Velkaongelmat ovat entistä vakavampia, mutta yhä harvempi on ulosotossa

Takuusäätiön Velkalinja- ja chat-neuvontaan tuli viime vuonna 45 800 yhteydenottoa, mikä oli lähes 3 000 enemmän kuin aiempana ennätysvuonna 2018. Neuvojat kohtasivat 25 prosenttia edellisvuotta enemmän asiakkaita, joilla oli vakuudetonta velkaa yli 50 000 euroa.

Ihmiset maksavat edelleen aiempia velkojaan uudella velalla, mikä kasvattaa kokonaisvelkamäärää. Peräti 80 prosenttia Takuusäätiön neuvonnan asiakkaista kertoo tehneensä näin. He haluavat välttyä maksuhäiriömerkinnältä ja ulosottoperinnältä. Vain 30 prosentilla neuvonnan asiakkaista oli ulosottovelkaa ja maksuhäiriömerkintä vain 38 prosentilla.

”Ulosotossa olevien Neuvonta-asiakkaiden määrä on vähentynyt vuosittain viimeiset kahdeksan vuotta, vaikka velkaongelmat ovat samaan aikaan lisääntyneet ja vaikeutuneet. Vuonna 2012 jopa 70 prosentilla neuvotuista oli velkoja ulosotossa”, sanoo neuvonnan vastaava asiantuntija Henri Hölttä.

Yli 40 prosenttia kertoo, että pienituloisuus sekä maksamisen ja luotonoton helppous ovat olleet suurimmat syyt velkakierteeseen. Kuitenkin yhä enemmän neuvonnassa on myös hyvätuloisia asiakkaita, jotka ovat ylivelkaantuneet liian helpon luotonsaannin vuoksi.

Neuvonta on yhä haasteellisempaa

Takuusäätiön neuvontaan otetaan yleensä yhteyttä vasta kun velkaa on todella paljon ja omat keinot ovat lopussa. Keskituloisten maksukyky ei riitä useiden kymmenien tuhansien eurojen suuruisten kulutusluottojen maksuun. Takuusäätiön neuvonnasta etsitään edullisempaa luottoa ja usein vain uutta osaratkaisua.

”Neuvojamme kokevat neuvomisen yhä haasteellisempana. Erityisesti työssäkäyvä ja maksukykyynsä luottava keskiluokka odottaa velkaongelmiinsa nopeita ratkaisuja. Kun velkamäärä ylittää 50 000 euroa, myös ratkaisukeinot vähenevät. Takuusäätiön tarjoaman edullisen järjestelylainan enimmäistakaus on tavallisesti 34 000 euroa ja maksuohjelma on tiukka. Ihmisten on myös vaikea luopua elintasostaan tai tarvittaessa omaisuudestaan velkojen maksamiseksi”, sanoo Hölttä.

Onko korkokatto hillinnyt velallisten lisävelkaantumista vai lykännyt kriisiytymistä?

Samalla kun suurivelkaisten neuvottujen määrä lisääntyi, osalla neuvotuista oli vakuudetonta velkaa aiempaa vähemmän. Joka toisen vakuudettomat velat, kuten kulutusluotot, pikalainat, laskurästit ja osamaksut olivat enintään 23 000 euroa. Vakuudettomien velkojen keskiarvo oli neuvotuilla 33 300 euroa, mikä oli jopa hieman vähemmän kuin vuonna 2018. Tätä ennen keskiarvovelka on vuosittain lisääntynyt ja varsinkin vuonna 2018, jolloin velkamäärä 5 000 euroa enemmän edelliseen vuoteen verrattuna.

”Syyskuussa 2019 kuluttajaluotoille asetettiin 20 prosentin korkokatto. Toivoimme sen hillitsevän uuden velan myöntämistä, mistä neuvonnassa on joitain merkkejä. Yhtä mahdollista on, että laina-ajat ovat nykyisin pidempiä ja kuukausierät pienempiä, mikä vain siirtää maksuongelmien puhkeamista”, sanoo Hölttä.

Lisätietoja:

Henri Hölttä, neuvonnan vastaava asiantuntija puh. 050 595 9256, henri.holtta(at)takuusaatio.fi

Minna Mattila, viestintäpäällikkö, puh. 040 545 6569, minna.mattila(at)takuusaatio.fi