Häpeän murtaminen auttaa hakemaan apua talousongelmiin ajoissa

Sadoilla tuhansilla suomalaisilla on rahavaikeuksia. Niitä hävetään ja salataan leimatuksi tulemisen pelossa. Takuusäätiön #MurraHäpeä -kampanja kertoo, millaista on olla rahavaikeuksissa ja kannustaa kuuntelemaan rahavaikeuksissa olevia ihmisiä. Oikeanlainen kohtaaminen vähentää häpeää ja edistää avun hakemista.

Murra häpeä -kampanjassa rahavaikeuksissa olevat ihmiset kertovat rohkeasti omilla kasvoillaan elämäntilanteestaan ja tunteistaan. He jakavat kokemuksiaan auttaakseen muita ylittämään häpeäkynnyksen ja vähentämään leimaavaa käytöstä.

Rahavaikeuksien häpeäminen on tavallista

Kahdeksan kymmenestä Takuusäätiön verkkosivukyselyn vastaajasta häpesi rahavaikeuksiaan. Häpeä oli hidastanut huomattavasti heidän hakeutumistaan ammattiavun piiriin.

Viivyttely oli vaikeuttanut myös rahatilannetta sekä hidastanut ratkaisun löytymistä. Esimerkiksi pikalainoja ottamalla voi salata pitkään muilta rahattomuutta ja maksuvaikeuksia. Sen sijaan ottamalla riittävän ajoissa yhteyttä velkaneuvojaan, voisi välttyä vaikealta velkakierteeltä.

Rahavaikeudet koetaan häpeällisiksi, koska niitä pidetään helposti omana syynä. On leimaavaa ajatella esimerkiksi velkaantumisen johtuvan aina tuhlailusta tai holtittomasta rahankäytöstä. Rahavaikeudet liittyvät tavallisesti erilaisiin elämäntapahtumiin kuten eroon, sairauteen tai riippuvuuteen. Nämä vaikuttavat valintoihin, joita ihmiset vaikeassa tilanteessa tekevät.

Jokainen voi tukea rahavaikeuksissa olevaa ihmistä

Todennäköisesti jokaisen lähipiiriin kuuluu joku, joka murehtii raha-asioitaan. Maksuhäiriöitä on lähes 400 000 ihmisellä. Noin puolella miljoonalla ihmisellä on laskuja tai velkoja ulosotossa. Lisäksi koronakriisi on aiheuttanut lomautuksia ja työttömyyttä keväästä lähtien.

Kuka tahansa voi joutua rahavaikeuksiin, eikä sitä voi päätellä esimerkiksi vaatteista, kodista tai ammatista. On tärkeää, että rahavaikeuksissa olevien ihmisten lähipiiri samoin kuin heitä kohtaavat eri alojen ammattilaiset osaavat suhtautua oikein.

Kolme vinkkiä, jotka vähentävät häpeää ja leimaamista:

  1. Harkitse sanojasi, ennen kun kommentoit raha-asioita työpaikalla, harrastuksissa, ystäväpiirissä, jopa perhepiirissä. Epäsuora arvostelu tai kauhistelu on loukkaavaa.
  2. Uskalla ottaa puheeksi ja kuunnella. Neuvoja ei tarvitse olla, vaan kysyminen ja ohjaaminen avun piiriin riittää.
  3. Pidä yhteyttä ja kutsu mukaan. Raha ei määritä koko ihmistä. Rahavaikeudet ovat vain yksi osa elämää.

#MurraHäpeä -sivulla on videoita ja tarinoita, jotka auttavat ymmärtämään rahavaikeuksia: takuusaatio.fi/murrahapea

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Juha A. Pantzar, Takuusäätiö
puh. 050 313 0523, juha.pantzar(at)takuusaatio.fi

Viestintäpäällikkö Minna Mattila, Takuusäätiö
puh. 040 545 6569, minna.mattila(at)takuusaatio.fi,

Viestinnän asiantuntija Sini Rantanen, Takuusäätiö
puh. 040 487 2559, sini.rantanen(at)takuusaatio.fi