Korona voi sysätä kuluttajia maksuvaikeuksiin

Ihmisten maksuvaikeudet ja velkakierteet alkavat usein yllättävistä muutoksista. Koronaviruksen seurauksena aiheutuu monille suomalaisille taloudellisia yllätyksiä. Lyhytaikainenkin lomautus saattaa vaikeuttaa ratkaisevasti laskujen maksua, ellei puskurirahastoa yllätysten varalle ole.

Kukaan ei tiedä varmuudella millaisia ja kuinka pitkään kestäviä talousvaikeuksia koronasta tulee. Monilla suomalaisilla on jo nyt niin monta osamaksua ja luottoa hoidettavanaan, ettei heidän taloutensa kestä tulojen vähenemistä.

”Ihmiset haluavat kuitenkin hoitaa laskunsa, sillä he pelkäävät maksuhäiriömerkintää. Siksi moni ahdistuu ja päätyy hätäratkaisuihin”, sanoo Takuusäätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila.

Miten toimia talouskriisissä?

Laskujen ja velkojen maksamista uudella luotolla kannattaa välttää. Viisainta on pyrkiä ensin neuvottelemaan laskujen ja luottojen maksamisesta pienemmissä erissä. Lisäaikaa yleensä saa, jos velkojaan ottaa yhteyttä hyvissä ajoin. Myös perimistoimiston kanssa voi neuvotella. Maksuhäiriömerkintää ei välttämättä edes tule, jos sovitaan uusi maksusopimus.

Laskut on syytä laittaa tärkeysjärjestykseen. Vuokranmaksu ja muiden asumiskulujen maksaminen on tärkeintä. On vaarallista ajatella, että jätän vuokria rästiin ja maksan niitä sitten myöhemmin. Tärkeää on myös huolehtia siitä, että rahat riittävät lääkkeisiin ja ruokaan.

”Kriisin keskellä on tärkeää säilyttää arkijärki ja käyttää rahaa harkiten, eikä esimerkiksi hamstrata liikaa varastoja”, sanoo Minna Mattila.

Velkojen ajautuminen perintään ja ulosottoon ei ole maailmanloppu. Keskellä velkakierrettä se voi olla jopa helpotus. Maksuhäiriömerkintä ei välttämättä vaaranna arjen sujumista. Velkatilanteisiin löytyy myös ratkaisuja, vaikka velat olisivat perinnässä tai ulosotossa.

Maksutonta neuvontaa on saatavissa

Rahahuolia ei kannata jäädä miettimään yksin. Talous- ja velka-asioiden ammattilaiset auttavat näkemään kokonaistilanteen kannalta järkeviä vaihtoehtoja.

Takuusäätiö tarjoaa neuvontaa pieniin ja suuriin rahahuoliin maksutta: Velkalinja, puh. 0800 9 8009 ja chat, takuusaatio.fi.

Lisäksi talous- ja velkaneuvontaa on saatavilla oikeusaputoimistoista. Yrittäjiä neuvoo Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelu.

Lisätietoja:

viestintäpäällikkö Minna Mattila, puh. 040 545 6569, minna.mattila(at)takuusaatio.fi
neuvonnan vastaava asiantuntija Henri Hölttä, puh. 050 595 9256, henri.holtta(at)takuusaatio.fi

Takuusäätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, jonka tarkoituksena on tukea kansalaisten velkaongelmien ehkäisyä ja niiden ratkaisemiseen tähtääviä toimintoja. Säätiö toimii alan valtakunnallisena asiantuntijana, vaikuttajana ja kehittäjänä.