Erään kotinsa menettäneen äidin tarina

Kahden lapsen yksinhuoltaja oli aina pärjännyt yksin. Hän pärjäisi nytkin.

Hän eli vaikeassa elämäntilanteessa, masentui. Hänellä ei ollut voimia maksaa laskuja ja vuokraa. Häpeä esti kertomasta kenellekään.

Eniten hän pelkäsi, että lapset saisivat tietää. ”Äiti ei ollut maksanut vuokria ja nyt he joutuisivat kadulle”.

Nainen kävi useamman kerran kääntymässä asumisneuvojan ovella. Vasta viidennellä kerralla hän uskalsi astua sisään, kun ystävällinen virkailija kannusti istumaan alas. Hän romahti. Hänen oli vaikea saada sanoja suustaan ulos. Jotenkin itkun keskeltä hän sai sanottua, että menettää kotinsa.

Asiat alkoivat vieriä eteenpäin. Löydettiin uusi koti, uusi alku. Hän sai vuokranantajan, joka näki hänet ihmisenä maksuhäiriömerkinnän takana.

***

Sunnuntaina 17.10. vietetään Asunnottomien yötä. Tapahtuma muistuttaa jokaisen oikeudesta omaan kotiin.

Asumistalousneuvonta -hankkeessa (ASTA) kehitetään talousneuvontaa vuokra-asukkaille. Kun vuokranmaksuvaikeuksiin tartutaan varhaisessa vaiheessa, voidaan tukea asukkaiden talouden hallintaa sekä ehkäistä tehokkaasti vuokravelkoja, häätöjä ja asunnottomuutta.

ASTA-hankkeen asumisneuvontatyötä tekevät ammattilaiset ehkäisevät häätöjä ja auttavat selvittämään vuokravelkoja ja etsimään uutta kotia. Tarinan nainenkin sai apua oman paikkakuntansa asumisneuvojalta.