Olet täällä

Ylivelkaantunut

Kaikki alkoi vuonna 2009. Erosin ja muutin yksin asumaan. Erosta jäi yksi lapsi. Ylivelkaantuminen alkoi saman vuoden syksyllä ja jatkui aina kevääseen 2011 asti, jolloin menetin luottotietoni.

Otin pikavippejä ja kulutusluottoja. Hommassa ei ollut mitään järkeä. Ehkä se oli halu näyttää exälle, että pärjään ja minulla menee taloudellisesti hyvin. Velkamäärä kasvoi ja otin uutta velkaa, jolla yritin maksaa vanhoja velkojani pois. Silloin en vielä tajunnut, mihin se johtaisi, enkä oikeastaan välittänytkään.

Olin kuilun partaalla ja hieman ahdistunutkin. Miten pärjään? Rahat olivat koko ajan lopussa. Asia selvisi myöhemmin vuonna 2011, kun yritin ostaa veljelleni osamaksulla kameraa. Veljeni asuu ulkomailla ja olisi halunnut, että minä ostaisin kameran Suomesta. Kävi kuitenkin ilmi, että eihän se onnistu. Veljeni soitti minulle ja murruin täysin puhelimessa. Kerroin, että olin ylivelkaantunut ja luottotiedot olivat menneet.

Velkaa oli pahimmillaan yli 38 000 euroa. Karhukirjeitä tuli kotiin jatkuvalla syötöllä ja velat menivät ulosottoon. Pikkuhiljaa maksoin pieniä velkoja pois ja hain Takuusäätiön takausta järjestelylainaan. Veljeni oli koko ajan tukena ja uskoin, että saisin säätiön takauksen.

Takuusäätiön takauksen järjestelylainaan sain toukokuussa 2013. Velat maksettiin kokonaan pois heinäkuussa samana vuonna. Kokonaisvelka oli jo pudonnut selvästi alle 34 000 euron, mikä on Takuusäätiön yläraja velan takaukselle.

Apua kannattaa hakea ajoissa ja kannattaa tarkkaan miettiä, tarvitseeko ylimääräistä rahaa ottamalla pikavippejä tai kulutusluottoja.

Nyt maksan velkaani pois kerran kuussa ja asiat ovat järjestymässä. Velaton olen vuonna 2016 keväällä ja samana vuonna saan luottotiedot takaisin.

Vaikeaa oli välillä, mutta luotin siihen, että asiat järjestyvät. Ja näin tapahtuikin. Apua kannattaa hakea ajoissa ja kannattaa tarkkaan miettiä, tarvitseeko ylimääräistä rahaa ottamalla pikavippejä tai kulutusluottoja. Kiitos veljelleni ja Takuu-Säätiölle. Säätiön kanssa yhteistyö sujui hyvin.

Nimim. Valoa tunnelin päässä