Koronakriisin tuomat lomautukset näkyvät maksuvaikeuksina

Noin joka kymmenes Takuusäätiön Velkalinja- ja chat-neuvontaan yhteyttä ottanut kertoo vaikeuksistaan maksaa laskujaan ja velkojaan koronakriisistä johtuneen lomautuksen vuoksi.

Lomautusten aiheuttamat maksuvaikeudet ovat näkyneet Takuusäätiön neuvonnassa huhtikuusta lähtien. Neuvonnan asiakkailla on jäänyt rästiin etenkin kulutusluottojen maksuja, mutta myös välttämättömiä elämisen menoja kuten vuokria. Takuusäätiön havainnot maksuvaikeuksista tukevat tietoja, joita sosiaalityöntekijät tuovat ilmi maanantaina julkaistussa Sosiaalibarometri 2020 -julkaisussa.

Valtaosalla säätiön neuvontaan yhteyttä ottaneista oli talous äärirajoilla jo ennen koronaepidemian alkamista. Siksi pienikin pudotus tuloissa johti välittömästi ongelmiin laskujen kanssa. Lähes poikkeuksetta heillä meni aiemmin huomattavia summia kulutusluottojen lyhentämiseen kuukausittain.

”Olemme huolissamme, että velkakierteessä olevat ihmiset jättävät nyt tulojen pudotessa elämisen tärkeitä menoja kuten vuokria maksamatta kulutusluottojen lyhentämiseksi. Se ajaa vain entistä suurempiin ongelmiin”, kertoo Takuusäätiön neuvonnan vastaava asiantuntija Henri Hölttä.

Takuusäätiö toivoo, että myös ne, joiden tilanteeseen korona ei ole vielä suoraan vaikuttanut selvittelisivät taloudellista tilannettaan. On mahdollista, että taantuma on vasta alussa ja siksi tulevaan kannattaa varautua esimerkiksi kartuttamalla puskurirahastoa lomautuksen tai työttömyyden varalle.

Maksuvaikeuksissa ja velkakierteessä ei kannata jäädä yksin. Takuusäätiön neuvonta Kysy rahasta- chatissa palveleekin asiakkaita ensimmäistä kertaa keskeytyksettä koko kesän.

“Olemme saaneet myös Velkalinjalle lisää resurssia loppuvuodeksi, joten voimme palvella entistä useampaa talous- ja velkaongelmissa kamppailevaa henkilöä”, kertoo Hölttä.

Lisätietoja:

neuvonnan vastaava asiantuntija Henri Hölttä, puh. 050 595 9256, henri.holtta(at)takuusaatio.fi

viestintäpäällikkö Minna Mattila, puh. 040 545 6569, minna.mattila(at)takuusaatio.fi

Takuusäätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, jonka tarkoituksena on tukea kansalaisten velkaongelmien ehkäisyä ja niiden ratkaisemiseen tähtääviä toimintoja. Säätiö toimii alan valtakunnallisena asiantuntijana, vaikuttajana ja kehittäjänä.