansa voi ottaa oman taloutensa haltuun ja siten askeleita kohti omia unelmiaan. Talousvaikeuksiin sovellus tarjoaa Takuusäätiön kanssa yhteistyössä tehtyjä ilmaisia sisältöjä ja valmennuksia, joihin kuka tahansa voi osallistua myös anonyymisti. Lisäksi sovellus ohjaa taloustaitojen kehittämisessä, kuten budjetoinnissa, säästämisessä ja sijoittamisen perusteissa, kertoo toimitusjohtaja Ida Mänty.

ROI-sovelluksen voi ladata omaan puhelimeen sovelluskaupasta (App Store ja Google Play).

Mediakontaktit:

Minna Markkanen, Takuusäätiö, kehittämispäällikkö
sähköposti: minna.markkanen[at]takuusaatio.fi
puhelin: 050 5996 305

Ida Mänty, ROI Financial Technologies, toimitusjohtaja
sähköposti: ida.manty[at]roi-app.com
puhelin: 040 7474 540