Koronakriisi sysäsi velkaantuneita ihmisiä entistä syvempiin velkaongelmiin

Koronakriisi on ajanut ensimmäisenä velka-ahdinkoon ne ihmiset, joilla on ollut runsaasti velkaa jo ennen pandemiaa. Takuusäätön arvion mukaan monet ihmiset ovat vielä käyttäneet omia keinoja maksuvaikeuksiinsa ja ovat vasta ajautumassa syvempiin ongelmiin.

Takuusäätiössä on neuvottu koronakriisin alkamisen jälkeen 8 300 talous- ja velkaongelmien kanssa painivaa yhteydenottajaa. Neuvonta lisääntyi 42 prosenttia verrattuna koronavuotta edeltävään 12 kuukauteen.

– Joka kymmenes neuvottu on maininnut maksuongelmiensa syyksi koronakriisin, mutta luultavasti heitä on ollut enemmän. Kaikki eivät tuo asiaa esiin, sanoo Takuusäätiön neuvonnan vastaava asiantuntija Henri Hölttä.

Koronakriisin vuoksi yhteyttä ottaneet ihmiset olivat lomautettuja, työttömiä ja ihmisiä, joiden työt olivat vähentyneet tai oma yritystoiminta oli päättynyt. Erityisesti yrittäjät ottivat yhteyttä Takuusäätiöön koronan aiheuttamien taloushuolien vuoksi.

Lähes kaikilla heillä oli paljon velkaa jo ennen epidemian alkamista. Heidän vakuudettomien velkojensa keskiarvo oli 36 000 euroa. Se on noin 2 000–3 000 euroa enemmän kuin muilla säätiön neuvonnan asiakkailla. Lisäksi heillä oli muita useammin ja enemmän myös vakuudellista velkaa, kuten asunto- tai autolainaa.

Takuusäätiössä pelätään, että epävakaa tulotilanne tuo jatkuessaan ongelmia vielä uusille ihmisryhmille. Useiden työntekijöiden lomautukset ja yrittäjien toimintavaikeudet ovat jatkuneet jo vuoden.

Neuvontaan eivät ole vielä ottaneet yhteyttä ihmiset, jotka selviytyivät velkojensa hoidosta hyvin ennen pandemiaa. He ovat voineet toistaiseksi paikata tilannettaan säästöillä, lyhennysvapailla tai ottamalla kulutusluottoa.

– Pelkäämme, että monen puhtaasti koronan vuoksi kriisiytynyt taloustilanne voi paljastua vasta myöhemmin yhteydenottoina meille, sanoo Hölttä.

Yksin ei kuitenkaan ole hyvä jäädä rahatilanteen pohtimisen kanssa. Takuusäätiö tarjoaa maksutonta ja anonyymiä neuvontaa pienissä ja suurissa rahahuolissa puhelimitse Velkalinjalla sekä säätiön nettisivuilta löytyvän Kysy rahasta -chatin kautta.

 

Lisätietoa
Henri Hölttä, neuvonnan vastaava asiantuntija, Takuusäätiö
050 595 9256, henri.holtta[at]takuusaatio.fi

Juha A. Pantzar, toimitusjohtaja, Takuusäätiö
050 313 0523, juha.pantzar[at]takuusaatio.fi